mar 142012
 

Flattr this!

Jag har tidigare skrivit inlägg om hur jag skrev och satte en bok med fri programvara här, här och här. Mitt huvudprogram är dokumentprocessorn LyX.

Jag använder dock inte bara LyX utan också flera hjälpprogram. Då man sätter böcker behöver man då och då kunna manipulera PDF-filer. Jag har hittat två program som kan göra det mesta jag behöver få gjort. Eftersom jag använder Linux som operativsystem är de program jag tipsar om Linuxprogram. Linux är mindre vanligt bland dem som sätter böcker, men det finns förvisso många kraftiga verktyg!

 

PDFMod

Ett bra program för att ändra i PDF-filer är PDF Mod. Jag använder det för att kombinera PDF-filer, lägga till eller ta bort sidor i PDF-filer etc. Det är ett grafiskt program där man kan dra och släppa sidor mellan PDF-filer eller ta bort och lägga till sidor med knappar. För närvarande håller jag på att redigera en artikelsamling i LyX. PDFMod fungerar suveränt då varje författare ska få sin artikel för genomläsning. Med PDFMod är det enkelt att bryta ut en enskild artikel.

 

Med PDFMod kan man enkelt flytta, ta bort eller lägga till sidor i PDF-filer

 

PDFMod bör finnas i förrådet i de flesta Linuxdistributioner. Annars kan man ladda ner källkod och bygga själv på programmets projektsida.

 

PDF i högerklickmenyn

Då man kör kommandot pdflatex i LyX (eller LaTex) som jag arbetar i, får man (förhoppningsvis) en färdigsatt PDF-fil. Om man arbetar mot ett tryckfärdigt bokmanus och man använder högupplösta bilder, blir PDF-filen stor. Filerna till mina böcker kan bli upp mot 300MB. På en modern dator är det sällan problem att öppna och läsa så stora filer utöver en liten fördröjning. Det är dock inte lätt att maila eller skicka dem om man till exempel vill ha in någons åsikt eller få det man skrivit korrekturläst.

I Linux finns som standard programmet Ghostscript installerat som bland annat kan komprimera PDF-filer, det vill säga i huvudsak göra bilder lågupplösta. Om man ska skicka filer räcker det ofta med skärmupplösning.

Man gör det med en trollformel i terminalen:

gs -sDEVICE=pdfwrite -dCompatibilityLevel=1.4 -dPDFSETTINGS=/screen -dNOPAUSE -dQUIET -dBATCH -sOutputFile=output.pdf input.pdf

Nu kan de som använder Linux sträcka på sig och alla andra skratta. Givetvis kan ingen komma ihåg en sådan trollformel. Det tar tid att leta reda på den och ändra output.pdf och input.pdf till de rätta filnamnen. Om man arbetar grafiskt med att sätta ett bokmanus har man som regel dessutom litet intresse av att ge trollformler i en terminal oavsett OS.

Istället kan jag rekommendera att man använder skrivbordsmiljön KDE. KDE är kanske inte allas favorit, men är mycket flexibelt och kraftfullt, betydligt kraftfullare än Gnome eller Ubuntus Unity.

En nyttig funktion är att man kan lägga till egna högerklickskommandon i Dolphin (Inställningar -> Anpassa Dolphin -> Tjänster).

 

Tjänster i Dolphin i KDE är i princip att lägga till kommandon i högerklicksmenyn. På så sätt kan man skräddarsy sin arbetsmiljö och enkelt få tillgång till avancerade skript. Jag tycker detta är en av de bästa funktionerna i KDE

 

Om man väljer att Ladda ner nya tjänster söker man efter service-menu pdf som man installerar.

 

 

Därefter kommer man enkelt åt en massa trollformler för att konvertera och ändra PDF-filer i högerklicksmenyn.

 

Genom högerklicksmenyn har jag nu tillgång till hundratals kommandon för PDF-filer som jag annars hade fått ge en trollformel i terminalen för. Jag kan bland annat konvertera till andra format, komprimera filer eller extrahera bilder. Detta är ganska avancerade saker att få till, men det går mycket snabbt med ett högerklick

 

Se till att installera paketen pdftk och pdfjam i pakethanteraren för din distribution för att få tillgång till alla funktioner.

Denna högerklicksmeny är ett av skälen till att jag föredrar KDE för tungt skrivbordsarbete. Den sparar mycket tid! Jag har inte sett något lika bra för Nautilus i Gnome eller annan filhanterare än Dolphin.

Nu kan jag krympa PDF-filer till nästan ingenting med ett högerklick:

 

Genom ett högerklick kan jag krympa en PDF-fil från 252MB till knappt 8 (egentligen under 4MB. Jag har lagt till ett högupplöst omslag och några sidor med PDFMod).

 

Linux har alla verktyg man behöver för att sätta böcker!

  One Response to “Två PDF-verktyg i Linux”

  1. […] Det finns ett antal olika verktyg för att manipulera pdf-filer i linux, både grafiska och sådana som används via terminalen. Jag kommer här att presentera några användbara terminalkommandon. För den som är intresserad av att manipulera pdf-filer via ett grafiskt gränssnitt så finns det en bra presentation av PDFMod på Påvels blogg. […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: