dec 182011
 

Flattr this!

Vid den här tiden på året finns det nog en och annan student som sliter med att skriva sin examensuppsats.

Det svåraste med akademiskt skrivande är att fånga ämnets essens och inte tappa den röda tråden. Det är lätt att bre ut sig, men långa uppsatser tenderar att tappa fokus.

Att ha ångest över att skriva sin studentuppsats är inget nytt. Esaias Tegnér fick 1799 i uppgift att skriva en uppsats över ämnet ”Bröllopet i Kana”. Det är ett bibliskt ämne där Jesus begår ett av sina underverk genom att förvandla vatten till vin.

Det sägs att Tegnér grubblade länge och väl över ämnet för att komma fram till det väsentliga. Hela hans uppsats löd:

Vattnet såg sin Skapare och rodnade.

Tegnér fick högsta betyg och uppsatsen öppnade upp för en lysande akademisk och kyrklig karriär som kröntes med en professur i grekiska och biskopsstolen i Växiö.

Även om berättelsen om Esaias Tegnér kanske inte är helt sann visar den på det viktigaste i akademiskt skrivande: Att kunna fånga sitt ämnes essens och inte tappa den röda tråden!

  7 Responses to “Att lyckas med sin studentuppsats”

 1. Det är väl lite som den vitsiga historien om en bunt med college-studenter nånstans i USA som får i uppdrag att skriva en berättelse som måste innehålla ett mysterium, religion och familj, och som max får vara en mening lång. Den enda studenten som lyckas skriver:

  ”Oh my god, I’m pregnant, how did that happen?”

 2. Undret var att Jesus förvandlade vatten till vin, annars hade det inte rodnat.

 3. Tack för en utomordentligt bra informationsblogg.
  En fråga: – försökte installera Focuswriter men misslyckades trots att jag tyckte mig följa instruktionerna på dess hemsida. Jag valde Ubuntu-versionen och uppackningen gick OK. – qmake: command not found – fick jag som svar. Vad har jag gjort fel?

  • Om jag inte är ute och cyklar igen finns FocusWriter i Ubuntus förråd. Det du nog försökt göra är att bygga programmet från källkod vilket är litet svårare.
   Du kan även lägga till extraförråd, PPA, se denna sida: https://launchpad.net/~gottcode/+archive/gcppa/. Då får uppdateringar automatiskt, viket nog kan vara bra eftersom programmet uppdateras då och då och det nyligen fått svenskt språkstöd som kanske inte är med i standardförrådet.

 4. Fanns i förrådet, så nu är det installerat. Nu håller jag på att utforska dess möjligheter/begränsningar.
  Tack för hjälpen.

  • Bra att du hittade rätt!
   FocusWriter kan inte ersätta en tung ordbehandlare…
   MEN om man skriver enkla texter och vill ha en vacker arbetsmiljö är det perfekt!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: