okt 172011
 

Flattr this!

Nu har det kommit en ny version av det lilla ordbehandlingsprogrammet FocusWriter.

Den största nyheten för oss är att programmet har översatts. Menyer och knappar är nu på svenska.

 

Då man behöver en knapp har de svensk text...

 

...Även menyerna är på svenska

 

Översättningen har gjorts av Daniel Nylander som översatt en mängd fria program till svenska och därmed gjort dem mer lättanvända. Han brukar skriva om sitt arbete på sin blogg.

En annan bra nyhet är att det nu finns grundläggande stöd för .odt, det filformat som OpenOffice/LibreOffice använder. Stödet verkar ännu så länge bestå i att man kan öppna och spara om .odt dokument, men inte skapa filer i .odt-format i FocusWriter.

FocusWriter har blivit ännu bättre som verktyg för att snabbt skriva enkla texter!

För fler tips om FocusWriter så klicka på kategorin Minimala texteditorer.

 

 

  4 Responses to “FocusWriter på svenska”

 1. Bekanta mig med Focuswriter för någon dag sedan efter alla dina blogg-artiklar om den lilla ordbehandlaren. Nu förstår jag varför du uppskattar den så pass. Den kommer inte ersätta mitt primära arbete med kraftfulla Libreoffice. För jag har x-antal pdf-filer uppe samtidigt och x-antal internet sidor när jag skriver mina PM. Det skulle aldrig fungera med Focuswriter då jag behöver Libreoffice kraftfulla verktyg. Dock för mindre arbeten med ordbehandlarprogram är den magnifik. Den har ersatts Abiword för mig som tidigare hade nästintill samma funktion hos mig. Tack för din underbara blogg. Man lär sig alltid något vettigt.

  Dock har jag märkt bugg med stavningskontroll som inte fungerar med senaste versionen. Inte i alla fall med PCLinuxOS. Fungerar den hos dig, Pavel?

  Hälsningar
  Kurdistan

  • Det fungerar bra för mig i Kubuntu 11.10. Du måste ställa in ordlistan till svenska och ladda ner ordlistan. Ordlistan är samma tillägg som OOo/LibO använder.
   FocusWriter kan givetvis inte ersätta en kraftfull ordbehandlare som Writer. Dock är Witer overkill för de flesta små anteckningar, mail och småtexter man skriver och det är där som FocusWriter kommer in. Jag skriver till exempel de flesta blogginlägg i FocusWriter. Dessutom är FocusWriter väldigt innovativt med att man kan ställa in valfri bakgrund, ta tid, räkna ord med mera.

 2. Tack Påvel!

  Nu fungerar stavningskontrollen som den bör göra. Jag visste inte att den använde sig av samma tillägg som OOo/LiO. Lärt mig något nytt idag. Tack!

  Nu har jag bara givit den en ärlig chans några timmar de senaste dagarna. Dock förstår jag redan nu storheten med Focuswriter. Precis som namnet antyder så ger den en helt annan dimension (fokus) till själva skrivandet. Inte många distraherande moment när man skriver enklare former av texter.

  För vara helt ärliga många som använder ordbehandlare idag, använder primärt för enkla uppgifter. Dessa borde verkligen ge Focuswriter en ärlig chans. Vill inte ta ifrån Focuswriter dess storheten, men det känns som vansinne behöva använde sig av kosmetiska jippot Microsoft Office Word eller kraftfulla Writer för enkla texter.

  Hälsningar
  Kurdistan

  • Att FocusWriter använder samma ordlista som OOo/LibO är en av de saker som gör det bättre än de flesta andra minimala texteditorer som antingen saknar rättstavning eller som i Linux kan ha systemets inbyggda rättstavning som är betydligt sämre.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: