okt 192012
 

Flattr this!

I termen Crapware ligger att datorprogram håller usel kvalitet. De har säkerhetsbrister och kan läcka information om användaren via trojaner. Programmen kan innehålla oönskad reklam och fungera illa.

Med Windows följer ofta dåligt fungerande reklamfinansierade eller tidsbegränsade versioner av program, ett ohägn. Dessa går att rensa bort. I Ubuntu är det numera systemet och inte enskilda program som spammar och spionerar.

Utgåva 12.10 av Ubuntu som släpptes igår är ett enastående lågvattenmärke. Man tvingas se reklam och ens sökningar och vilka program man öppnar skickas till Canonical, företaget bakom Ubuntu och Canonicals partners. Ubuntu har blivit Crapware.

 

Produktivitet

I Ubuntu kör man Unity, en sönderdesignad skrivbordsmiljö ingen frågat efter och ingen vill ha.

Unity är slött och buggigt. Det är segt och kräver mycket dator. Frågan är om man kan rekommendera Ubuntu annat än på splitternya datorer med massor med RAM och stora grafikkort.

Unity kanske har sina fördelar och det är så någon som gått en tioveckorskurs i IT-design får sig itutat att en skrivbordsmiljö borde fungera. Det är inte gjort för den som dagligen arbetar på sin dator utan för enklast möjliga datoranvändning.

Den usla skrivbordsmiljön bidrar även den till att stämpla Ubuntu som Crapware. Det är inte meningen att man ska arbeta i Ubuntu.

 

Reklam och spioneri

Ubuntu 12.10 har reklam. Allt man skriver i Dashen skickas till Canonical och Canonicals partners för analys för att bättra på den reklam man kommer att få framöver.

Reklamen baseras på vad man skriver i Dashen och hämtas från Amazons webbutik. Meningen är att man ska lockas till köp då man öppnar ett program, söker efter en fil och så vidare.

Om man öppnar GIMP får man reklam om för mig okänd musik som jag varken vill ha eller kommer att köpa och inte letade efter då jag ville öppna GIMP.

 

Varje gång man öppnar ett program tvingas man se reklam. Canonical hoppas att man ska köpa så att de får en liten slant. Unity sades vara designat för att vara störningsfritt. Att spammas med reklam är den värsta sortens intrång.

 

Samma sak då jag öppnar Focuswriter.

 

Ubuntu är inte designat för arbete eftersom jag förutsätts ha tid att bläddra igenom runt 25 reklamerbjudanden varje gång jag vill öppna en enkel ordbehandlare.

 

Reklamen är förolämpande och kränkande. Varför ska jag behöva se reklam varje gång jag öppnar ett program? Varför ska utvecklare av utmärkta öppna program förknippas med saker som de inte har något med att göra?

Man kan bara ana vilket liv det blivit om Microsoft hade börjat övervaka Windowsanvändare och om det hade börjat poppa upp reklam varje gång man öppnar ett program. Då hade många använt det som argument för att gå över till Linux. Nu är det en av de största Linuxdistributionerna som inför skräpet…

 

Att försvara det oförsvarbara

Canonicals ägare Mark Shuttleworth bemötte kritiken i ett stroppigt blogginlägg (De värsta grodorna har han strukit i efterhand). Reklamen är inte reklam eftersom den inte är betald. Den baseras på vad jag skriver i Dashen och om jag får reklam jag inte vill ha är det mitt eget fel eftersom jag inte sökt tillräckligt specifik! Hur kan jag vara mer specifik än att skriva GIMP om jag vill öppna GIMP? Inlägget hånar de som uttryckt oro eller kritik mot reklamen.

 • Det finns inget som säger att reklam måste vara betald. I själva verket är ofta den bästa reklamen obetald. Den uppfattas som information, opartisk och objektiv.
 • Att Shuttleworth inte lyckats få betalt då han sålde visar att han är en usel affärsman eller att Ubuntuanvändare är värdelösa.
 • Om jag vill öppna GIMP då jag skriver GIMP är reklam en distraktion och inte vad jag vill se. Reklamen baseras inte på vad jag vill utan på Canonical och Amazons vilja att sälja produkter jag inte vill ha eller behöver.

Shuttleworths bulldog Jono Bacon fyllde på med att svamla om att vi både är producenter och konsumenter och hur bra han tyckte det är att få reklam om Allman Brothers och i ett senare inlägg att Canonical behandlar sökningar med viss sekretess och att personalen som analyserar användarna är utbildade. Uppgifterna om sekretess är lögn. Uppgifter skickas visst vidare till Amazon.

 • Det är tur att Canonical har bra personal. Ingen av dem har dock med att göra vad jag gör på min dator.
 • Jag hade gärna bytt jobb med Herr Bacon. Jag hade också velat slippa producera och bläddra i reklamerbjudanden om min favoritmusik.
 • Att man kan vara både producent och konsument må så vara. Ska jag inte ha möjlighet att välja själv när jag vill vara det ena eller det andra? I Ubuntu är jag alltid konsument i och med att jag utsätts för reklam vad jag än vill göra.
 • Mina datorer är avsedda för produktion. Att konsumera är en bisak. I Ubuntu har man tagit död på produktiviteten med Unity. Ubuntu är avsett för konsumtion och reklamen är en följd av detta.
 • Man får inte handskas hur som helst med användardata och hela reklamjippot kan vara olagligt.

 

Crapware

Med reklam och spioneri sänker sig Ubuntu till den värsta sortens skitprogram. Det är inte bara en trojan utan hela systemet som är uppbyggt kring att vara Crapware.

Efter massiv kritik har man dock gjort det relativt enkelt att stänga av reklamen. Då dödar man andra tjänster som hade kunnat vara användbara. Detta visar hur idiotiskt upplägget är och hur illa det är genomfört.

 

Man kan stänga av reklamen men stänger då av tjänster som faktiskt hade kunnat vara användbara. Illa genomtänkt och uselt genomfört, ett signum för Ubuntu.

 

Det är anmärkningsvärt att man lägger över på användaren att täppa till säkerhetshål. Linux har rykte om sig att vara säkert, men Ubuntu läcker som ett såll.

 

Tjäna pengar

Canonical får en liten andel av det Amazon säljer genom reklamen. Det är bra om Canonical tjänar pengar så att man kan göra Unity användbart. Frågan om hur och om man kan tjäna pengar på Linux på skrivbordet är obesvarad och det är det som hindrar Linux från att bli stort på skrivbordsdatorer. Kanske har Canonical hittat receptet?

Reklam och spioneri är definitivt fel väg och jag hoppas att Canonical inte tjänar ett ruttet lingon.

Hur fel man tänker visas av att då man väl gjort Ubuntu till Crapware gör man det lättare att donera pengar i samband med att man laddar ner Ubuntu. Jag donerar inte till Crapware. Det är antingen eller: Crapware eller ett operativsystem.

Hade man hållit Ubuntu reklamfritt hade jag donerat mer direkt till Canonical än jag någonsin kommer att köpa för hos Amazon.

 

Ubuntu i graven

Jag har tagit tillbaka mitt undertecknande av Ubuntus Code of Conduct. Eftersom Canonical inte respekterar mig finns det ingen anledning att jag ska respektera dem. Code of Conduct är bara ett annat reklamjippo. Jag har slutat umgås på Ubuntuforum och kommer inte att ge support till Ubuntuanvändare eller installera Ubuntu.

Canonical har gjort ett episkt klavertramp och man har skjutit sitt varumärke i sank. Att Ubuntu blivit Crapware är självklart dåligt för fri programvara. Det öppnar upp för att program och Linuxsystem ska vara reklamfinansierade och att det är legitimt att övervaka användare.

Som tur är är Linux och fri programvara större än Ubuntu och det finns andra utmärkta Linuxdistributioner. Man behöver inte ens lämna *buntu utan kan använda Kubuntu, Xubuntu eller Lubuntu. Canonical lägger ner minimala resurser på dessa och de har inte designats sönder och innehåller inte reklam eller spionprogram. Man kan även köra LinuxMint som bygger på Ubuntu och som har en rak linje med att be om donationer utan reklam eller spioneri. Även där slipper man katastrofzonen Unity.

 

 

 

 

http://attheedgeoftime.blogspot.ro/2012/10/legal-questions-on-ubuntus-shopping-lens.html

 

http://stallman.org/amazon.html

  20 Responses to “Ubuntu blir Crapware”

 1. Hej Påvel!

  Varför inte från terminalen:
  sudo apt-get remove unity-lens-shopping

  Eller från programcentralen ta bort följande paket:
  unity-lens-shopping

  Jag kan hålla med om att tillvägagångssättet inte är den bästa ännu. De kunde haft Amazon sökfunktion under rätt lens (musik och film som exempel). Eller att användaren kanske borde bli förfrågad om denne vill ha unity-lens-shopping redan under livesession eller vid installation. Brister finns onekligen och kan hålla med dig i din kritik mot Mark. Dock tycker jag att du går lite för långt i din kritik. Jag är helt övertygad att saker och ting kommer ordnas till kommande utgåva. Det var däremot fel av Caonical att ta in saker efter feature freeze. För mig är det värre än allt annat du tar upp. Det är också orsaken till allt onödigt tjafs efteråt.

 2. Det stämmer att det är lätt att ta bort skräpet. Men det blir ytterligare en sak man måste göra på en nyinstallerad Ubuntu-maskin innan den kan börja användas.

  Själva vitsen med Ubuntu var ju att det var en schysst grundkonfiguration direkt ur lådan, färdig för en slutanvändare. Annars kunde man ju lika gärna köra Debian. Om man ändå ska konfigurera upp sin desktop själv efter installation menar jag.

 3. Hej Påvel!

  En bra alternativ för de som använder KDE är Debian Testing/Wheezy.
  Wheezy är inne i ”feature freeze” – fasen just nu, och den släpps som Stable när den är helt klar, och inte efter almanackan. 😉

  Den levereras med KDE 4.8.4 och det är med vaniljesmak!
  I Kubuntu brukar det alltid läggas till en och annan dumhet, t.ex så brukar de ta bort Maximera-knappen, sådant trams slipper man i Debian KDE.

  Officepaketet är inte det senaste, men det tror jag att du själv brukar installera direkt från källan.

  Debian är förstås ingen nybörjardist, men vad jag vet så är du Påvel ingen nybörjare.

  /Rune.K

 4. Hej Påvel!

  Tack för en välskriven och matnyttig artikel. Ditt inlägg var en njutning att läsa på morgonkvisten.

  Vänliga hälsningar
  Leopold

 5. Ja, det här var riktigt tråkiga nyheter för mig med. Ååå vad ska man nu köra då? Jobbigt värre alltså.

 6. Ett insiktsfullt inlägg som vanligt, kanske något ”överspänt” dock.

  Canonical levererar en köp-lins till Unity och helt plötsligt så är Ubuntu Crapware. Det är dock bra att diskutera tilltaget och att det får uppmärksamhet, jag själv är tvehågsen.

  På plussidan skulle det vara att Ubuntu erbjuder samma upplevelse som Mac-användare får av iTunes där de får möjlighet att köpa media med en knapptryckning integrerat i Mac-upplevelsen.

  Nackdelen är precis som du skriver att alla andra måste stänga av funktionen manuellt.

  Problemet som Canonical har är att de bygger en upplevelse för 200 miljoner användare, en massmarknad, och de flesta på den marknaden har en förväntan som ser annorlunda ut än min och din. Först måste man fråga sig om det är bra om Canonical gör en satsning för en massmarknad eller om de skall göra en nishprodukt? Som nishprodukt får vi fortsätta att slänga det os datorn kommer med och installera själva. Vi får fortsätta att svära när olika leverantörer inte tänker på att bygga in stöd för oss. Skillnaden mellan nishprodukten och massmarknad är nog större än vad man först inser. Man kan tycka att Ubuntu i skepnaden 10.04 eller däromkring är utmärkt och passar de flesta, men skall man attrahera Dell, HP, Asus, Lenovo eller någon av de andra större tillverkarna att lägga på vårt favoritoperativsystem förinstallerat så måste en rad krav uppfyllas som vi inte tänker på. T ex leder ”valfrihet” eller många val och frågor till kö till supporten. Sådant vi tycker är viktigt och vant oss vid måste gömmas bakom ett tunnt skal av likriktning.

  Köp-linsen är fortfarande en tjänst som tillför mervärde för vissa men ger olustkänslor hos Pavel och många inbitna Ubuntu-användare. Även om det fortfarande är många mil till den nedskräpade upplevelse man får direkt efter initial uppstart med Mac eller Windows-datorer med hundratals förinstallerade program som man inte bett om och som går ut efter en vecka och ber om köp flera gånger i timmen innan det är bortrensat.

  Men kanske måste den finnas där som ett litet steg för Ubuntu att bli en produkt för en massmarknad? Alternativt så är det en liten skitprogramvara som kostar fler trogna ubuntufans än vad den rekryterar nya ”svenson”-användare?

 7. Angående Unity och användbarhet:

  Gränssnitt är en arbetsmiljö och precis som färgsättningen på kontoret så innehåller gränssnittets utformning mycket tycke och smak.

  Men det finns även faktum inom gränssnitt, ett sådant är att den klassiska metaforen och arbetssätt med skrivbord, filer och mappar är föråldrad och vi behöver en ny metafor och ett nytt effektivare arbetsflöde som även det skall kunna hålla i ytterligare tjugofem år. Ja, det kanske krävs tio högskolepoäng i användbarhet för att förklara varför vi måste skrota skrivbord/filer/mappar.

  Men jag skulle dock vilja påstå att Unity är designat i högsta grad för oss som arbetar åtta timmar om dan vid datorn. Sådana som jag som helst inte tar händerna från tangentbordet så finns det äntligen ett fungerande gränssnitt. Äntligen är rätta ordet, det är första gången i historien som det grafiska gränssnittet slår CLI i effektivitet IMHO. Andra egenskaper som jag uppskattar är att gränssnitt skall hålla sig ur vägen. Jag har följt och använt Gnome i tolv år och andra GUI gränssnitt dessförinnan, men utvecklingen hade före Unity handlat om mer och mer utsmyckningar och gränssnittsprylar som hela tiden minskade ytan för mina data. Med Unity har vi fått ett gränssnitt som håller sig borta. Jag uppskattar de pixlar i höjd och längsled jag fått även när jag sitter vid dubbla 27″-skärmar. Det känns som om skärmarna fått några tum till.

  Så min åsikt är definitivt att effektiviteten ökat radikalt iom Unity. Det är dessutom mätbart, man har gjort undersökningar när man låtit personer göra samma arbetsmoment i Unity och i gamla Gnome 2 – med identiska program – vilka pekar på att Unity är signifikant snabbare. Det skall bli mycket intressant att se om Unity fungerar lika bra som det är tänkt på platta och telefon nu i nästa sprint.

  Men även om Unity är mätbart bättre i termer om effektivitet för vana användare så betyder inte det att alla skulle trivas bättre i Unity än i ett annat gränssnitt. Det är därför vi fortfarande har valfriheten kvar och kan med en knapptryckning lägga på KDE eller något annat.

 8. Jo det är märkligt hur ett fåtal användare med sina ”ideal” totalt kan ta död på tanken kring öppen mjukvara och samtidigt att människor kan överleva på dito !

  Men det blir väl ingen ändring förrän RMS ligger där med nästippen i vädret !?

  Sorglig utveckling när man ser hur det ser ut just nu där GPL-crapet produceras !

 9. Hej,

  Jag håller med Påvel här (som så ofta). Unity är det första jag brukar ta bort när jag laddar ner den nya versionen av Ubuntu. Det är lite av ett krux (och jag tenderar att glömma bort det inför varje ny version). Som ett mellanting mellan avancerad användare (jag använder trots allt ett annat operativsystem än Microsofts standardprylar) och en nybörjare (jag ger mig ogärna in i terminalen om jag kan slippa) har Ubuntu känts som ett lagom alternativ. Framför allt som även mitt fokus ligger på att arbeta, inte på att hacka eller ligga i framkant. Men det blir alltmer grejer som är jobbiga i Ubuntu, och jag undrar därför om det finns något lika enkelt, som man kan använda istället utan att förlora massor i flytten.

  För övrigt tänker jag mer på nyheter som att de tänker utveckla nästa version av Ubuntu med bara en begränsad mängd programmerare. Det känns som att det avlägsnar sig från grundtanken: http://techcrunch.com/2012/10/18/canonical-ceo-mark-shuttleworth-tires-of-critics-moves-key-ubuntu-developments-out-of-public-eye/

 10. Men ”för böfvelen”… det här handar ju om människor av kött o blod som måste överleva på något sätt med sin knådning av kod.

  Eller ska MarkS bara betala och tömma sin förmögenhet ? (vilken jag tro börjar sina)

  Jag kan INTE förstå ”crapware” skrivningen av OP utan det måste till en tillnyktring att man inser att på något sätt måste man betala de som lägger ner en massa tid på mycket avancerad mjukvara. RMS är helt fel ute och det måste till en ny ”doktrin” !

 11. plun är igång med sin sedvanliga rappakalja. Det blir ”crapware” om en funktion som unity-lens-shopping läggs till på det fula sätt som det skede med 12.10. Vore det inte för den starka motreaktionen hade inte ”lösningar” kommit på tal. Varför lägga till nya funktioner efter feature freeze? Självklart blir användare som söker med hjälp av dash illa tillfreds med att deras sökresultat skickas till Amazon utan deras vetskap. Det är dom som är medvetna som kan komma runt ”crapware”. Ingen har motsagt Ubuntus vilja tjäna pengar på den arbete dom lägger ner. Dock är det sättet unity-lens-shopping lagts till fel från början tillslut. Varför bryr du dig om Linux eller Ubuntu nu när du har blivit Windows kramare? Är det för Windows är historians största crapware och du tröttnat på sk-ten? 🙂

 12. Jag lägger min röst på Påvel.
  Unity har definitivt tagit steget att bli Crapware.
  Visst kan man ta bort shopping lens i Ubuntu, men för dem som vet hur man gör det.

  Mark gör pengar på andra tjänster i Ubuntu, se molntjänster och business server tjänster. Så att tycka synd om Marks förmögen krymper tror jag inte på.

  För mej betyder Crapware också integritetsfråga. Kan jag lita på Ubuntu i framtiden? Om jag tar bort shopping lens, hur mycket annat information skickas ut från min dator som jag inte vet om.
  Jag tycket att Ubuntu inte tar vara på användarna integritet med den utveckling som nu sker. Jag är förvånad att det pratas så lite om integritetsfrågor när allt vi gör i vårt privatliv och företagande allt mer är beroende på nätet. Detta gör oss användarna mycket sårbara.

 13. Pavel ! jag delar din uppfattning
  själv så har jag gått över till Debian & Lubuntu mina datorer .

  plun trollar som vanligt !!

 14. RMS är den första att stödja alla former av att tjäna pengar på fri programvara. Stallman vet att det är den enda möjligheten för att säkra fri programvaras överlevnad i längden. Så alla initiativ för att skapa vettiga intäktsströmmar är intressanta att pröva – givetvis måste dessa ställas i relation till grundföresatsen att programvara fortfarande måste vara fri.

 15. Christer, det är just dina och andras frågor och undersökningar som kommer säkerställa din integritet när du använder fri programvara. Ingen kan i längden komma undan med några smygåtgärder. Det är därför första ikonen i systeminställningar är integritetsinställningar. Integritet handlar om att du skall kunna styra vilken information om dig du släpper ut till omvärlden. Inte att du skall leva i ett vacuum.

 16. Lennart: Canonical vill inte minska insynen utan öka den, utan aktiv användarförening ingen Ubuntu och det vet Canonical.

  Vid all programutveckling uppstår diskussioner, produktiv och improduktiv. I små anonyma projekt så är detta inget problem eftersom enskilda personerns inlägg inte renderar kilometer med skriverier, men i stora projekt som Ubuntu kan det bli ett stort problem som måste hanteras utan att minska interaktionen med användarföreningen. En mer eller mindre automatisk reaktion är att man håller koden inne och vill ha mer på fötterna innan man publicerar. Organisationer som Apple, Nokia och Oracle är extremt tystlåtna och vill spara på allt krut till en annonseringsdag då allt är färdigt och är ett faktum, gärna samma dag deras produkt finns i butiken. Canonical, Red Hat, Novell kan inte göra så utan måste hitta en medelväg.

  Ett sådant exempel är testerna och diskussionerna kring köp-linsen, tanken var att försöka initiera en konstruktiv dialog kring principerna, integriteten och tekniska lösningen. Detta lyckades bara till en del. Mark skriver i ett uttalande att orsaken troligen var att diskussionen breddades för sent. Uttalandet som Tech Crunch tolkar som minskat inflytande handlar snarare om hur man kan involvera *fler* i tidigare faser när man vill ta ut svängarna mer. Legio i branschen är att kräva NDA (avtalat tyshetslöfte), men Shuttleworth menar att det räcker att i första hand involvera meriterade medverkande i diskussionerna och utvecklingen där det tidigare bara deltog Canonicalanställda.

  Men man måste tänka på att diskussionen handlar om enskilda projekt, endast ett fåtal projekt där Canonical tagit på sig ledartröjan och själva är ”upstream”. Canonical deltar med sina resusrer även i andra upstream-projekt precis som vanligt, exempelvis i OpenERP-projektet. Samma typ av diskussioner pågår mellan ”ledningsgrupp” och fotfolk i de flesta projekt ”upstream”. Deltar själv i diskussioner i t ex OpenERP-kärnan där vi ”fotfolk” tycker OpenERP SA tar felaktiga beslut utan förankring och Canonicals medarbetare deltar som vilken utvecklare som helst. Har svårt att tänka mig ett projekt som saknar denna form av diskussioner. Shuttlewoth har aldrig stuckit under stol med att hans projekt drivs i formen meritrokrati. Det kanske existerar ”demokratiska” projekt där hela användarföreningen får lägga sin röst innan inriktningsbeslut tas, men jag har inte träffat på dem och vet inte heller om det skulle fungera. Däremot är tillräckligt många missnöjda så uppstår en gaffling och en viss del av användarföreningen avviker ock kör sitt race – detta är en rimlig och bra motkraft som tvingar ”ledningsgrupen” att gå på tå och väga sina ord på guldvåg som bara är möjlig inom fri programvara.

 17. Bara för att man inte gillar något är det inte crapware.

  Jag blev positiv överraskad av Unity och Ubuntu lyckas faktiskt sakta göra Linux mer användbart. Påvel hade lyckats skrämma mig ordentligt om Unity hemskhet, men när jag installerade nya LTS:en var ju allt underbart. Vi får se vad som händer med shopping grejerna tills nästa LTS släpps (2015).

  Påvel har en förmåga att sätta en extra sprätt på kritiken här på bloggen, den kritiken är bra att den lyfts, bara för att den är missvisande gör den inte till crap. 🙂

 18. Tur man kör LinuxMint
  Unity aldrig mer.

 19. LennartL, synd att Linuxmint med Mate och Cinnamon inte är riktigt där när det kommer till stabilitet. Dock har Linuxmint till skillnad från Ubuntu smartare uppdateringspolicy.

 20. Jag förstår din besvikelse. Under alla de år som Ubuntu utvecklats har jag stannat kvar med Debian. Visst har Cannonical bidragit en del till Debians utveckling, men vad vore Ubuntu utan Debian?

  Ta en titt på http://www.debian.org/social_contract

Kommentera

%d bloggare gillar detta: