maj 012012
 

Flattr this!

I slutet av förra veckan släppte Canonical senaste utgåvan av Ubuntu med varianter. Det har varit en bråd helg med uppdateringar och installation.

Jag skrev för några dagar sedan att jag inte står ut med gränssnittet i Ubuntu, Unity. Jag tycker dock att man ska testa Ubuntu och ge Unity en rejäl chans. Saker behöver inte vara dåliga bara för att de är annorlunda. Ubuntu är ett modernt operativsystem och alla är som tur är inte lika konservativa som jag. Canonical har satsat stort på Unity som är finputsat. Det finns de som tycker Unity fungerar väldigt bra och det finns bra delar som inspirerat mig i hur jag organiserar mitt skrivbord. Det bästa sättet att bilda sig en egen uppfattning är att testa!

Om man inte kan med Unity kan man välja någon *buntuvariant. Så här har jag gjort med mina tre datorer:

 

Kubuntu

På mina två huvudsakliga arbetsdatorer, en stationär och en bärbar, har jag installerat Kubuntu. Kubuntu använder skrivbordsmiljön KDE som är ganska tung men mångsidig.

KDE har gått åt andra hållet jämfört med Unity och Gnome Shell. Unity och Gnome har skurit ner på inställningsmöjligheter medan man i KDE har ett överflöd av möjligheter. Jag har till exempel fyra skrivbord med verktyg för olika arbetsuppgifter. KDE är en avancerad miljö där man upptäcker ständigt nya möjligheter.

 

Ett av mina skrivbord organiserat som "Sökning och Programstart" i Kubuntu. Mina vanligaste program öppnar jag med ett musklick, alla ndra med två, slå det Unity!

 

Jag har tagit intryck av Unity genom att ge mina vanligaste program tangentbordsgenvägar SUPER+1, SUPER+2 osv.

Kubuntu har inte fått samma omvårdnad av Canonical och det är litet rått. Det bästa som hänt på länge är att företaget Blue System, som även sponsrar LinuxMintKDE och Netrunner som bygger på Kubuntu, har gått in som sponsor. Jag tror att Kubuntu kommer att vinna mycket och förhoppningsvis blir resultatet en eller flera finputsade KDE-distributioner.

 

Xubuntu

På en drygt fyra år gammal bärbar dator som jag har som reserv har jag installerat Xubuntu 12.04. Med fem års support är det det sista OS som går in i datorn innan den pensioneras. Jag hade tänkt köra Ubuntu på den, men Unity var för trögt. Trots att Unity är minimalistiskt kräver det mycket datorkraft. Xubuntu har skrivbordsmiljön XFCE som är helt OK men inte så kraftfull. Den är konservativ och hemtam.

 

Mitt Xubuntu skrivbord! XFCE har det man behöver och är en konservativ arbetsmiljö. I nederkanten har jag en dold panel som fungerar som docka.

 

Även här har jag tagit intryck av Unity. Jag tycker texten i menyerna är för liten och svåra att bläddra i. Därför har jag installerat Synapse som använder samma teknik för att starta program som Unity. Jag startar program och söker filer med CTRL+SPACE och några bokstäver. Jämfört med den stora Dashen i Ubuntu, som inte har någon information man behöver, är den lilla programstartaren bättre.

 

Med Synapse startar man program och öppnar filer som i Ubuntu. Man slipper dock den förfärliga Dashen!

 

LinuxMint

Om man inte tycker att någon av *buntuvarianterna passar (Det finns fler: Lubuntu, Ubuntu studio, Mythbuntu och Edubuntu) kan man vänta några veckor på LinuxMint som bygger på Ubuntu. Mint är konservativt och erbjuder flera skrivbordsmiljöer men har inte hoppat på Unitytåget.  Mint har på sätt och vis blivit Ubuntu för skrivbordsdatorer. Jag råder numera folk som vill testa Linux att prova LinuxMint och inte Ubuntu.

 

Kanske ligger Ubuntus förtjänst mindre i de vilda designexperimenten, än att man är bas för andra Linuxdistributioner?

 

Vilken distribution och skrivbordsmiljö man än väljer får man ett operativsystem i absolut toppklass. Alla är gratis och skeppas med tusentals program i toppklass. Man är igång att arbeta efter en timme och allt fungerar perfekt för mig (nåja, ett mindre problem med att få igång Flash…). Linux och *buntu har gjort enorma framsteg sedan jag gick över till Linux på skrivbordet för några år sedan. Jag glad över att jag kör Linux och kan välja hur jag vill arbeta.

Jag har haft en mycket trevlig helg!

  5 Responses to “*Buntuhelg!”

 1. Av bilden att döma så använder du Plasma Netbook, tycker du den är bättre än Plasma Desktop?
  På min 10″ netbook använder jag hellre Plasma Desktop.
  Men på en lite större skärm så kanske Plasma Netbook fungerar bättre, fastän det låter ju förstås märkligt.
  Vad är det för skärmstorlek som bilden är tagen på.

  KDE-nissen 🙂

  • Hej Rune!
   Det är Plasma Desktop med inställningen Sök och Starta. Skillnaden mellan den och Plasma Netbook är framför allt att man också får Kick-Offmenyn som jag tycker är bra att ha. Jag tycker Sök och Starta är väldigt bekvämt. Man kommer snabbt igång med det man vill göra. Man kan ställa in olika genvägar på olika skrivbord så det inte blir överlastat. Skärmen är nog runt 21″.

 2. Aha, det har jag aldrig provat.
  Jag använder istället möjligheten att ha unika skrivbord, med olika widgets och bakgrundsbilder på skrivborden/arbetsytorna.

  • Det kan du göra även med Sökning och Programstart. Alla mina fyra skrivbord är unika med olika bakgrundsbilder och Widgets och på ett skrivbord har jag folder view med den mapp jag arbetar oftast i. KDE är mycket anpassnignsbart.

 3. Tycker XFCE är kanon. Gillar det minimalistiska.
  Däremot ganska ny på ämnet så letar runt lite efter hur man ska ”confa” upp skrivbordet och miljön, dvs vilka apps man behöver.
  Körde en minimal Lubuntu installation och märkte att jag då t ex inte hade något program för att grafiskt hantera packade filer, tips där?
  Inte hittat ngn bra site för just det.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: