jun 252012
 

Flattr this!

Om man letar efter ett nördigt ordbehandlingsprogram är det svårt att slå Wordgrinder.

Allra nördigast är Wordgrinder givetvis i Linux (var annars?) där programmet körs i terminalen och startas med kommandot wordgrinder. Wordgrinder finns även för Windows, men fungerar där som andra program, även om arbetsytan är terminallik. Man kan maximera terminalen eller arbeta i fullskärmsläge för att få stor skrivyta.

 

Välkommen till Wordgrinder! Så här ser arbetsytan ut då programmet öppnas i terminalen. Skrivandet sker mellan de horisontella strecken.

 

Det ska direkt sägas att Wordgrinder saknar en del rätt fundamentala saker som att kunna skriva ut, importera och exportera till och från vanliga filformat och rättstavning. För den som letar efter en minimal störningsfri texteditor eller enkelt ordbehandlingsprogram rekommenderar jag FocusWriter som jag skrivit om några gånger. Det är ett mer komplett program. FocusWriter har i stort sett allt Wordgrinder erbjuder och flera andra bra funktioner. Å andra sidan är det inte lika nördigt…

 

 

Så här ser det ut att skriva i Wordgrinder, en enkel texteditor. Notera den automatiska ordräknaren nere till höger, en av flera finesser i Wordgrinder.

 

Man kommer in Wordgrinders menyer genom ESC. Därefter manövrerar man med piltangenter och kortkommandon.

 

Man kommer åt menysystemet med kommandon med ESC. Man upptäcker snabbt att under den påvra ytan har Wordgrinder en del smarta funktioner.

 

Trots att Wordgrinder är sparsmakat har det en del layoutfunktioner som att lägga till rubriker i flera nivåer, kursiv och understruken text.

 

Det går att ge litet layout till sin text i Wordgrinder. En del av dessa funktioner är till för att man snabbt ska kunna manövrera mellan till exempel rubriker.

 

Wordgrinder sparar dokument som textfiler men dessa är ganska knepiga att öppna med andra editorer. Det enklaste sättet att flytta text från Wordgrinder är med kopiera och klistra in. Man kan autospara dokument, men funktionen är inte på från början utan ställs in med några enkla tangenttryck.

 

Något som tog irriterande lång tid innan man kom på knepet med snabbtangenter var att manövrera i texten. Det går inte bara att flytta runt markören som i ett vanligt ordbehandlingsprogram utan man måste använda piltangenter. Därför är snabbkommandona som flyttar längre skutt mycket välkomna!

 

Trots sina brister (och tillgångar) är Wordgrinder charmigt och alls inte något dåligt program och har flera vettiga funktioner det är ganska ensamt om.

 

Man har sök och ersätt funktion…

 

 

 

Kortkommandon är en av Wordgrinders starka sidor. Man kan skapa sina egna kortkommandon och kan på så sätt höja tempot i sitt arbete.

En annan funktion är att man kan skapa ”Document sets”, det vill säga en typ av samlingsdokument. Detta är en smart lösning för a till exempel länka kapitel i en bok.

 

Man kan ändra utseendet på Wordgrinder genom att ändra utseendet på sin terminal eller varför inte installera en annan terminal? En nörd behöver givetvis flera olika terminaler på sin dator!

 

Man kan även använda Wordgrinder som anteckningsbok, Scrapbook, för att spara textsträngar för senare användning.

Jag har blivit riktigt förtjust i Wordgrinder. Det är klart att Wordgrinder inte kan ersätta ett avancerat kontorsprogram, men ett ordbehandlingsprogram behöver inte vara särskilt mycket mer avancerat om man bara vill skriva enkel text eller ha enklast möjliga arbetsredskap. Genom sina extra funktioner erbjuder Wordgrinder dessutom en hel del smarta funktioner som andra program borde ta en titt på. Det var dessutom roligt att arbeta i Wordgrinder och lösningen att bygga in ett ordbehandlingsprogram i terminalen är både rolig och nördig!

Wordgrinder finns i de flesta Linuxdistributioner och installeras lämpligen genom pakethanteraren.

I Windows är det enklast att ladda ner zipfilen wordgrinder-for-windows-0.3.3.zip härifrån. Man packar upp den på lämpligt ställe och kör sedan programfilen Wordgrinder. Notera att nedladdningen bara är 360kb! Tyvärr finns det ju ingen riktig terminal i Windows så effekten blir litet mindre anslående än i Linux.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: