aug 052012
 

Flattr this!

Detta är tredje inlägget för hur man får till vattenstämplar i OpenOffice/LibreOffice Writer. Läs tidigare inlägg här och här.

Ett sätt att lägga in vattenstämplar är med hjälp av ramar. Det fungerar bäst med text, men fungerar också med bilder, även om det finns enklare sätt att göra vattenstämplar av bilder.

 

Lägga en bild i en ram bakgrunden

1. Välj menyn Visa – Verktygsrader – Teckning. Som standard dyker den upp längst ner på arbetsytan.

 

 

2. Använd textverktyget för att dra en ram.

3. Skriv och formatera texten i ramen.

 

 

4. Klicka på knappen ”I bakgrunden” på Verktygsraden. Denna verktygsrad är kontextberoende och återfinns som standard över arbetsytan.

 

 

5. Nu är det bara att skriva annan text över vattenstämpeln.

 

 

Vill man att vattenstämpeln ska synas på alla sidor i ett dokument förankrar man ramen i sidhuvudet eller sidfoten. Även om bilden är förankrad dit kan man placera den var som helst på sidan.

Man kan även använda bilder i ramar som vattenstämplar. Välj då Infoga → Ram… och lägg in en bild som bakgrund. Man gör ramen osynlig genom att välja Linjestil: ”Inget” under fliken Inramning.

Denna metod har fördelen att man kan använda OOo:s inbyggda verktyg. Det är därmed enkelt att ändra vattenstämpeln vid behov. Ramar är väldigt flexibla att arbeta med och kan placeras på olika sätt. Nackdelen är att det kan vara svårt att få till en litet mer avancerad vattenstämpel med de verktyg som finns i OOo/LibO.

 

Tips

Om man har lagt en ram i bakgrunden under text kan det vara svårt att markera den för att arbeta vidare med den. Texten blockerar ramen. Det löser man genom CTRL+musklick på bilden.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: