feb 142012
 

Flattr this!

Nu har utvecklarna släppt den skarpa versionen av LibreOffice 3.5. Mer korrekt är att säga att det är den första publika betaversionen. Genom sin snabba släppcykel skulle jag bli mycket förvånad om LibO 3.5 skulle sakna allvarliga buggar. LibO 3.4 blev tillräckligt stabil för mig först med version 3.4.4 och det finns fortfarande buggar som påverkar mitt arbete i version 3.4.5.

Därför räknar jag med att på allvar kunna gå över till version 3.5 först framåt sommaren då man släppt ett antal buggfixversioner. Fram tills dess är det test och buggrapportering som gäller.

Detta är en konsekvens av den släppstrategi man valt. Man håller ett högt tempo och varje ny version av LibO har många nya funktioner. Nya funktioner innebär också nya buggar. LibO har en decentraliserad utveckling och det finns inget företag som på gamla SUN/Oracle-tiden som avgör när en version är tillräckligt stabil.

Jag hade föredragit en försiktigare strategi där man valt att släppa nya versioner mer sällan men hunnit rätta de värsta buggarna. Kontorsprogram är inte program man vill ska krascha. En faktor är dock att en relativt avancerad användare som jag löper större risk att springa in i buggar än de som använder en mindre del av programmets potential.

Det finns en lång rad nyheter i LibO 3.5. För mig som mest använder Writer har arbetsytan fått en ansiktslyftning som jag skriver om här. Även om ändringarna är kosmetiska och inte tillför någon egentlig funktionalitet, snyggar de till gamla Writer.

I Calc finns många nyheter. Kritiken är dock ganska omfattande med hur LibO driver utvecklingen genom att LibO Calc försöker efterlikna MS Excel, vilket kan vara bra för nya användare. Calc är dock ett helt annat program som fungerar annorlunda under ytan. Jag och andra ännu mer vana Calc-användare som aldrig har använt Excel på allvar, vill hellre att Calc fungerar som det ska. Dock verkar nyheterna i LibO 3.5 många och kan nog vara nyttiga för många användare.

Jag vill slutligen lyfta på hatten för LibO! I version 3.5 har man åtgärdat en gammal OOo-bugg från 2003 som gjorde det hopplöst att använda Samlingsdokument för att redigera böcker med många bilder. I den urgamla buggrapporten är jag en av de upprörda användarna som sprang in i buggen. Jag hoppas att man fortsätter beta av fler gamla showstoppers!

Att rätta till urgamla buggar är ett positivt tecken. Utvecklarna av LibO inför ofta ganska kosmetiska ändringar som ofta också tyvärr innebär nya buggar. Ibland lägger man också till kod som inte ser till helheten, det vill säga saker som inför ett nytt sätt att göra saker, men som bryter det övergripande arbetsflödet. Det är uppmuntrande att det också finns utvecklare som rättar gamla favoritbuggar!

Man kan ladda hem LibO 3.5 här.

Man kan läsa den långa listan med nyheter här.

Var beredd på att det kan finnas en och annan bugg! Om du springer in något märkligt är det viktigt att rapportera buggen. Det är enda sättet för utvecklarna att få reda på att något måste åtgärdas och ger en signal till projektet att man måste lägga mer krut på att ge ut stabilare utgåvor. Detta hjälper alla som använder LibreOffice!

  3 Responses to “LibreOffice 3.5 släppt!”

 1. För att förklara Libreoffice släppcykel så brukar jag referera till detta blogginlägg:

  http://blog.documentfoundation.org/2011/07/01/libreoffice-3-4-1-provides-stable-new-features-for-every-user/

  Jag tycker att matrisen där förklarar konceptet bakom ganska bra.

  Släppen av en ny version är baserad på tid där en ny version med nya funktioner släpps varje halvår med buggfix versioner däremellan. Två grenar underhålles parallellt där idag 3.4.x är den stabila grenen och 3.5.x den med nya funktioner.

  mer info:
  http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan

 2. Roligt att höra att det händer saker i utvecklingen! Nu väntar jag bara på att min favoritbugg från 2003 också ska lösas så småningom: https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=21588

Kommentera

%d bloggare gillar detta: