aug 212012
 

Flattr this!

Under de sista åren har Linuxdistributioner som LinuxMint och Ubuntu kämpat för att Linux ska bli mindre nördigt och att vem som helst ska kunna köra Linux.

Jag kör numera mest Kubuntu, en variant av Ubuntu med skrivbordsmiljön KDE.

Man har lyckats och Linux är numera enklare, stabilare och säkrare att köra på skrivbordsdatorer än proprietära alternativ. Priset för detta är att inbitna nördar framstår som vanliga datoranvändare.

Som tur är finns det motkrafter. När jag nyligen uppdaterade till KDE 4.9 upptäckte jag en ny fantastisk funktion.

Det går att söka efter saker i terminalen på Internet! Man kan söka med tjänster som Google, Wikipedia och ordböcker. Genom att markera ord och högerklicka får man upp en sökmeny. Sökresultatet visas i webbläsaren.

 

 

 

Jag kan tänka mig att utvecklare och inbitna terminalanvändare kan ha nytta av funktionen. Vi andra återfår en del av vår förlorade nördstatus! Numera förstår jag inte hur jag klarat mig alla år utan sökfunktion i terminalen.

Man kan också tycka att funktionen är onödig eller meningslös, en riktig nördgrej. Den visar emellertid kraften i fri programvara och fria system med innovationer och nya sätt att göra saker. Jag skrev inledningsvis att Linux är enklare, stabilare och säkrare än proprietära system. Till detta ska fogas att det är roligare och mer uppfinningsrikt!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: