nov 142011
 

Flattr this!

Nu har det hänt!

I somras köpte jag en ny fin bärbar dator. Som konkurrensmyndigheterna bestämt betalade jag Microsoftskatt, trots att jag varken vill ha eller behöver Windows 7. Linux åkte in som dualboot. Jag har kört Windows i kanske fem timmar sedan i somras.

För någon vecka sedan fick jag litet problem med datorn och tog den till service. Felet var snabbt avhjälpt och datorn är tillbaka.

Innan servicen tog jag bort Linux eftersom jag inte orkar argumentera med PC-tekniker om att garantin måste gälla oavsett OS. För att de inte skulle kunna skylla på mig återställde jag Windows. Då försvinner spåren av Linux. Kanske litet övernitiskt, men jag vill inte heller lämna ifrån mig en dator med arbetsmaterial på.

 

Windows ”kvaliteter”

Detta fantastiska Windows tog en halv dag att återställa!

Det vill säga, efter en halv dag hade jag en dator som nätt och jämnt startar. Den var åter full med den crapware jag tagit bort en gång. Systemet var inte uppdaterat utan tjatade om att det fanns något hundratal uppdateringar, många hundra MB att hämta. Inte heller fanns det några vettiga program så att man kunde börja arbeta.

När datorn kom hem tog jag ett djup andetag. Att fixa datorn, installera alla program och återställa den som den var innan servicen skulle ta minst en dag förmodligen två. Lägg till den halvdag det tog att återställa Windows. Windows är ju så hopplöst omodernt att man manuellt måste installera program för program, fylla i licensnummer och starta om en gång i kvarten. Ingen kan ju heller beskylla Windows 7 för att vara snabbt.

För femton år sedan var det acceptabelt att lägga flera arbetsdagar på att fixa en dator. Då var det litet högtidligt att formatera en hårddisk och sätta igång en ominstallation. Nu är det 2011.

 

Ut med Windows!

Då började jag fundera: Varför ska jag fixa ett system jag inte använder inte tycker om och som fungerar så illa att det tar flera dagar att installera? Jag kommer att installera GIMP, LibreOffice, Inkscape och Firefox., Samma program fungerar minst lika bra i Linux.

Därför blåste jag Windows och nu snurrar bara Linux på datorn.

Linux tog mindre än en halvtimme att installera. Då har man ett fungerande system med de flesta program man behöver. Efter ytterligare en timme hade jag uppdaterat och installerat allt annat jag behöver och ställt in systemet som jag vill ha det. Under den timmen kunde jag arbeta på datorn. Allt som allt behövdes en enda omstart.

 

Det jag förlorar:

 • Några gamla Windowsspel fungerar inte i Linux. Eftersom jag på ett halvår bara spelat några timmar i Windows tror jag att jag överlever
 • Om det blir fel på datorn igen under garantitiden får jag blåsa den och återställa Windows. Hemelektronikladorna idkar utpressning genom att säga att garantin bara gäller om man kör Windows. Man är alltså tvungen att köra ett dåligt operativsystem och betala extra för datorn för att producenten ska ta sitt ansvar. Eftersom jag känner mig blåst har jag absolut inget dåligt samvete på denna punkt

 

Det jag vinner:

 • En allmänt snabbare dator. Linux startar snabbare utan dualboot
 • Cirka 150GB extra utrymme på hårddisken
 • Jag slipper underhålla ett extra system som kräver betydligt mer omsorg än Linux

Varför?!

Det är ofattbart att konkurrensmyndigheterna inte stoppar Microsoftskatten. Det finns ingen anledning för en vanlig konsument att betala mellan 500 och 1000 kronor extra för en dator med ett föråldrat och dåligt operativsystem förinstallerat. Pengarna går till Microsofts i huvudsak amerikanska aktieägare och Microsoft kan fortsätta att prångla ut föråldrade och dyra produkter.

Genom sitt korrupta agerande har konkurrensmyndigheterna gett ett enda företag monopol på operativsystem för PC. Man förhindrar teknisk utveckling och konsumenter uppmuntras inte att använda moderna operativsystem som är bättre och säkrare än Windows och dessutom gratis.

Om Windows blir bättre än Linux, lättare att administrera, snabbare och enklare att handha skulle det finnas anledning att fundera om man vill köpa det. Så är icke fallet.

Jag hade mycket hellre lagt mina surt förvärvade 500 till 1000 kronor på ett öppet källkodsprojekt än att skänka dem till Microsoft!

I dagsläget är jag en mycket missnöjd konsument.

 

 

 

  34 Responses to “Ny fin dator 2”

 1. Tack för den artikeln. Jag håller fullständigt med dig om att vid ett köp av dator måste man acceptera en Windowslicens. Skandalöst.

  Det är bara de som spelar som behöver använda Windows. Är själv
  tvungen att ha två datorer. En för spel och en för allt annan datorhantering.

  Kör Linux/Ubuntu sedan 4 år och är helnöjd med det.

 2. Jag använder iTunes för att organisera musik, abonnera podcasts o synka till iPod o iPhone. Tyvärr har jag inte sett någon fungerande lösning för Linux. Visst finns det alternativa program, men jag använder iTunes sedan många år med 20 000 låtar o vill inte tvingas göra om alla smarta mappar mm. Så tyvärr känner jag mig beroende av Windows/Mac.

 3. Du skulle ha kunnat använda Clonezilla. Ett program (Linuxbaserad LiveCD) som jag har bra erfarenheter av. Det tar en kopia/backup av exempelvis hela hårddisken och så kan man sedan återställa den till ursprungligt skick om något händer. Ta en backup av Windows installationen och spara undan den. Installera Linux och ta en backup då och då. Skulle något liknande hända så släng in Windows innan service och återställ Linux efter Service. Finns på http://www.clonezilla.org/

 4. En bloggning och tre kommentarer, hur många av er 4 hr skrivit till konkurrensmyndigheten och påtalat detta? Själv påtalade jag detta och skrev dessutom till diverse politiker för sådär 7-8 år sedan, men då var jag tämligen ensam. Idag borde de få minst ett brev om dagen, gärna ett fysiskt brev på papper, eller varför inte tala med dem i telefon.

  • Jag har varit i kontakt med myndigheter vid två datorköp. Att blogga är väl ett sätt att uppmärksamma problemet.

 5. Har du belägg för att du betalat för din windowslicens? Jag har hört att den billiga Windows Home-licensen kvittas mot avgiften för medskickade antivirusprogram, yahoo-toolbars etc.

  • Eftersom allt på ett förrädiskt sätt bakas samman vid köp av dator kan ingen säga vad Windows kostar. Det är emellertid ganska naivt att tro att Microsoft skulle låta mig använda Windows gratis. Ett sätt att tvingas betala är genom crapware. Att de företag som skickar med sådant betalar datortillverkaren är en sak. Att Microsoft tar betalt för Windows något annat. Att man som konsument känner sig ”kompenserad” för kostnaden för Windowslicensen är spela systemet i händerna.

 6. Har mailat otaliga gånger till både konkurrensverket och konsumentverket angående detta. Nu svarar de inte längre på mina mail. För ca 1.5 år sedan ringde jag runt till ett 20-tal återförsäljare i Sverige, ingen ville varken ge mig tillbaks pengarna för OEM-licensen av Windows eller sälja utan Windows.

  Nästa gång jag köper en ny laptop (och får lite tid över) skall jag försöka driva ett förenklat tvistemål (s.k. småmål) emot dem jag köper datorn av, om de inte lämnar tillbaka pengarna. Om man skulle förlora ett sådant mål behöver man inte betala motpartens rättegångskostnader.

 7. Välskriven artikel och jag håller med dig i det du tagit upp. TechWorld gjorde en undersökning 2007 om det gick att köpa en dator utan Windows och i vissa fall var detta möjligt. Vet inte hur det ser ut idag, men jag skulle tro att det är inte så enkelt som att gå till butiken och be att få köpa datorn ren utan något OS på. Även om artikeln som sådan är gammal är det intressant att få läsa om bemötandet, då de testade detta. Finns att läsa på http://www.idg.se/2.1085/1.129550/barbara-utan-windows—ar-det-mojligt

  Det bästa vore om jag som konsument fick göra ett aktivt val om jag ville ha med Windows eller inte. Åtminstone borde det gå att köpa datorn utan OS om man som kund vill det.

  Jag tror faktiskt jag skall göra en egen liten ovetenskaplig test och gå och fråga de butiker jag har tillgång till om jag kan köpa en dator utan Windows förinstallerat. De kommer troligen att säga blankt nej till detta, men fråga kan man alltid göra.

 8. bra artikel pavel ! det är minst bra konstigt att man inte kan få välja om man vill M$
  eller inte 2011 ! Jag köpte en beg bärbar dator för ca månad sedan av en kompis Samsung r580 för 2700 kr, det första jag gjorde tog bort M$ och installerade Ubuntu Lucid 64 bit, jag har inget behov utav M$ allt jag använder min dator till funkar så mycket bättre i öppet fritt os

 9. troligt är iof att detta m$ indirekt bidrar till prisänkta maskiner
  då mycket av kompabiliteten i pc världen hänger på om windows
  spelar med hårdvaran. hade det inte garanterats, hade inte gratisjobbande
  linuxvänner kunnat stå för ett fungerande operativsystem, hur
  dedikerade dessa än är.
  jag tror att denna så kallade skatt tyvärr än så länge är ett
  nödvändigt ont för den fortsatta desktopifieringen av linux!

  • Även om Microsoft och Windows bidrar till att saker fungerar, fungerar ännu mer pga öppna protokoll och standarder, som Microsoft ofta har motarbetat.

 10. snosk:
  * Minst 70% av de som utvecklar Linuxkärnan gör det på betalt arbetstid (källa: https://www.linuxfoundation.org/sites/main/files/lf_linux_kernel_development_2010.pdf )
  * Många drivrutiner till Linux har kommit till utan hjälp av hårdvarutillverkaren.
  * Det är inte M$ som bidrar med prissänkta maskiner. Det är återförsäljarna som får betalt för den ”crapware” de lägger på.

  Om man vänder på det inser man ju att det bara är på desktop:en som linux INTE dominerar och i takt med att desktop-formatet håller på och dö så får nog M$ snart se sig om efter andra kassakor (som patenthot exempelvis)

 11. Finns det inga företag i sverige liknade dem här ? Finns det underlag för det ?
  http://linuxpreloaded.com/

 12. @ sune:
  GGS-Data säljer datorer med Ubuntu förinstallerat.
  http://www.ggsdata.se/

  @ Påvel:
  Intressant att du anser Windows 7 vara långsamt, min uppfattning är den omvända (fast jag kör förstås inte OEM). Min laptop är inte direkt ny, köpt i slutet av 2005. Jag har kört olika Linuxdistributioner sedan 2008 men har nyligen varit tvungen att göra lite plats för Windows 7 för att kunna köra AutoCad. Datorn kom förinstallerad med Windows XP men min uppfattning är att Windows 7 fungerar minst lika bra.

  Däremot kommer jag knappast att köra windows som mitt primära OS om inte nåt allvarligt inträffar, CrunchBang är betydligt trevligare.

 13. @untit1ed:

  Har köpt ett par laptops på ggsdata genom jobbet. De är ganska dyra (de tre billigaste just nu: 5819kr, 7428kr, 7919kr) men tycker att de har bra support (hade problem med ett för gammalt bios som gjorde att det blev skrivfel på hårddisken efter ett tag) Dock är kvalitén på maskinerna (Clevo) riktigt kass. Den ena hade exempelvis ngn vass kant som stack upp. De höll båda två i drygt ett år innan de packade ihop (skärmen).

  Har inte pratat med honom om det än, men det kanske är så trist att man måste ha crapware på maskinerna för att de skall bli billigare (Även för Linux)?

 14. @ ika:
  Jag hade i min enfald trott att kvaliteten var hyfsad eftersom datorerna inte var så billiga, där ser man. Kanske de stationära är bättre? Fast de kan man ju förstås få tag på utan OS relativt lätt ändå.

 15. @ika
  ”* Minst 70% av de som utvecklar Linuxkärnan gör det på betalt arbetstid”
  …ja kärnan ja, men ett desktopsystem är mer än en kärna!
  iden med ett modulärt os där alla kan bidra med olika delar är i grunden väldigt bra och det är fantastiskt att se hur långt man har kommit med linux idag.
  att kategoriskt klaga på m$ och att påstå att win7 är ett trött os ”fullproppat med meningslöst crapware” är att göra linux och alla de som jobbar med att föra in linux i desktopvärlden en otjänst. många ger kanske ubuntu en ända chans men tröttnar snabbt och går tillbaka till windows, av olika anledningar. man förstår inte ”tänket”, hårdvara fungerar inte, man måste använda sextiotalsteknologi för att göra förändringar i systemet med kommandotolken. unity kommer säkert funka på kinesiska tablets men vart skall desktoplinux ta vägen i framtiden? både osx och windows 7 är de facto väldigt modärna och stabila os som faktiskt generellt fungerar väldigt bra. endast genom att vara ärliga på den punkten kan man ta diskutionerna om framtidens desktop seriöst!

  • Windows 7 är inte ett modernt OS. Exempelvis är NTFS från 1990-talet och jämfört med registret är terminalen rena drömmen.

   Jag har ingen aning om hur Windows 7 utan crapware fungerar eftersom datortillverkare tvingat på mig Windows med crapware. Windows 7 i sig är vad jag testat stabilt men väldigt trögt när man vant sig att arbeta i Linux. Om Windows 7 vore bra och uppfyllde mina behov skulle jag ha det kvar på datorn och jag skulle inte ha skrivit det här inlägget.

   Ubuntu/Unity är inte lika med Linux. Jag tror att Ubuntu kommer att satsa på plattor och överge skrivbordsdatorer, eller att det blir så automatiskt med de designval man gjort. Det finns flera andra bra skrivbordsmiljöer och Linuxdistributioner.

   Linux handlar ganska litet om att använda terminalen. Dock är möjligheten att göra det på ett bra sätt en av de saker jag saknar i Windows.

   Den allra mesta hårdvara fungerar i Linux. Man får vara litet mer noggrann då man köper saker. Det kompenseras av att Linux är snabbare och man får ut mer av hårdvaran då den är på plats. Det finns en tröskel att ta sig över i Linux, men den är inte särskilt hög och består mest i att saker inte ser ut och fungerar som i Windows (de är snyggare och fungerar bättre) och att man måste använda program med namn man inte känner igen.

   Det är helt galet att se Linux som ett hobbyprojekt med gratisarbetande programmerarslavar. Det är istället en sundare kommersiell modell än Microsofts. Du kan läsa litet tankar om det här: http://pavel.frimix.se/2011/08/25/nagra-tankar-om-fri-programvara/

 16. @snosk: jag påstår inte att ”win7 är ett trött os ’fullproppat med meningslös crapware'”. Kan inte uttala mig om windows över huvud taget, jag har inte kört det på någon dator varken hemma eller på jobbet (tar inga sådana konsultuppdrag) sedan år 2001. Har gjort migreringsjobb några gånger från Win till Lin, men har då hållit till på andras maskiner. Angående ”60-talsteknologin” med kommandotolken så kanske det inte är en slump att den hängt med sedan dess. Normala användare skall inte behöva öppna ett terminalfönster i en modern Linux-distro

 17. @snosk:
  ”man måste använda sextiotalsteknologi för att göra förändringar i systemet med kommandotolken.”

  Förakta inte Terminalen i Linux, det går att göra en hel del via den och den är på många sätt överlägsen kommandotolken i Windows. Dessutom kan du som exempel välja i Linux hur du vill installera program. Antingen via Programcentralen eller via Pakethanteraren. Det går även att använda Terminalen för detta. Styrkan ligger i att jag som användare kan välja 3 olika vägar för att nå samma mål. Ofta går det mycket snabbare att installera program via Terminalen än att göra det via ett Gui, men som sagt, valfrihet för användaren är bra.

  En annan fördel är att i Linux håller OS:et reda på och uppdaterar installerade program. Windows 7 och dess föregångare har ingen som helst kontroll om de installerade programmen är uppdaterade eller inte, utan det är upp till programmen som sådana eller användaren att hålla reda på detta.

  Linux är långt ifrån perfekt, men det fungerar väldigt bra. Hela denna artikel som Påvel har skrivit handlar om att det är del att tvinga på användaren Windows 7. Jag har inga problem med Windows 7 som sådan eller att många vill köra Windows 7 på sina datorer, men däremot har jag problem att jag inte själv får välja om jag vill ha Windows 7 då jag köper en ny dator, utan att någon annan har bestämt detta åt mig.

  Det bästa vore att användaren själv fick välja om denne vill köpa datorn med Windows eller helt ren utan OS. Det skall vara köparen som bestämmer detta och inte Microsoft.

 18. @Mikael @Johan Ekblad @Påvel
  jag instämmer till fullo i det bisarra att man inte kan köpa en laptop utan windows. amerikanska och europeiska antitrustlagar borde redan gjort slarvsylta av m$ bara av den anledningen vid det här laget. dessvärre är jag så cyniskt lagd att jag tror det finns för många vänskapsband med just hårdvarutillverkarna, och i synnerhet tillverkare av t.ex grafikkort. de flesta som spelar spel på dator gör det på en pc med den heliga alliansen mellan directx och respektive drivrutin för windows under motorhuven. denna tekniska utveckling accepterar de flesta, så länge spelen generar fantastiska spelupplevelser. vad jag menar är att jag är nog cynisk nog att höra till denna skara och tror tyvärr inte att framtiden ser så ljus ut för system som inte skrivs explicit för kommersiella hårdvaror.
  klaga på hårdvarutillverkarna istället för att gnälla på m$!
  uppmana (med en nypa hot) tillverkare av mjukvara att porta kraftfulla verktyg inom multimediasegmentet till linux, t.ex musik/video/bild applikationer, då kommer det hända grejer förutsatt att hårdvaran stöds!

  • Hm… Linux görs för ”kommersiella hårdvaror” och har generellt ett väldigt bra hårdvarustöd.

   Om man använder sin dator för spel är Windows bäst och givetvis beror detta på det genomkommersialiserade upplägget.

   Hade någon speltillverkare börjat porta stora titlar till Linux hade de tjänat stora pengar. Humble Bundle: http://www.humblebundle.com/ har sålt mindre spel till olika plattformar där man betalar vad man vill och Linuxanvändarna betalar alltid mest. Även om Linux är ett fritt gratissystem tror jag att många användare skulle betala för ofria program, särskilt spel.

   Tekniskt är OpenGL lika bra eller bättre än DirectX.

   Det finns kraftfulla verktyg för multimedia i Linux. Filmer och musik görs professionellt i Linux i betydligt större omfattning än andelen Linux har på skrivbordet. Skälet är att det är ett smidigt system att arbeta i.

 19. Snosk!

  Säger du inte emot dig själv? Ena stunden skriver du om en allians/vänskap/you name it mellan vendors och Microsoft. För att sedan övergå att egentligen bör Linux användare och frimjukvara rikta sin kritik främst mot vendors än Microsoft. Glöm ej det är Microsoft inlåsta strategi som möjliggör monopoliseringen av marknaden. Vendors följer enbart Microsoft strategi. Kritiken bör därför riktas i förstahand mot Microsoft strategi. Hade de inte påtvingat användare och Vendors deras strategi hade Vendors haft större frihet att agera.

  Du får jätte gärna köra Windows och dual-boot. Det finns dock användare som enbart kör Linux. Vi vill kunna ha samma frihet som alla andra att själv få välja en burk med eller utan Windows. Dessutom all den besvär VI måste gå igenom när VI ska lämna in den till reparation är oacceptabelt.

  En steam lik plattform är redan på utveckling och har varit det länge. Läs om Desure! När den väl släpps skarp och får ihop alla pusselbitar kommer många Linux användare kunna nyttja Linux för spel och kommer ej behöva dual-boota för detta. Sedan är jag själv ingen spel-fantast, men jag är ändå glad för utvecklingen.

  I vilket avseende brister Linux när det kommer till multimedia? XBMC och VLC finns även för Linux. Som anses vara det största oavsett plattform. Bildredigering finns GIMP som är fullgod ersättare för Photoshop. Sedan satsar Adobe på att få Photoshop att fungera direkt från webbläsaren. Vilket kommer medföra att den kommer köras oavsett plattform. Det finns redan nu. Dock av det jag läst är den ännu inte lika komplett som Windows installationen av Photoshop.

  När det kommer till Videoredigering har Linux redan Openshot och Kdenlive. Två ypperliga program för detta (videoredigering) ändamål. Om inte detta var nog är Lightworks på väg till Linux. Kommer nog till nästa år. Lightworks är ju välkänd i Windows världen och körs av ”proffs”. Sedan kommer även Novacut till Linux tack vare bidrag. Så vad är det du egentligen saknar?

  När det kommer till musikspelare har Linux en uppsjö av riktigt bra musikspelare. Alltifrån Amarok/Clementine till Rhythmbox. Ljudredigering finns massvis med bra grejer i Linux tex LMMS och Ardour. Vad saknas?

  Det är lättare för mig underhålla Linux än Windows. Då disten jag kör har allt i sitt förråd och jag endast behöver uppdatera systemet för få uppdaterade program samt system. Windows 8 kommer bara uppdatera systemet och programmen kommer användaren själv se till att uppdatera. Är det inte omodernt av moderna Windows? Jag kör inte Ubuntu längre, men kommer inte Windows 8 ha sin programcentral likt Ubuntu och OSX? Vilket i Windows ses som en nyhet, medan i Linux anses vara gammalt. Flesta stora Linux distar har något snarlikt.

  Snart när filsystemet btrfs blir standard hos alla stora Linux distar kommer saknade av snapshots vara minne blott. Även om jag själv gillar ext4.

  Visst har Linux och de Linux distar som idag finns brister. Det vore dumt att påstå annat. Dock det du tar upp ser i alla fall inte jag som någon brist. Jag förstår att det är bekvämt att poängtera Linux på skrivbord är dött. Mycket möjligt att man aldrig blir lika stor som OSX eller Windows när det kommer till skrivbord. Det blir ju svårt när Windows kör sitt monopol-strategi.

  Linux är stor/störst på server, smartphone och superdatorer. Finns fler områden man kan nämna och där är Windows trots all sin resurs långt efter Linux. Ser man därför den stora bilden är Linux till skillnad från Windows på framkanten. Är det inte lustigt att ”nördarnas” ”hobby”-OS slår stora starka Microsoft med dess Windows? 🙂

 20. @Påvel @Kurdistan
  det är väldigt intressant att följa utvecklingen på mjukvarusidan för linux och jag använder själv många olika program som GIMP och Inkscape.
  Problemet är att utvecklingen har gått för långsamt och p.g.a att m$ utövat sin makt på många fronter.
  många använder inte ens nånting annat än MAC av ideologiska skäl, även fast Apple jobbar än mer intensivt med ”vendor lock in” än vad m$ gör.
  får man en mac med ett förinstallerat photoshop ska det mycket till för att byta system bara för att skära ner kostnader t.ex.
  inlärningskurvan är helt enkelt för brant för de flesta med liten datorvana.
  återigen, de argument av typen ”linux och mjukvaran för linux fungerar likandant eller t.o.m bättre än…” gör mer skada än nytta då många som vågar sej på att testa linux en gång sannolikt kommer återgå till det gamla vanliga igen p.g.a inlärning, linux-tänk, förvirrande skillnader mellan linuxdistributioner etc.
  i sanningens namn, vissa multimedia program existerar för *nix som används proffisionellt men jag vågar påstå att merparten av de program som listas upp är att betrakta som hobbyprogram, om än helt gratis att använda vilket är fantastiskt i sig. sen var det det där med hårdvarustödet, det är först nu på 10-talet som proffisionella ljudkort och videoredigeringskort fått experimentella drivrutiner! det säger nånting om situationen linux befinner sig i idag!

  • Nu har du kört igenom standardargumenten mot att använda Linux. Varför blir du så upprörd över att jag spolat Windows?

   Märkligt att du tycker det är OK att använda fria program i Windows medan utvecklingen av samma program i Linux går för långsamt.

   Det du skriver om hobbyprojekt är nonsens. Vi är många som använder Linux professionellt.

   Jag tycker du ska fortsätta använda Windows, betala bra för dig och strunta i hobbyprojekt och Linux som bara retar upp dig!

 21. Snosk:

  Kan hålla med dig om att många användare som är vana vid Windows har svårt att byta till Linux (även om tex Mozilla försöker överbrygga den klyftan). Jag vet att det inte har att göra med att det är krångligare med Linux, istället är människan av naturen ett vanedjur och helst inte vill ändra på något man är van vid. (Så fungerar iaf de flesta av oss). Mina barn, mina föräldrar och svärföräldrar kör alla olika varianter av Linux. De upplever det inte som krångligt på något sätt, eftersom de börjat använda det tycker de det fungerar bra. (Att min support blir minimal, är ju bara ett plus). Av denna anledningen är det viktigt att barn i skolan får pröva på Linux samt att det går att köpa datorer med Linux förinstallerat (hur många av ”normala” användare har ändrat boot-ordning i BIOS:et och installerat Windows, som man är tvunget att göra med Linux?)

  Angående drivrutiner. Enligt min erfarenhet ”fungerar bara allt” i de allra flesta fall. Fördelen med Linux är ju att man med gott samvete kan kasta installationsskivan med drivrutiner som man ju måste installera i Windows, vilket gör att det egentligen är krångligare att använda ny hårdvara i Windows.

 22. Snosk!

  Du har ju inte ens besvarat mitt inlägg, men låt gå. Ja, det finns frimjukvara/öppenkällkod projekt som tar tid och andra utvecklas snabbare än de inlåsta applikationer just pga fördelen med frimjukvara/öppenkällkod tänket. Utvecklaren av Novacut förklarar varför dem väljer frimjukvara/öppenkällkod som plattform och inte en inlåst väg. Han tycker det både är billigare och man arbetar mer tidseffektivt. Då alla som kan har möjlighet att bidra och man behöver inte sitta tillsammans på en arbetsplats för fixa saker. Duktiga nördar som programmerar/kodar/you name it kan bidra från alla jordens olika hörn.

  Apple är inlåst och ett bevis är att det tom förbjudet att installera OSX i virtualbox. Ingen har nog hävdat annat. Dock har Apple med OSX fortfarande *Nix grund. Vilket för många Linux fantaster är tilltalande. Sedan att Apple bidrar till cups och xorg samt mycket annat gör att jag värderar Apple högre än Microsoft. Dock är det nästan som pest och kolera. Jag har hel del bekanta som kör Apple produkter och inga av dom har gjort det av ideologiska val. Majoriteten jag känner lämna PC och Microsoft för dem helt enkelt var trötta på Microsoft brister.

  Inlärningskurvan för allt är relativt, men kom ihåg alla svenska skolbarn får lära sig hantera Windows och dess tillbehör som Office. Microsoft känns därför som ”lättare” för att man är redan matad med Microsoft kunskaper. Så har det sett ut sedan 90-talet. Det i sin tur gör att allt främmande känns ”svårare”. Även om det inte behöver vara fallet. Jag är helt övertygad att om man visar Linux/OSX/Windows för en som aldrig suttit framför en burk kommer denna uppleva svårigheter när det kommer till handskas med OS;et. Det är dock ingen ursäkt eller pålitlig argument till varför man ska låta bli använda annat än Microsoft. Jag tycker tex det är mer omständligt arbeta med Windows än Linux. Trots att jag kört Windows betydligt längre än Linux. Vill man lära sig något nytt får man räkna med att det tar tid. Linux är det dock möjligt att lära sig bekanta med OS;et redan i live-session. En del Linux distar som tex Ubuntu har wubi installation. Man kan då på ett smidigt sett få hum om Linux disten och skrivbordsmiljön. Är detta ens möjligt med moderna och lätta Windows?

  Påvel besvara dig bra angående argumentet om hobbyprogram.

 23. Snosk:
  ”återigen, de argument av typen ”linux och mjukvaran för linux fungerar likandant eller t.o.m bättre än…” gör mer skada än nytta då många som vågar sej på att testa linux en gång sannolikt kommer återgå till det gamla vanliga igen p.g.a inlärning, linux-tänk, förvirrande skillnader mellan linuxdistributioner etc.”

  Beror helt på vilken inställning och attityd hos användaren. Linux är inte Windows och det fungerar heller inte som Windows. Tar man sig lite tid och kommer över den första inlärningströskeln kommer man att finna ett mycket trevligt OS att arbeta i. Även om det program man är van att arbeta i inte finns i Linux kan det finnas andra program som gör motsvarande jobb. Man får dock räkna med att offra en del tid både på att lära sig Linux, men också på att hitta igen just de program man själv är i behov av och har nytta av.

  Fördelen med fri programvara är att det oftast inte kostar något mer än den egna tiden att testa den. Är man inte nöjd är det bara att avinstallera den och söka någon annan. Personligen upplever jag att mina datorer som kör Linux känns snabbare och rappare än motsvarande i Windows.

  Andra fördelar med Linux är att jag behöver inte bekymra mig över vilka datorer jag får installera det på, ej heller behövs det någon produktaktivering samt jag slipper låsa in min egen data i ett slutet format som MS har nyckeln till.

  Trivs man med Windows och varken har intresse eller vilja att lära sig t.ex. Linux, då skall man fortsätta köra Windows med allt vad det innebär. Tyvärr är det nog många som kör Windows av ren slentrian utan att ens reflektera över vilka nackdelar det medför att köra med proprietär programvara.

 24. Jag har svårt att se hur icke-dualboot skulle vara snabbare. Kan du förklara dig lite närmare där?

 25. Nu har jag hittat ett ställe, där det går att köpa stationära datorer utan Windows. Returbutiken på min ort säljer begagnade datorer med Ubuntu 11.10 förinstallerat. Visserligen begagnade datorer, men dock utan Windows. Tyvärr verkar det inte vara lika lätt att hitta nya datorer utan Windows.

 26. Det finns en databutik i Göteborg, GGS-Data, som säljer nya datorer utan windows och med ubuntu installerad direkt. URL: ggsdata.se.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: