jan 132013
 

Flattr this!

Snart släpps nästa version av kontorspaketet LibreOffice. Det blir version 4.0. Skillnaderna till version 3.x är inte himmelsvida, men man har valt att ge ett nytt versionsnummer eftersom ApacheOpenOffice kommer att göra det och man hämtar en del nyheter därifrån. Man vill väl inte heller ha ett lägre versionsnummer än konkurrenten.

Som vanligt blir det en lång rad nyheter. I Writer kommer man att kunna fästa kommentarer till stycken och inte bara till en viss position. Calc kommer att få en rejäl prestandahöjning. Hela listan finns här.

Den nyhet som säkert kommer att få mest uppmärksamhet är att LibreOffice blir länkat till Firefoxprojektet Personas. Egentligen är det ingen ny funktion eftersom LibO fungerar precis som vanligt, det enda som ändras är LibreOffice något ålderstigna utseende. Precis som i webbläsaren Firefox kommer man att kunna byta utseendet på verktygsfältet totalt.

 

Med Personateman får LibreOffice ett nytt spännande utseende!

Med Personatema får LibreOffice ett nytt spännande utseende!

 

Det finns tusentals teman att välja mellan och inga installationer av LibreOffice behöver se likadana ut.

 

Ett annat tema. Man kan få sitt kontorsprogram att se ut på massor med olika sätt

Ett annat tema. Man kan få sitt kontorsprogram att se ut på massor med olika sätt

 

 

Funktionen kommer att finnas under Verktyg -> Alternativ -> Personlig anpassning.

 

Dialog

 

Om man aktiverar funktionen länkas man till Personas hemsida och man väljer tema genom att kopiera och klistra in webbadressen för det i dialogrutan.

 

adress

 

Med Personas kommer LibreOffice att bli det absolut vackraste kontorspaketet!

 

Det är sådana här saker som visar styrkan i fri programvara. Man behöver inte uppfinna hjulet flera gånger och om ett projekt har en smart funktion kan man låna in den i ett helt annat.

 

LibreOffice 4.0 planeras att släppas i början av februari. Redan nu kan man ladda hem och installera releaskandidaten, beundra olika Personasteman, testa nya funktioner och leta buggar. Eftersom är en testversion ska man vara försiktig och inte testa med sina viktigaste dokument!

  One Response to “Världens vackraste kontorspaket!”

  1. […] några veckor släpps LibreOffice 4.0. Enligt Påvels blogg världens vackraste kontorspaket. Detta eftersom utvecklarna har valt att länka in […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: