jul 152012
 

Flattr this!

Det finns minst tre sätt att få till vattenstämplar i OpenOffice/LibreOffice Writer, det vill säga text eller bild som ligger i ett lager under övrigt innehåll. Metoderna har sina för- och nackdelar. Jag tar upp dem i några inlägg och det här är det andra i serien. Det första inlägget finns här. I det här inlägget visar jag hur man kan göra för att få en likadan vattenstämpel på alla eller vissa sidor genom att utnyttja Sidformatmallar.

 

Lägg vattenstämpel på en sidformatmall

1. Förbered bild i ett grafikprogram, till exempel GIMP. OOo/LibO klarar många filformat. Man behöver förmodligen tona ner färgstyrkan och göra den transparent. Man kan använda textverktyg i bildprogrammet och spara som bild om man vill ha text som vattenstämpel. På det sättet kan man få till effektfulla texteffekter.

2. Välj sidformatmall med vattenstämpel:

Högerklicka på den i fönstret för formatmallar och formatering (F11). Välj Ändra.

Välj fliken Bakgrund. I rullmenyn väljer man grafik. Därefter klickar man på knappen Bläddra… och letar reda på bilden. Det finns flera alternativ för att placera den att experimentera med.

 

 

En viktig inställning att känna till är ”Länka”. Om rutan är förbockad länkas bara till bilden, det vill säga dokument och bild är separata filer och om man flyttar någon av dem bryts länken. Om man väljer att inte länka bäddas bilden in och finns alltid på plats. Nackdelen är att filen blir större.

3. Eftersom vattenstämpeln hamnar i sidformatmallen måste man byta sidformatmall om man vill ha sidor utan vattenstämpel. Det kan därför vara smart att skapa en ny speciell sidformatmall med vattenstämpel.

4. Fördelen med denna metod att lägga in vattenstämplar är att den är enkel att få till. Genom att bearbeta text och bilder i ett bildhanteringsprogram i förväg kan man dessutom få avancerat resultat.

 

 

Nackdelen är att man måste göra i ordning bilden eller texten man vill ha som vattenstämpel innan man lägger in den i Writer.

 

 

  One Response to “Vattenstämplar i Writer 2”

  1. Kanon bra tips Påvel, denna gillar jag verkligen, du gör ett underbart arbete i spridandet av kunskap.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: