sep 102012
 

Flattr this!

Ibland måste man fylla i blanketter. Ofta finns PDF-filer som man kan ladda ner och fylla i. De kan vara gjorda som PDF-formulär och man kan fylla i dem direkt i sin PDF-läsare, skriva ut eller returnera direkt.

Minst lika vanligt är att det är en vanlig PDF-fil. En sådan går inte att fylla i direkt i en PDF-läsare. Man måste skriva ut den och fylla i för hand.

Det är ju mycket smidigare att fylla i även sådana blanketter på datorn. Resultatet blir snyggare och man slipper skriva för hand.  Detta går att fixa i OpenOffice/LibreOffice Writer.

Som exempel använder jag en blankett från Lunds kommun ”Gemensam sopbehållare”.

 

Gör så här

1. Först konverterar man PDF-filen till PNG, ett bildformat. Det gör man bäst i GIMP (Arkiv -> Exportera…).

 

2. Öppna därefter OOo/LibO Writer. Välj Format -> Sida… Välj fliken ”Bakgrund”.

 

 

I rullmenyn väljer man ”Som Grafik” och bläddrar fram bilden man exporterade i GIMP.

Jag brukar välja att inte länka grafiken. En länkad bild kan lätt försvinna när man flyttar runt filer. Nackdelen med att inte länka är att filen blir större eftersom bilden lagras i dokumentet.

Klicka på Använd MEN stäng inte dialogrutan!

3. Som du ser i bakgrunden är marginalerna fe och en del av blanketten försvinner till höger

 

 

Välj fliken ”Sida” och minska alla marginaler till 0.

 

 

Då försvinner de ”extra” marginaler Writer lagt till. Klicka på OK. Du får förmodligen en varning om att marginalerna ligger utanför utskriftsområdet. Det behöver du inte bry dig om eftersom blanketten i sig har tillräckliga marginaler.

4. Nu kan man fylla i blanketten. Man ställer in ett lämpligt typsnitt i lagom storlek och gör radmatningar och blanksteg tills man hamnar på rätt ställe.

Man märker dock att det är ganska svårt att få in texten rätt. Det finns minst tre hjälpmedel:

Format -> Stycke, fliken Indrag och avstånd och välj ett minimalt radavstånd. Detta gör det enklare att hamna rätt i höjdled.

 

Den dubbelexponerade texten ovanför radavstånd är en en bugg i nyaste LibreOffice

 

Verktyg -> Alternativ: LibreOffice Writer formateringshjälp och bocka för Direktmarkör.

 

 

Detta gör att man skriver där man enkel- eller dubbelklickar med musen.

Ramar: Infoga Ram… Ramar kan man placera var man vill på sidan.

 

Färdigt!

 

Jag fyllde i blanketten snabbt och det går att göra mycket snyggare. Ramarna syns inte vid utskrift

Även om det tog längre tid att fixa blanketten i Writer än att skriva ut och fylla i den för hand, är blanketten snyggare ifylld än om jag hade gjort det för hand och jag hoppas att Lunds kommun belönar mig med en gyllene soptunna!

Det enda jag inte blev nöjd med är underskriften. Visst kan man välja ett typsnitt som liknar handskriven text, men det blir ju inte min personliga underskrift. Man ska dessutom tänka på att blanketter måste skrivas under på riktigt för att vara giltiga och man bör bryta datorifyllandet då det är dags att signera.

Trots detta förbehåll kommer jag i ett kommande inlägg visa hur man får till sin underskrift i datorn.

  2 Responses to “Fylla i blanketter i Writer”

  1. Fiffigt! Men jag skulle nog hellre använda ett trevligt gratisprogram som PDF XChange Viewer i det här fallet.
    Ser fram emot nästa inlägg!

  2. Tycker du gick över ån efter vatten genom att använda writer för att skriva ovanpå en bild. När du redan hade blanketten som en bild i Gimp, då kan du lika gärna anända Gimp för att skriva i text. Text i grafik-form är dessutom något Gimp alltid varit riktigt bra på. För den som har en ritplatta så är det också lika lätt att skriva sin namnteckning som med papper och penna. Å bara som ett tips så kan man också använda Imagemagick för att konvertera PDF till allsköns olika bildformat, eller tvärt om, från bild till PDF. Du har också det gamla programmet ps2pdf, då kan du skriva ut till en ps-fil från vilket program som helst och sedan göra en PDF från denna ps-fil.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: