aug 292012
 

Flattr this!

Jag fick en kommentar av Daniel på ett inlägg som hävdade att opensource program duger till de flesta, men att företag måste ha dyra proprietära program som Microsoft Office för att tillgodose avancerade användare. Kommentaren har fått mig att tänka till. Vad är egentligen en avancerad användare?

Jag funderar sällan på om jag själv är en avancerad användare, förmodligen är jag det. Egentligen ser jag mig mer som grundlig än avancerad. Jag prövar mig fram, läser manualer och söker lösningar på Nätet. Vad menar vi med att någon är en avancerade användare?

 

Avancerade användare?

Under åren har jag mött personer som kallat sig avancerade användare, men där termen snarast dolt brister i verksamhet eller kunskap.

 

Avancerade program ger status

På en firma med ett tiotal anställda som jag hade litet att göra med för några år sedan hade alla den senaste versionen av MS Office. Någon hade kommit på att alla skulle kunna producera sina rapporter själva och därför hade alla den senaste versionen av Adobes CS-svit för sättning i InDesign och bildbearbetning i Photoshop. Förutom denna imponerande uppsättning program hade alla diverse svindyra specialprogram. I varje maskin fanns nog program för upp mot 75.000 kronor.

Sammanlagt producerade gruppen runt 50 rapporter om året på i genomsnitt 10 sidor och så vitt jag kunde bedöma var arbetsuppgifterna tämligen vardagliga.

De såg sig som avancerade användare och hade höga tankar om sig själva som yrkesmän. Om någon ifrågasatte dem eller det man producerade fick de taggarna utåt och hänvisade snabbt till sina förstklassiga datorer med dyrbara program.

Jag har sällan träffat en så lågpresterande grupp. Rapporterna var hafsverk, arbetet undermåligt och ingen klarade att göra något litet mer avancerat vare sig på datorn eller sitt yrkesområde.

Dyra och avancerade datorprogram var ett sätt att hålla samman gruppen och att behålla en status som proffs och avancerade användare man inte hade.

 

Speciella arbetsuppgifter

Jag har en god vän som arbetar på en annan firma. Eftersom ingen annan ville, fick hon i uppgift att hålla i firmans hemsida. För att göra det fick hon avancerade program som Photoshop och Dreamweaver.

Hon uppdaterar hemsidan med text och bilder som andra skickar henne. Det tekniska underhållet sköts av andra. Arbetet består i att förminska, beskära och fixa till bilderna. Då hon kör fast mailar hon dem till mig och jag fixar dem på några minuter i GIMP.

Hon ser mig som Photoshopguru men jag har aldrig haft hjärta att berätta att jag inte använder Photoshop.

En avancerad användare är den som gör saker ingen annan vill och får avancerade program som en bekräftelse på sin status.

 

Räknenissarna

Min erfarenhet är att de som oftast kallar sig avancerade användare är de som arbetar mycket i kalkylprogram.

För ett tag sedan pratade jag om FOSS och LibreOffice på en firma och möttes av hånleenden av de räknekunniga. Calc kan givetvis inte ersätta Excel. De hade gjort kalkylark i Excel för allt firman behövde med makron och allt. Sådant kan man inte göra i ett gratis hobbyprogram.

Jag bad att få deras malldokument. Efter några timmars experimenterande och tips på OOo:s användarforum hade jag fixat kalkylark med exakt samma funktioner i Calc, med makron och allt (egentligen var mina versioner bättre). Då jag visade räknenissarna mina ark var de först hånfulla, därefter undrande och till sist surögt tysta. Jag har inte hört av dem sedan dess.

Att ha skrivit ett VBA-makro för tre år sedan gör en inte till avancerad användare. Att ha gjort samma saker på samma sätt i samma program i tio år är inte avancerat utan slentrian.

 

I exemplen är de avancerade användarna mer avancerade i sina egna och omgivningens ögon än vad de faktiskt är. Dyra datorprogram ger status och pondus och bekräftar att man har speciella arbetsuppgifter eller speciell status på arbetsplatsen. De dyra programmen döljer emellertid också brister.

 

Vad är en avancerad användare?

Jag är inte färdigfunderad, men jag vill definiera en avancerad användare som någon som klarar av att lösa uppgifter mångsidigt och innovativt. Detta kan inkludera:

 • Att använda flera verktyg.
 • Att hitta rätt verktyg, det vill säga ha förmåga att lära nytt.
 • Att kunna lösa uppgifter oavsett verktyg. Principer och arbetsflöden är viktigare än att saker görs på traditionellt sätt eller i ett visst program.
 • Att inte vara bunden till program eller invanda arbetssätt.
 • Att utnyttja program maximalt. Det innebär att man använder småprogram och skript längs vägen och undviker program som har funktioner man inte behöver.
 • Att istället för att bedöma ett program efter antal funktioner bedömer man det efter resultatet av det man gör i det.

 

Några funderingar

Visar priset på datorprogram hur avancerad användaren är? Ju dyrare program desto mer avancerad?

Är det faktum att fri programvara är gratis en belastning?

Är jag en mer avancerad användare om jag skriver min nästa bok i MS Word och sätter den i InDesign, än om jag använder LyX?

Går det alls att bli avancerad användare i fria gratisprogram som GIMP, LibreOffice och LyX? Är man fortfarande amatör efter att ha arbetat åratal i fri programvara?

Fri programvara framhålls ofta passa nybörjare, barn, fattiga, ungdomar och hemanvändare. Det vill säga icke-professionella som man antar har brister i datorkompetens eller ekonomisk styrka och varken de själva eller andra ställer högre krav på deras arbete. Fria program kopplas sällan samman med professionalism, specialister och exklusivitet. Många som säger sig vara avancerade användare ser fria program som undermåliga kopior av riktiga program.

 

Är det tvärtom?

Är proprietära program hinder för avancerad användning? Istället för att se mål och utvärdera sina verktyg lär man sig arbeta på ett visst sätt inom givna ramar i ett bestämt program som man betalat för. Proprietära program med slutna filformat har som mål att man ska använda endast det programmet och när man kör fast är man inlåst. Man uppmuntras inte att testa andra verktyg eller att utvärdera konkurrerande program. Detta innebär begränsningar och är svårt att förena med hur jag vill definiera avancerade användare.

Mitt sätt att arbeta, där jag växlar mellan olika program alltefter arbetsuppgiften och vad det är  jag vill uppnå, är beroende av fria program och fria filformat. Att inte kunna öppna filer i ett annat program eller att data försvinner om man inte använder ursprungsprogrammet är typiskt för slutna program. Efter alla år jag använt fria program skulle jag sannolikt tycka att det var svårt och innebära begränsningar att börja använda proprietära program. Jag tror att jag skulle bli en mindre avancerad användare.

Att vara en avancerad användare bygger på fri programvara.

  7 Responses to “Avancerade användare”

 1. […] program på datorn? Det är inte helt lätta frågor att besvara. Påvel har funderingar kring avancerade användare som det kan vara värt att just fundera […]

 2. Tack för en bra läsning.

  Jag delar din tanke med att vara en ”avancerad” användare. Ser det snarare som att det är den som är mer avancerad inte tar den enkla vägen – som är properietär mjukvara.

 3. Håller med.

  En liknande missuppfattning gäller säkerhet. Många tror att proprietära program är säkrare än öppen-källkod, för att innanmätet är hemligt. Fenomenet kallas ”security by obscurity” och ger bara en illusion av säkerhet.

 4. Intressant artikel. Jag skrev tillsammans med andra för en tid sedan en rapport omfattande ett antal hundra sidor. För att detta skulle vara hanterbart använde vi latex där dokumentet var uppdelat i flera underdokument som sattes samman med ett make-script och där dokumenten hanterades i git. Bilder bygdes från rådata om ny sådan fanns. Med några enkla regler för hur vi skulle skriva latex-dokumenten gick detta mycket bra. Jag kan inte riktigt förstå hur man på något sätt med MS Word skulle ha kunnat hantera flera samtidiga författare av ett dokument där dessutom varje del av dokumentet skulle kunna författas av flera olika författare samtidigt och där varje användare så långt möjligt vill kunna se dokumentet i sin helhet så snart någon annan hade sparat den bit de ansåg sig vara klara med. Dessutom möjliggjorde detta trevliga saker som att ha olika versioner av delar av dokumentet utan att de var en linjär följd av varandra. Jag skulle naturligtvis aldrig ha skrivit ett ebrev på samma sätt eller för den del en kortare rapport men för det arbete vi gjorde var detta ett utomordentligt arbetsflöde. För oss så kändes detta som ett gott val av verktyg i förhållande till det vi gjorde och stod i kontrast mot det ofta så frustrerande maila-runt-word-dokument-arbetsflödet som ofta ses från många som anger att enda lösningen är word. Jag håller verkligen med om att olika verktyg har sin plats och att det är sällan ett verktyg duger till allt. Avancerad användning är för mig, precis som du också skriver, ett arbetsflöde som är anpassat till uppgiften.

 5. Å i nästa stund får du höra att fria program är så svåra att bara avancerade nördar kan använda dem.

 6. Intressanta tankar och reflektioner kring Avancerade användare. En kollega på mitt jobb hade tankat hem MS Office 2007, då den var ny och undrade om jag var intresserad av den. Jag förklarade att jag har inget behov av MS Office, då OpenOffice mer än väl räcker till för mina behov samt att jag då dessutom inte behövde leta efter serienummer för att installera det.

  Fick till svar visst var OpenOffice bra om man skulle göra något enklare dokument, men för mer avancerade saker behövdes MS Office. Kan tänka mig att det är en ganska vanlig föreställning att MS Office kan göra avancerade saker som fria alternativ som OpenOffice inte kan.

  Egentligen är detta inte så konstigt, för betalar man dyra pengar för en licens, måste man också rättfärdiga detta för sig själv och framhålla att man fått en massa saker för pengarna. Om man erkänner att man får motsvarande funktionalitet i de fria alternativen, innebär det också indirekt att man har lagt ut pengar på något som inte gett något extra alls tillbaka.

  Vad gäller avancerade användare ser jag mig själv som en amatör som inte gör speciellt avancerade saker. Använder MS Office 2007 i mitt arbete och allt jag gör i det kan jag också göra i de fria alternativen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: