maj 242012
 

Flattr this!

Linux är ett fritt operativsystem. Det innebär att man kan ändra i det som man vill. Litet duktigare användare kan stuva om mer genomgripande och göra egna så kallade distributioner. De vanligaste distributionerna är LinuxMint, Ubuntu och så vidare.

Det finns hundratals distributioner och det är svårt att veta var man ska börja. För den som vill testa Linux finns en bra hemsida: Distrowatch som listar de flesta distributioner med recensioner och nyheter. Till höger finns en lista med de populäraste distributionerna. Mitt råd är att som nybörjare välja någon av de fem översta, om man är extra mycket nybörjare väljer man den allra översta. Det ger en god start in i Linuxvärlden och ett bättre sätt att använda sin dator!

 

Distrowatch ger ett grovt mått på olika Linuxdistributioners popularitet. De populäraste brukar vara de mest tillgängliga

 

Det finns flera hundra Linuxdistributioner, de flesta seriösa och en grupp utvecklare kan ha lagt ner tusentals timmar för att få allt att fungera. Det finns också andra, mer specialiserade, distributioner med glimten i ögat. Jag har testat tre sådana distributioner.

 

Justin Bieber Linux

Jag var för gammal för att veta vem Justin Bieber är innan jag hittade Justin Bieber Linux. Jag trodde att James Dean var den siste tonårsidolen, men nu finns det alltså en till.

Justin Bieber Linux (Biebian) bygger på Pupylinux och är därmed minimalistisk och går att köra live från ett litet USB-minne.

 

Biebian fungerar bra från ett USB-minne och har de flesta program man behöver

Distributionen fungerar riktigt bra, men marknadsföringen är ännu bättre:

 

 

 

Reklamen har lett till att Justin Bieber Linux har blivit största operativsystem på Öland där pingstpastor Gren har delat ut gratis USB-minnen med Biebian för att snabbt boota sin församling.

 

Betyg: 4,5/5. Det är lätt att tycka om Biebian! Jag hoppas utvecklarna snart släpper en ny version med uppdaterade programversioner, men å andra sidan måste de kanske då också uppdatera Justin Bieber? Han kommer inte att förbli en bildfager yngling, utan är snart en medelålders gubbe med ölmage. Det gäller alltså att köra hårt med Biebian innan det är för sent!

 

Hannah Montana Linux

Jag visste inte heller vad Hannah Montana var, om man använder Linux lär man sig nya saker hela tiden.

Hannah Montana Linux bygger på en litet äldre version av Kubuntu och erbjuder egna ikoner och skrivbordsbakgrund. Kanske är arbetsmiljön litet för puttenuttig för min smak.

 

Skrivbordet i Hannah Montana Linux är poppigt i lila

 

Till Hannah Montana Linux medföljer en speciell uppsättning ikoner som ytterligare förgyller ens vardag. Men varför står det Ubuntu nere till vänster? En klar miss av utvecklarna!

 

Betyg: 3/5. Litet åldersstiget Kubuntu, litet småmissar och kanske litet för poppigt för genomsnittsanvändaren.

 

Ubuntu Satanic Edition

Detta är nog den mest seriösa av de tre distributionerna. Satanic Edition bygger på Ubuntu men med egna ikoner och andra utsmyckningar samt hårdrock (djävulen har den bästa musiken och operativsystemet!).

 

Då man startar Ubuntu Satanic Edition får man en vision av sin framtid

 

 

Även Ubuntu Satanic Edition har egna ikoner som ger den rätta känslan

 

 

OpenOffice blir mörkt, men det finns tips för hur man kan fixa det, bland annat här på bloggen

 

Den nuvarande versionen bygger på Ubuntu 11.04 och enligt hemsidan verkar det som om utvecklarna fått nog på grund av Ubuntus nya skrivbordsmiljö Unity. Kanske debatterar man om man ska använda Gnome-(s)hell eller forka Unity och utveckla ett eget Disunity?

Betyg: Dra åt h-lv-t-!

 

Detta är som sagt litet speciella distributioner, kanske inte alltför seriöst menade, men roliga att ta del av. De visar på sitt sätt styrkan med ett fritt operativsystem. Man kan påverka hur ens arbetsmiljö ska se ut och bestämma hur ens dator ska fungera.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: