jul 292012
 

Flattr this!

Häromdagen skrev jag om mina intryck av Microsofts ena mjölkko, Microsoft Office 2013. Nu har jag testat även Microsofts andra mjölkko Windows, som snart kommer i ny förpackning, Windows 8. Det är testversionen av denna jag tittat på.

Man kan ladda ner en förhandsversion som lär vara tämligen stabil och fullständig. Det är väl en releasekandidat som Microsoft vill ha gratis hjälp att testa.

Jag testade i Virtualbox eftersom jag inte har någon ledig dator och Microsoft anser att Windows är det enda operativsystemet och Windows brukar uppföra sig illa om man installerar det i dualboot. Det klarar inte av att läsa Linuxpartitioner och bootloadern kan flippa ur.

Omedelbart sprang jag in i en kritisk bugg. Jag ombads ange en kodnyckel! Man ska givetvis inte behöva ange någon kodnyckel för att installera ett operativsystem, särskilt om det är en ofullgången testversion. Eftersom kravet var oeftergivligt är testversionen av Windows 8 defekt och det är bara att hoppas att Microsoft åtgärdar buggen innan man släpper Windows 8 skarpt.

Kodnyckeln finns på Microsofts nedladdningssida och då jag knackat in den hostade installationen igång. Under installationen visas en tråkig och tämligen ful svart bild med texten ”Windows”, ingen information eller uppräkning av nyheter, vilket hade varit bra för ovana Windowsanvändare som jag.

 

 

Det kanske inte är så många nyheter utan mest konserverad gröt som vanligt.

 

Sedan hände ingenting…

 

Windows 8 blev aldrig installerat.

 

Skam den som ger sig! Jag började om med en ny virtualbox och den här gången gick det bättre, en liten animation snurrade igång under ordet Windows och Windows gjorde enheter klara att användas, vilket lät hoppingivande!

 

 

Sedan hände ingenting…

 

Längre än så kom jag inte. Efter ett tiotal försök att installera gav jag upp. Jag slösade bort en hel kväll på att testa Microsofts senaste underverk.

Jag tror säkert det går att installera Windows 8 och sannolikt även i Virtualbox. Jag har sett sådana rapporter på Nätet. Jag kanske inte har rätta knycken, eller måste försöka fler gånger.

Å andra sidan brukar jag testa operativsystem nästan varje vecka i Virtualbox och det brukar fungera. Om en Linuxdistribution är lika hopplös som Windows 8 hade jag gett upp mycket snabbare och testat något annat. Varför ska man ställa lägre krav på Windows än Linux?

 

Slutsats

Min bekantskap med Windows 8 blev kort intensiv och oangenäm.

Jag räknar tyvärr med att jag blir tvungen att stifta bekantskap med Windows 8 igen då jag köper min nästa dator och tvingas erlägga Microsoftskatt. Förra gången, då Windows hette 7, var det ingen upplyftande upplevelse.

Jag hoppas att Windows 8 får fler funktioner än den lilla animationen på installationsskärmen. Annars blir det säkert svårt att sälja systemet utifrån egna meriter och det är tur för Microsoft att konkurrensmyndigheterna inte sköter sina åtaganden och man kan tvångsbeskatta datorköpare med ett undermåligt operativsystem de varken behöver eller vill ha. Jag vet inte vad som är värst: att betala straffavgift till ett amerikanskt mjukvaruföretag, eller betala skatt för att staten ska skydda en från sådant, vilket den inte gör.

Å andra sidan är det jag sett av Windows 8 inte särskilt lovande. Jag kommer därför säkert att snabbt göra som jag brukar, rensa datorn från virus!

 

Det som retar mig mest med att mitt test av Windows 8 havererade är att jag inte kunde rapportera buggen med kodnyckeln. Jag hoppas att andra användare som lyckas installera Windows 8 rapporterar den!

 

Den här gången var gröten inte ens konserverad utan rutten…

  2 Responses to “Stort test av Windows 8”

  1. Hej jag testade att installera win8 i virtualbox på min pc & testkörde win8 under några några dagar , fy faan vilket skräp ,jag skulle inte vilja ha det ens
    om jag fick det gratis !!!

  2. Det går tydligen inte att installera den Virtuellt jag hade samma problem med en installation via VMware Workstation
    jag har ett hårddiskfack i datorn så jag installerade på en ledig disk det blir nog ingen hit och det är bara ett jättefullt skal på den gamla kärna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: