sep 012012
 

Flattr this!

jag letade efter argument varför jag ska använda Microsoft Office medan jag skrev min recension av Office 2013 fastnade jag för denna artikel på IDG. Det är svårt att veta om det är en annons från Microsoft eller skriven av en journalist, men det kanske är samma sak. Artikeln tar upp 10 orsaker varför man ska älska Microsoft Office. Förutom över konststycket att att älska ett datorprogram blir jag förbryllad över skälen:

 

1. Använda Office för mikrobloggande. Är inte detta att skjuta mygg med elefantbössa? Finns det inte bättre program för detta?
2–3. Större möjlighet att manövrera: ”Office 2013-programmen manövreras lika enkelt med tangentbord och mus som de gör med beröring eller penna.” Detta fungerar bara på speciella manicker. Jag säger ett stort grattis till alla som använder ordbehandlingsprogram på mobiltelefon!

 

4. Nya utvecklingsverktyg kan vara bra att ha, men är detta skäl för att älska MS Office? En ny version av ett program kräver väl nya verktyg? Varför ska man älska det självklara?

 

5. Bättre kontakter. Jag vill också byta ut några av mina otrevliga kontakter så detta kanske är bra…

 

6. Inbyggt DLP! Detta vet alla vad det är, ett gott skäl att älska det!

 

7. Förbättrad användarupplevelse. Kontorsarbete är ”användarupplevelse”,  god nysvenska!

 

8. Kraftfull PowerPoint. De som genomlidit multimediashower i PowerPoint av folk som inte har något att säga och som döljer det med PowerPoint, kommer inte att älska utan hata detta.

 

9. Bättre gränssnitt, bättre än vadå?

 

10. Molnuppkoppling. Detta är ett nytt sätt för Microsoft att låsa in och kontrollera användare. Man ska älska Storebror!

 

Det främsta skälet för mig att älska Microsoft Office verkar vara att det inte går att kontorsslava i det. Det har inga funktioner värda att lyfta fram och arbete är ersatt med användarupplevelse. Jag står undrande om vad det är jag kan göra i MS Office jag inte kan göra med en gräsklippare eller en rakhyvel.

 

Det går bara att sälja MS Office med känsloargument. Man kommer säkert även framöver att vara tvungen att betala för en kraftigt nedbantad (oanvändbar för avancerat arbete) version av Office då man köper ny dator. Syftet är att man ska betala ännu mer för storebror för att få sina dokument att fungera. Man kan inte välja MS Office genom rationella överväganden som bygger på om programmet klarar det man vill, prisjämförelse och jämförelser med konkurrerande program. Det är bättre att lära sig älska program man är tvungen att betala för än att hata dem!

 

Mer läsning

För den som vill ha litet mer av konsumentupplysning (på engelska) kan jag rekommendera denna artikel där Bruce Byfield tar upp sju argument varför man ska välja LibreOffice framför MS Office. Argumenten bygger på jämförelser av vardagsfunktioner som stabilitet och effektivitet som påverkar alla som använder programmen.

En användare på OOo:s engelska forum gjorde för ett tag sedan en fördjupad jämförelse mellan MS Word och Writer (ladda ner dokumentet i första inlägget). Det är riktigt intressant läsning från någon som uppenbart skriver mycket på dator och som kan båda programmen och båda får ris och ros. Inlägget visar att inget ordbehandlingsprogram kan allt eller passar för alla användare.

I ingen av dessa jämförelser sägs att man ska älska det ena eller andra programmet. Fokus ligger på arbete och om programmen kan utföra de saker man vill göra. Är det inte så som kontorsprogram borde marknadsföras och jämföras?

  4 Responses to “Älska Microsoft Office!”

 1. Sitter och googlar på OpenOffice som jag just fått tips om – jag är splirrans ny Mac-ägare och har redan hunnit bli vansinnig ett antal gånger för att det tar ca 30 000 timmar för ett dokument på 500 sidor att ”synas” (jag är amatör, vet inte vad allt kallas, vill bara få göra mitt jobb). I alla fall så hamnade jag här på din blogg på inlägget om Writer vs Word och sedan på detta om älska MS Office. Var ju tvungen att kolla, titeln gjorde mig helförvirrad.

  Du skriver så roligt! Och upplysande 🙂 Jag blev lite gladare istf vansinnig nu.

 2. Har för länge sedan övergett Microsoft Office.

  Använder bara LibreOffice och tycker att den fungerar ”kannon”.

  Libre Office har varit utmärkt för mina dagliga rapportskrivarbeten och visst har jag ”stött på” en del bekymmer.
  Jag vet inte om felen har varit buggar i programvaran eller om jag själv ”klantat” till mig.

  Det som man glömmer bort är att man använder bara en bråkdel av alla funktioner som Libre Office kan erbjuda, vilket betyder att man borde lära sig ännu mer och då blir uppskattning total.

  HURRA för Libre Office och för alla personer som utvecklar fri programvara.

 3. Tack för tips. Jag läser dina länkar och funderar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: