mar 042013
 

Flattr this!

Nu finns det en massiv bok på engelska som förklarar hur man kommer igång med LibreOffice: LibreOffice 4.0 Getting Started Guide. Boken är på närmare 400 sidor och innehåller i stort sett all grundläggande dokumentation om hur man kommer igång och arbetar i LibO och mycket annat matnyttigt.

Guide

Givetvis behöver man inte läsa alla sidor för att komma igång med LibreOffice. Boken är mer ett referensverk eller uppslagsbok som visar hur man utför vanliga och mer avancerade saker på ett lättfattligt och överskådligt sätt.

Boken börjar med att visa hur man installerar och får igång LibO på olika operativsystem. Därefter beskrivs grundläggande saker som att öppna, spara och arbeta i dokument. De olika modulerna i LibO ägnas sedan varsitt kapitel och mer avancerade saker som makron och hur man anpassar LibO avhandlas på ett överskådligt sätt.

Boken avslutas med en viktig diskussion om bakgrunden till OpenOffice och LibreOffice, öppna standarder, fri programvara och varför detta är viktigt för kontorsprogram.

Boken går att ladda ner gratis som PDF eller ODF-fil. På samma sida finns även motsvarande guider för äldre versioner av LibreOffice för dem som jag som ännu inte gått över till LibO 4.

Man kan även köpa en tryckt bok för drygt 20 dollar, men då tillkommer porto från USA som kan bli nästan lika dyrt.

Att ha denna typ av referensverk tillgängligt då man arbetar gör att man snabbt kan lösa många problem och att man blir en mer avancerad användare av kontorsprogram.

  2 Responses to “Stor bok om LibreOffice 4”

  1. Det blev lite dyrt med porto från USA, men det vore vettigt med en bok på döda träd ibland. Frågan är då om man kanske kan intressera något svenskt print-on-demand-förlag att ge ut den? Licensen borde ju tillåta det vad jag förstår.

    • Man kan ju ladda ner PDF:en och skriva ut boken själv. Det blir inte tryckkvalitet, men är nog den billigaste lösningen. Jag vet inte hur Lulu-books skulle ställa sig till att få konkurrens från andra print-on-demand förlag.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: