nov 042011
 

Flattr this!

Nu har det hänt! Ubuntuavknoppningen LinuxMint har blivit större än pappa Ubuntu enligt Distrowatch. Detta trots att Ubuntu nyligen släppt en ny version medan LinuxMint släppte sin senaste för nästan ett halvår sedan.

 

 

Ubuntu har som mål att bli stort på skrivbordsdatorer och ersätta Windows och MAC som operativsystem. Även om Distrowatch siffror ska tas med en nypa salt väcker det faktum att LinuxMint blivit större än Ubuntu funderingar. Ubuntu är numera inte störst ens i den lilla Linuxvärlden. Man kan därmed undra om Ubuntu är en trovärdig utmanare till Windows och MAC.

Ubuntu har infört en egen skrivbordsmiljö: Unity, som väckt mycket debatt och jag är övertygad om att en stor del av tillbakagången kan skyllas på Unity. Jag har själv övergett Ubuntu på grund av den.

Kanske ska man se Ubuntus tillbakagång som resultatet av paradoxer längs den väg man valt:

 

1. Unity ska vara lättanvänt

Jag förstår och sympatiserar med målsättningen. Genom att vara enkelt ska man locka användare som använder sin dator för enkla saker: surfa, peka-klicka.

Paradoxen är att Unity är för enkelt, det vill säga simpelt. Det är svårt att göra annat än att surfa och peka-klicka. Det är därför jag lämnat Ubuntu. Att Ubuntu tappar vana användare får konsekvenser. Jag har genom åren introducerat Ubuntu för flera nya användare i bekantskapskretsen. Eftersom jag inte längre använder Ubuntu och inte kan rekommendera Unity blir det LinuxMint jag installerar åt Linuxkonvertiter.

 

2. Ubuntu för vem?

Ubuntu med Unity riktar sig till ”the average user” genomsnittsanvändaren. Det låter bra, man ska inte behöva vara nörd eller civilingenjör för att använda ett operativsystem.

Paradoxen är att ingen har sett en genomsnittsanvändare.

Historiskt har Linux använts av datorkunniga som offrat användarvänlighet (peka-klicka) i Windows och Mac för att kunna anpassa sin arbetsmiljö eller av ideologer som vill använda fri programvara. Det är som regel avancerade datoranvändare som använder datorer på ett avancerat sätt.

Canonical, företaget bakom Ubuntu, måste ställa historien på huvudet då man riktar sig till datornybörjare.

Paradoxen är att datornybörjare inte installerar Linux oavsett hur simpelt man lyckas göra det. Därmed kommer de aldrig i kontakt med Ubuntu. Kvar blir besvikna avancerade användare som inte vill ha simpelheten i Unity.

Jag har fått känslan av att ”the average user” är ett inkluderande mantra för dem som ser Ubuntu som något mer än ett operativsystem. Jag som inte använder Unity inkluderas inte och känner mig inte längre delaktig i Ubuntugemenskapen.

 

3. Ubuntu för vad?

Det senaste budskapet är att Ubuntu ska slå sig in som OS på mobiltelefoner, plattor och andra manicker. Jag önskar Canonical lycka till och jag tror att Unity passar för manicker.

Paradoxen är att min dator inte är en manick.

 

4. Unity ska vara enkelt: peka och klicka

Paradoxen är då man vill ändra en inställning eller måste fixa något krävs det trollformler i terminalen. Då bryter Unity samman värre än andra skrivbordsmiljöer som har fler grafiska verktyg.

Jag kör just nu Kubuntu med KDE, en avancerad skrivbordsmiljö. Jag behöver dock i stort sett aldrig ge trollformler i terminalen för att ändra saker som ikonstorlek och grundläggande skrivbordsinställningar. Trots det har jag underbara möjligheter att anpassa min arbetsmiljö exakt som jag vill ha den. Det har jag inte i Ubuntu med Unity.

 

4. Ubuntu ska vara stabilt

Eftersom Canonical vill se Ubuntu som en seriös utmanare till Windows och MAC måste man kunna ställa grundläggande krav på att hårdvara fungerar och att systemet är stabilt och att man kan administrera det på ett enkelt och säkert sätt.

Paradoxen är att Ubuntu bygger på Debian Unstable och kan därför per definition omöjligt vara stabilt. Ubuntu 11.04 var en katastrof och jag är efter tre veckor i Kubuntu 11.10 böjd att säga att den är ännu värre. Ubuntu är en berg-och-dalbana. Det som fungerar i en version fungerar inte i nästa. Canonical ödar mycket kraft på att utveckla Unity och det finns inte resurser att fixa buggar.

Ubuntu med Unity är en snygg yta över ett fult buggträsk.

 

4. Out-of-the-box

Ubuntu försöker sälja sig med att det fungerar direkt efter installation utan krångel. Att använda Ubuntu ska vara enklare och mer problemfritt än att köra Windows eller MAC.

Paradoxen är att Ubuntu fortfarande är Linux. Hårdvarustödet är uselt för viss hårdvara. Råkar en genomsnittsanvändare, som aldrig skulle komma på tanken att fråga om vilket grafikkort, nätverkskort eller ljudkort som sitter i en dator och kontrollera om dessa fungerar i Linux, ha sådan hårdvara är det svårt eller omöjligt att få datorn att fungera fullt ut.

Ännu en paradox är att om hårdvarutillverkare ska förbättra sina drivrutiner i Linux måste Linux bli större men så länge drivrutinerna är dåliga kommer inte Linux att växa. Jag ser detta som ett problem för Linux som helhet och inte speciellt för Ubuntu.

 

6. Egen identitet

Canonical vill att Ubuntu ska ha en egen identitet med egna tjänster och egna lösningar. Det ska synas att man använder Ubuntu och inte en anonym Linuxdistribution. Det är också ett sätt att tjäna pengar på saker som musik- och programförsäljning och molnutrymme i Ubuntu One.

Paradoxen är att en egen skrivbordsmiljö och egna tjänster kräver mycket stora utvecklingsresurser. Frågan är om det inte kostar mer än det smakar. Jag undrar vilka saker man kan göra i Unity som inte hade fungerat i Gnome-shell?

Ubuntus egna tjänster är så fulla med buggar att jag inte använder dem seriöst. Se till exempel problemen folk har med UbuntuOne på supportsidan AskUbuntu. Just idag 673 trådar. Det är litet för många för att påstå att en tjänst är tillräckligt stabil för att använda eller att man kan rekommendera den för viktiga filer.

Jag har börjat förknippa Ubuntu med buggar, förlorade filer och tjänster som inte fungerar.

 

6. Canonical

Ubuntu drivs av företaget Canonical vars ägare Mark Shuttleworth pumpar in pengar i utvecklingen av Ubuntu. Beslut om Ubuntu tas av Canonical och ytterst av Shuttleworth. Unity är hans projekt.

Paradoxen är att fri programvara är beroende av sin gemenskap. Utan en gemenskap som vill ha, engagera sig i och utveckla den fria programvaran faller projektet. Unity är ett sådant exempel. Gemenskapen efterfrågade inte en ny skrivbordsmiljö utan Unity bestämdes uppifrån.

Kanske måste Canonical göra som RedHat med Fedora och Novell med openSUSE, dela Ubuntu i en kommersiell företagsversion där Shuttleworth kan försöka tjäna pengar på sina projekt och en gemenskapsdriven version som fattar beslut och väljer väg på ett annat sätt än idag.

 

Ubuntu med Unity har många paradoxer som måste lösas innan drömmen om 400 miljoner genomsnittsanvändare kan besannas!

 

Man ska idag dock framför allt gratulera LinuxMint som största Linuxdistribution på Distrowatch. LinuxMint har anpassat Ubuntu så som gemenskapen vill ha det!

 

 

 

  9 Responses to “LinuxMint större än Ubuntu”

 1. Många tänkvärda tankar. Punkt 6 är intressant, men jag skulle vilja vända på steken. Företagsversionen måste som med Red Hat vara stabil. Däremot kan utveckligsversionen, Fedora, vara mer experimentell. Då kunde man rekommendera den stabila versionen till nya användare och själv använda den om man inte vill rätta buggar. Sedan kan det finnas en gemenskap för utvecklingen i den experimentella versionen.

  Jag är nämligen själv mest upprörd över hur instabilt Ubuntu har blivit, även om jag också har svårt för Unity.

  • Gemenskapsdrivna Linuxdistributioner behöver inte vara instabila. Debian har till exempel som mål att vara superstabilt. Fedora är väl snäppet mer experimentellt än Ubuntu, men riktar sig inte på samma sätt till nya Linuxanvändare utan till mer erfarna och utvecklare. OpenSuse är betydligt mer konservativt än Ubuntu. Ett exempel är att man i sin kommande utgåva kommer att inkludera Grub2 som experimentellt tillval för den modige. Ubuntu har ju kört Grub2 i över ett år och det valet har säkert lett till ett och annat haveri.

 2. Svar på Påvels kommentar:
  1. Majoriteten som använder sina datorer surfar och pekar/klickar. Det är inte så många som kompilerar en kärna samtidigt som de surfar/streamar osv. För den vanliga användaren kommer inte produktiviteten försämras för Ubuntus nya gränssnitt som egentligen är en compiz plugin. Vilket många tycks glömma.

  Ubuntus användargrupp är framför allt Windows användare och sekundärt OSX användare. Då är vilket DE som helst i Linux i slutändan mer produktivt än Windows och delvis OSX. Ubuntu vill använda samma gränssnitt oavsett dator-pryl (stationär, padda, netbook och smartphone etc). Vilket varken Microsoft eller Apple kan erbjuda. Det finns alltså tanke en bakom paradigm skiftet.

  Jag har likt dig min gode vän lämnat Ubuntu som du redan vet om. Det har inte med Unity och göra utan en del buggar som fortfarande inte löst. När dessa blir lösta kan jag tänka mig återvända till Ubuntu. Canonical har enligt mig med 12.04 kommit med många bra förslag. Vilket man kan få reda på om man läser deras UDS.

  Distrowatch rangordnar enbart hur många klick en dist får över tid. Den säger alltså inget om hur många som i slutändan installerar disten/distarna. Så ja, man ska ta distrowatch med stor nypa salt.

  Linux Mint är fortfarande en Ubuntu fork. Vilket innebär i slutändan att dem använder Ubuntus repo med tillslag av tio tal egna paket. Detta innebär att Linux Mint teamet inte har ett svårt arbete. Trots val av gränssnitt. Hur väl paketen har testats i Ubuntu kommer därför påverka Linux Mint. En bra Ubuntu utgåva innebär per automatik en bra Linux Mint utgåva. Synnerligen när Linux Mint sin vana trogen kommer några veckor till en månad efter Ubuntu utsläppet.

  Skillnaderna mellan Linux Mints finesser och Ubuntus har sedan 10.10 varit bortblåsta en. En användare kan under installation markera installation av codecs osv. Så jag förstår inte riktigt poängen med Linux Mint. En del finner Linux Mint menyn vara den stora dragkraften och själv har jag aldrig gillat den.

  2. Håller inte riktigt med dig där angående paradoxen. Bara besöka de båda svenska Ubuntu forumen märker man hur pass som just är ”genomsnittsanvändaren”. Du av någon borde veta det. Då man regelbunden har hjälpt användare som precis kommit från Windows/OSX eller användare Ubuntu som har använt disten längre än mig. Flesta av dessa är i mina ögon just den kategorin du berör. Jag blir fortfarande fascinerad när man hjälper en som använt Ubuntu långt innan mig. Då jag inte ser mig själv som någon nörd visar det i slutändan hur långt Linux och framför allt Ubuntu kommit i användarvänlighet/nybörjarvänlighet. Precis som du påpekade så behöver man inte vara ingenjör för installera och underhålla Ubuntu.

  Påvel, de, du syftar på är nybörjare som oavsett OS är gröna. Dessa klarar inte ens av installera eller underhålla låt säg Windows. Dessa föredrar OS som kommer förinstallerad. Till den gruppen av användare hör en stor del av min bekantskap. Den här gruppen av användare är mer beroende av människor i sin omgivning än användarvänligheten av OS;et. Där tycker jag Ubuntu och de användarvänliga Linux distarna gör ett fantastisk arbete. Den här gruppen av användare kommer inte behöva bry sig om säkerhetsprogram och optimerings program för ha en fungerande OS. Får dessutom mer saker ”out of the box” än OS;et dem använde tidigare.

  3. Instämmer.

  4. Enligt UDS och det som nördarna kommer fram där ska just möjligheten till konfiguration förbättras med 12.04. Vilket vi får se om det sker. Så Canonical har redan adresserat detta.

  Precis som dig så använder jag nu KDE och vilken underbar DE. Kraftfullare DE har jag oavsett OS inte stött på. Ibland kan den dock vara lite för invecklad för sitt egna bästa. Kanske lättaste DE för Windows användare som vill testa Linux?

  5. Instämmer helt.

  6. Instämmer delvis. Största problemet i hårdvaruväg som jag ser det med Linux är nya teknik som hybrid kort och även teknik som är baserad på spara batteritid. Där har Linux rent generellt problem, men i fallet hybrid kort är Ubuntu faktiskt bästa valet. Då rätt modul kommer med kärnan från start och det finns Ubuntu entusiaster som arbetar med få optimal användarupplevelse för den här gruppen. Trots att hårdvarutillverkare som Nvidia och AMD/ATI inte ännu själv gjort något för Linux användarna.

  Generellt sätt är väl alla blob drivrutiner optimerade för Windows. Så länge hårdvarutillverkare inte använder opensource kommer blob drivrutiner vara bättre i Windows än Linux. Vilket självklart är en dilemma och bekymmer. Vi får väl hoppas att Canonical samt andra Linux jättars satsning i slutändan leder till att antingen blob drivrutiner för Linux är lika bra som Windows eller det optimala att hårdvarutillverkare kör med opensource.

  7. Du är fullt medveten om Ubuntu One har släppts plattform oberoende? Den har blivit en hit enligt Mark och Canonical. Ytterligare en sak är Openstack som är Canonical/Ubuntus molnlösning som självaste HP ska använda sig av. Det av världens största PC tillverkare. Så jag vet inte om jag riktigt håller med dig.

  8. Bra förslag faktiskt.

 3. En gemenskapsdriven version av Ubuntu finns väl redan sedan många år? Jag vill minnas att den heter Debian.

 4. Jag är tveksam till Unity också. Dock vill jag nog vänta tills nästa version som blir en LTS innan jag dömer ut den helt.
  Vill man ha stabila versioner så ska man nog bara använda Ubuntus LTS versioner.
  Som 10.04 exempelvis, sen kan man direkt gå på den kommande 12.04 itsället.

 5. Siffrorna på Distrowatch måste tas för vad de är. De visar genomsnittsligt antal träffar per dag på distributionens sida på Distrowatch. Den säger ingenting om antalet nerladdningar eller antalet användare.

 6. […] Påvel uppmärksammade det här för några dagar sedan och nu gör Techword det också. Påvel tar också upp en del frågor kring Ubuntu. Det kan finnas flera anledningar till att Ubuntu har tappat. […]

 7. […] själv på bloggen om fri programvara. Du kan även se att i kommentarer så är det en hel del argumenteringar & diskussioner kring […]

 8. […] här är en av anledningarna varför jag väljer Linux Mint  http://pavel.frimix.se/2011/11/04/linuxmint-storre-an-ubuntu/ Postat i: Allmänt, Tips Lämna en kommentar Kommentarer (0) Trackbacks (0) (prenumerera […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: