mar 282012
 

Flattr this!

I Linux finns flera användbara funktioner och program inbyggda i operativsystemet. Ett sådant program är ImageMagick ett avancerat bildmanipuleringsprogram.

Man kommer åt funktionerna via terminalen.

Ibland behöver man fixa litet ovanligare saker som att slå samman en massa bilder till en enda fil. En funktion i ImageMagick är att man kan slå samman en mängd .jpg bilder till en PDF-fil. Då kan man bläddra bland bilderna i en enda fil istället för att ha många filer.

Man ställer sig i mappen med de bilder man vill konvertera, öppnar en terminal och ger kommandot:

 

convert *.jpg minfil.pdf

 

minfil.pdf byter man till vad man vill kalla filen med filändelsen .pdf.

 

.jpg är känsligt för stora bokstäver. Har man filer som heter .JPG måste man byta till stora bokstäver i kommandot.

Filerna slås samman i nummerordning. .jpg-bilderna rörs inte, men det är alltid bättre att arbeta med kopior när man manipulerar filer.

Jag har en massa fotografier av arkivhandlingar som är oöverskådliga. Genom kommandot kan jag samla en brevväxling eller en avfotograferad handling i en enda fil. PDF-filer går att komprimera om de blir stora och man bara vill läsa dem på skärmen. De går dessutom att kommentera och arbeta med på ett annat sätt än .jpg bilder. Kommandot var en liten aha-upplevelse för mig som gjort mitt arbete litet enklare.

Det är sådana här funktioner som gör Linux till ett suveränt operativsystem! Samtidigt är det synd att man inte har grafiska verktyg för den här typen av avancerade funktioner. Det borde vara enkelt att binda kommandon till knappar i program. De som arbetar med grafik vill sällan ägna sig åt att leta terminalkommandon utan arbeta grafiskt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: