maj 222012
 

Flattr this!

Den senaste stora nyheten inom fri programvara torde vara att det har släppts en ny version av bildredigeringsprogrammet GIMP.

Jag är inte tillräckligt avancerad på att hantera bilder (eller ser mig i alla fall inte som det) för att ge en djuplodande recension eller mer avancerade tips.

Den stora nyheten alla lägger märke till är att det går att få bort det tredelade fönstret (Fönster -> Single Window mode).

 

GIMP 2.8 Bättre än någonsin! Jag vet ännu inte om jag föredrar ett eller tre fönster...

 

Jag har sett att alla förståsigpåare direkt har kastat sig över GIMP och sågat det vid en jämförelse med Adobe Photoshop.

Jag har inte använt Photoshop sedan CS2 så jag har inget aktuellt att jämföra med. GIMP 2.8 är bättre än CS2 men jag förutsätter att senaste Photoshop är mycket bättre.

 

Fel Fråga

Frågan är som vanligt då proffstyckare är i farten felställd. Den rätta frågan är om GIMP klarar av att utföra de uppgifter man behöver utföra.

För min del använder jag GIMP som mitt huvudsakliga bildredigeringsprogram för professionell och halvprofessionell bildredigering. Jag inser att det finns dem som måste ha Photoshop, antingen för att de behöver vissa funktioner som inte finns i GIMP, att de är mer avancerade användare än jag, eller för att de arbetar i en miljö där Photoshop har monopolställning och alla bilder skickas i Photoshopformat.

 

Mitt senaste lilla "stordåd" i GIMP att få till guldtext på försättsbladet i en bok. Jag är absolut inget helylleproffs på bilhantering, men klarar allt jag behöver göra och mer därtill i GIMP

 

Om sanningen ska fram är det nog ganska få som platsar i dessa kategorier:

 1. GIMP har fler funktioner än jag och alla i min bekantskapskrets behöver.
 2. I min bekantskapskrets kommer folk (även lyckliga ägare av Photoshop) till mig för att få hjälp med att redigera bilder. Det borde innebära att man inte per automatik blir bättre på att fixa bilder genom att använda Photoshop. Detta tycker jag är litet konstigt eftersom alla förståsigpåare menar att allt blir bättre med Photoshop.
 3. Filformat används regelmässigt för att låsa in användare. Den enda bransch där Adobes produkter verkligen har en ställning där andra program är uteslutna är inom grafisk industri. Det kanske är någon procent av befolkningen som arbetar i den, de riktiga proffsen på bildredigering. Jag skickar tryckoriginal till tryckerier gjorda i GIMP. Att de är utbildade på Photoshop, använder Photoshop för att öppna mina filer och Photoshop för att underlätta sitt arbetsflöde (vilket inte alls behöver vara fallet) rör inte mig. Proffs har andra behov än jag och har sitt arbete organiserat på ett annat sätt.

 

Att köpa Lycka…

Den stora attraktionskraften hos Photoshop är istället dess oslagbara pris. På Pricerunner är bästa pris 9275 kronor vilket är 9275 kronor mer än GIMP.

 

Photoshop är 9275 kronor dyrare än GIMP, har en begränsande licens och låser in användare med ett proprietärt filformat...

 

 

Pengar kan som bekant köpa lycka och om man blir lycklig av att betala 9275 kronor för Photoshop tycker jag definitivt att man ska göra det.

Om jag hade så mycket pengar skulle jag ge utvecklarna av GIMP 500 kronor och lägga resten på vin kvinnor och sång. Jag är säker på att jag (och utvecklarna av GIMP) skulle bli lyckligare än Photoshopägaren!

 

 

GIMP går att ladda ner här.

Här finns ett tips för hur man lägger till något hundratal skript med olika effekter.

För *buntu-användare finns här ett tips för hur man installerar ett extra förråd med GIMP 2.8 samt ett tips för hur man lägger till ytterligare effekter (gimp-plugin-registry).

 

 

 

  6 Responses to “GIMP 2.8”

 1. Jag har inte testat photoshop under detta millennium. Men Gimp duger mer än väl till allting jag någonsin behövt göra med bilder. Intressant feature förresten att lägga in alla boxarna i samma fönster. Det måste jag testa. Jag har ofta irriterat mig när fönstrena för layers och tools hamnar under ett antal fönster med bilder. Blir omöjligt att hålla reda på. Särskilt på Mac där det inte ens går att Alt-Tabba mellan fönster som tillhör samma program.

 2. Kör man förra versionen av Photoshop kan dessutom vem som helst ta över din dator om du öppnar en fil från dem, genom ett säkerhetshål i tiff-stödet.

  Adobes officiella svar var att säkerhetsproblemet är åtgärdat i nyaste versionen, så användarna får snällt punga ut med tio lax och uppgradera. Man har naturligtvis ingen garanti för att det händer igen. Vem tusan vill ha en sån leverantör?

  Man kan läsa mer om det här: http://www.h-online.com/security/news/item/Adobe-Photoshop-is-not-a-target-for-attackers-1572717.html

  Sådana problem har man inte med Gimp!

 3. Själv rekommenderar jag hellre sista versionerna av 2.6 eftersom 2.8.0 är så fruktansvärt långsam och minnesslukande. Troligen är det något som de kommer att komma till rätta med vad det lider, men skillnade är så stor att något uppenbarligen måste vara fel, att bara öppna en jpeg på 10Mp tar nästan 4 gånger så lång tid med 2.8, för att inte tala om någon lite tyngre operation..

 4. Jonas B: Enligt Adobe själva skall det även komma uppdateringar för CS5.x, men det framgår inte hur länge det kommer att ta innan de släpps.

  Källa: http://www.adobe.com/support/security/bulletins/apsb12-11.html

  För min egen personliga del räcker GIMP mer än väl för mina behov.

 5. Riktigt rolig läsning! Jag är GIMP-användare sedan v2.2 och tycker att 2.8 matchar CS5:s funktionalitet riktigt bra.
  Adobes utpressning mot kunderna har nått nya höjder. Vi har 5 anställda som jobbar med CS5, och en nyanställd fick CS5.5 bara nån månad senare. Det visar sig att filformaten är HELT inkompatibla mellan 5an och 5.5. Adobes svar var att vi får helt enkelt köpa 5 uppgraderingar till 5.5.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: