nov 082011
 

Flattr this!

Jag fick för ett tag sedan en artikel tillbaka som jag skulle kommentera innan publicering. Jag använde Okular i Linux som har goda möjligheter att kommentera. Efter någon timmes jobb skickade jag tillbaka PDF-filen.

Det enda felet var att mina kommentarer inte följde med. Efter en del efterforskningar och RTFM insåg jag att kommentarer i Okular sparas i en egen fil och inte följer med PDF:en. Det gör de fina funktionerna i stort sett värdelösa, i alla fall för mig.

Man kan läsa kommentarer andra gjort eller som gjorts i andra program som OpenOffice, men inte göra egna kommentarer som fastnar.

 

I Okular har man goda möjlighether att lägga in bokmärken, kommentera och rita i PDF-filer. Det enda problemet är att ändringarna inte följer med filen

 

Det är faktiskt omöjligt att kommentera PDF-filer i Linux. De bibliotek som behövs är ofullständiga.

Man kan använda program som Xournal och liknande och med dessa går det att kommentera PDF-filer och kommentarerna finns kvar då man skickar filen. Problemet är att PDF-en förvandlas till en bild och detta vill man oftast inte, eftersom det har nackdelar som att texten inte längre är sökbar. Filen får en helt annan struktur och är på sätt och vis förstörd då man kommenterat den.

Den enda lösning som finns är att installera en PDF-läsare för Windows via Wine och använda den för att kommentera PDF-filer. Då fungerar det som det är tänkt och kommentarerna blir kvar då man skickar filen. Jag har fastnat för PDFXchange. Det är inte fri programvara, men grundversionen, som duger gott, är gratis. programmet går utmärkt att installera i Wine.

 

Med PDFXchange i Wine kan man kommentera PDF-filer och ändringarna blir kvar

 

Givetvis är detta ett litet nederlag för Linux och fri programvara. Det arbetas på bättre PDF-stöd och jag tycker inte det är ett nederlag att man som Linuxanvändare kan installera många Windowsprogram. Det visar istället styrkan med Linux. Om jag måste kommentera en PDF-fil slipper jag på detta sätt att göra det i Windows.

  One Response to “Kommentera PDF-filer i Linux”

  1. Tack för tipset! Och jag kan hålla med dig att det är lite surt för FOSS. 🙁

Kommentera

%d bloggare gillar detta: