jan 212012
 

Flattr this!

OOo/LibO Draw är inte det bästa verktyget för avancerad bildbehandling. Om man vill arbeta med bilder är GIMP för punktuppbyggda bilder och Inkscape för vektorgrafik betydligt kraftfullare och mångsidiga program.

Man ska dock inte förakta vad man kan åstadkomma i Draw. Jag har tidigare skrivit om hur man kan ge bilder en genomskinlig bakgrund i Draw genom att exportera dem till GIF. Det fungerar i praktiken som att frilägga bilder.

Det finns ett annat sätt som fungerar på punktuppbyggda bilder.

 

Gör så här:

Jag vill frilägga konturen av huvudet mot den gröna bakgrunden.

 

 

Bakgrunden är en rektangel jag ritat i Draw. Huvudet är en bild i PNG-format jag hämtat från Openclipart och lagt ovanpå bakgrunden.

1. Välj Verktyg -> Pipett (I LibO 3.4 heter det Color Replacer, översättningen av programmet till svenska släpar efter litet.). Detta fönster öppnas:

 

 

2. Markera bilden med huvudet. Klicka på pipetten uppe till vänster i fönstret och välj den ljusblå bakgrunden på huvudet. Se till att Transparent är valt i kolumnen till höger. Klicka på Ersätt.

 

För det enkla exempel jag visar räcker det med några klick. Det finns mer avancerade inställningar att utforska

 

3. Färdigt! Nu är huvudet frilagt mot den gröna bakgrunden.

 

 

4. Man kan givetvis snygga upp och gruppera bilderna:

 

 

Man kan också använda funktionen för att byta till andra färger istället för till Transparent. I mer avancerade bilder kan man experimentera med inställningarna för Tolerans för att få rätt område frilagt. Läs mer om funktionen här.

Funktionen har vissa begränsningar och fungerar inte för vektorgrafik eller rasterbilder.

  2 Responses to “Frilägga bilder i Draw”

  1. Ett bra tips, men du borde kanske inte kalla det frilägga. Huvudet i exemplet tycker jag inte blir frilagt eftersom det får en ljusblå kontur.

    • Konturen beror på att OOo/LibO inte klarar antialiasing. Som jag skrev i början på inlägget är GIMP ett kraftigare verktyg, men OOo/LibO kan mer än vad man tror.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: