mar 192013
 

Flattr this!

Världens bästa webbläsare!?!

Jag har Windows 7 kvar på en dator och bestämde mig för att uppdatera Microsofts webbläsare Internet Explorer (IE) till dess senaste inkarnation IE10. Allt Microsoft gör är ju storslaget, så även deras webbläsare! På nedladdningssidan kan man bland annat läsa:

Internet Explorer 10 utnyttjar din dators oanvända potential

och vem vill inte göra det?

Jag laddade hem IE10 och körde igång installationsprogrammet. Jag fick omedelbart upp detta fönster där jag beordrades att stänga i stort sett alla program som jag av någon anledning har öppna (vem kan vara så dum som att arbeta med program i Windows?!). Notera att konkurrerande webbläsare måste stängas. De blir ju överflödiga då IE har installerats!

 

Varför ska man behöva stänga alla program för att man installerar en webbläsare?

Varför måste man stänga alla program för att man installerar en webbläsare?

 

Om jag INTE stängde programmen hotade IE att jag skulle behöva starta om Windows innan IE fungerade.Jag stängde snällt ner allting jag arbetade med.

Installationen hostade igång. Och hostade. Och hostade. Och hostade…

 

Andra webbläsare installeras på runt 30 sekunder. IE 10 behöver dryga 5 minuter

Andra webbläsare installeras på runt 30 sekunder. IE 10 behöver dryga 5 minuter. Kanske är detta som är min dators oanvända potential?

 

Efter drygt fem minuter var visst allt klart.

Märkligt nog fanns inget IE 10 och jag fick starta om Windows för att få tillgång till denna välsignelse.

 

IE 10 är installerat, men ändå inte. Windows måste startas om. Varför varnades man i steg 1 då datorn oavsett vad jag gjorde måste startas om?

IE 10 är installerat, men ändå inte. Windows måste startas om. Varför varnades man i steg 1 då datorn oavsett vad jag gjorde måste startas om?

 

Installationen tog därmed ungefär 10 minuter inklusive omstarten.

Nu hade jag dock IE10! En fantastisk upplevelse!

Det enda lilla problemet var att IE omedelbart kraschade och kraschade och kraschade… Öppnade jag en flik, skrev in en adress, eller försökte ändra en inställning kraschade IE.Till sist hade jag ett dussin kraschmeddelanden. Microsoft vill verkligen hamra in att de inte klarar av att göra en webbläsare till sitt eget operativsystem!

 

IE kraschar ohjälpligt och är totalt oanvändbart...

IE kraschar ohjälpligt och är totalt oanvändbart…

 

Naturligtvis tog jag bort skräpet. Det finns ingen anledning att använda undermåliga webbläsare. Det är 2013 och konkurrensen är för hård för att man ska behöva acceptera rent skräp:

 • Firefox, Opera, Chrome och så vidare installeras på långt under minuten
 • IE behöver runt 10 minuter inklusive omstart. Dessutom är man tvungen att stänga de program man arbetar i under installationen
 • Man behöver inte starta om Windows om man installerar andra webbläsare
 • Det är ytterst sällsynt att andra webbläsare kraschar
 • IE är efter allt arbete oanvändbart…

IE10 håller samma nivå som hemsnickrade garageprogram. Varför levererar Microsoft sämre produkter än sina konkurrenter och varför är vi så dumma att vi tror att de är marknadsledande och anstränger oss för att installera deras skräp?

IE 10: ett storslaget fiasko!

 

 

 

 

  13 Responses to “”Internet Explorer 10. Snabbt och smidigt för Windows 7””

 1. Hehe kul läsning 🙂
  har en dator med Win8 men använder inte IE iomed mitt Googlebehov, dock skaffat en Lumia 920 så ska försöka mej på att importera och fixa till mina bokmärken så man har dom i fickan.

  Kan bli fiasko det med…den som lever får se =D

 2. Där finns en interessant Autostart program viewer
  http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx
  Beskrivning
  Filbeskrivning Autostart program viewer
  Filversion 9.57.0.0
  Produktnamn sysinternals autoruns
  Produktversion 9.57
  Copyright Copyright (C) 2002-2009 Mark Russin…
  Storlek 654 kB
  Senast ändrad 2009-12-01 09:53
  Språk Engelska (USA)
  Ursprungligt filnamn autoruns.exe
  där kan man enkelt stänga av alt elendet som man inte behöver i starten

  IE 10 kan läsa html5 som blir den nya standarden
  att det inte fungerade hos dig kan bero på att Registret har blivit trasigt

  IE 9 och IE 10 använder jag bara för att se hur en webbsida ser ut i Windows

  Firefox och Google Crome har stöd för html5 men än så länge inte Opera

 3. Stämmer bra med min erfarenhet – Microsoftprodukter tar 10 gånger så lång tid att installera och fungerar sämre än alternativen.

  Det som vore intressant nu är ett försvar av IE10. Finns det någon som faktiskt tycker att ”snabbt och smidigt med Windows 7” är på riktigt, och att IE10 är en bra webbläsare?

 4. Brukar man inte använda IE för installera andra webbläsare under Windows 😛 ?

 5. Jag tycker att din syn på IE10 är väl negativ och enkelspårig. Du glömmer nämligen vem som bestämmer vilken skala som skall användas när man korar IE10 som ”världsbäst”: Microsoft själva bestämmer skalan.

  Nu kanske jag är väl enkelspårig åt ett annat håll, men ur Microsofts perspektiv är IE10 världsbäst helt enkelt för att de själva är den enda tillverkaren som räknas. Och ur deras synvinkel har IE (i alla versioner) ett enda syfte: att hårdare än tidigare knyta de som använder Windows till Microsofts produkter. Du skall helt enkelt inte kunna använda Windows utan att också använda IE och Office-paketet. Och möjligen en del andra grejer från Microsoft. Det syfte du har med en browser, att den snabbast och korrektast möjligt renderar HTML/CSS på din skärm har ingenting gemensamt med Microsofts syfte med browsern: att suga ut ännu mer pengar ur offret. Och om de inte kan använda IE10 för att suga ut mer pengar ur offret så kan de i alla fall med mördande reklam se till att hålla konkurrenterna så långt borta från deras datorer som det bara går.

  Lite förenklat: IE (och Windows) är ett verktyg med vilket Microsoft tjänar pengar. Vad du tycker om verktyget är helt ovidkommande.

  • Du har självklart rätt!
   Operativsystem, officepaket, webbläsare med flera verktyg är sätt att kontrollera användare och suga ut deras pengar. Andra gör på samma sätt som Microsoft.
   Det jag reagerar på är att om man vill suga ut mina slantar måste man se till att sugröret fungerar!

   • Det är bra för dig om sugröret fungerar, men ur Microsofts synvinkel har de redan vunnit när du installerat deras skit: du har tagit ett steg närmare att slanta över mer pengar till dem. Så fort du har installerat den senaste versionen av IE eller någon annan produkt från Microsoft så har sugröret fyllt sin funktion, allt utöver det är irrelevant för dem och egentligen bara något de gör för att du skall gå på reklamen om nästa ”större, snabbar, bättre” sugrör…

    • Jovisst, men om sugröret fungerar tillräckligt illa kommer jag förr eller senare att byta. Jag gör allt arbete i Linux och använder Windows bara för spel (gamla, nya spel köper jag för Linux). Jag ger inga slantar till Microsoft frivilligt och har sannerligen inget gott att säga om deras produkter.

  • Det hela påminner mig om det gamla skämtet ”Hur många Microsoft-anställda krävs för att byta en glödlampa?”: ”Ingen. De deklarerar bara att mörker är den nya industristandarden.”

 6. Att IE tar längre tid att installera och kräver omstart gissar jag beror på att det är integrerat med Windows vilket dina andra webbläsare inte är.
  Jag har själv installerat det på en Windows 7 maskin och kan inte komma ihåg att jag blev ombedd att stänga ner annat än min IE9 session. (Det var iofs ett tag sedan så det kan vara värt att dubbelkolla)
  Det har fungerat felfritt för mig i dom 2-3 veckor som jag haft det installerat så att kalla det för ett storslaget fiasko bara för att det kraschar på din dator är väl lite att ta i.

  • Jag vet inte vad man kan tänka sig för annat ord än fiasko…
   Jag tror säkert att det finns folk som får IE10 att fungera. Jag tror att jag också skulle få programmet att fungera om jag lagar registret, rensar användarmappar eller installerar om Windows. Sådan felsökning tar alltifrån ett antal minuter till ett par dagar (ominstallation) och detta gör skillnaden mellan IE och andra webbläsare som fungerar direkt ännu större.
   Att integrera webbläsaren i Winodows är visst ingen bra idé eftersom det inte fungerar medan icke-integrerade konkurrenter gör det!

   Andra användare har också råkat ut för att IE10 kraschar. en enkel sökning visar detta: https://www.google.com/search?q=internet+explorer+10+crash&ie=utf-8&oe=utf-8

 7. Om man har en iPhone och har iCloud för Windows installerad kan man tyvärr bara synka bokmärken till sin iOSX enhet med denna webbläsare
  IE är ett med utforskaren i Windows prov att skriva en webbaress i adressfältet i vilken system mapp som helst.

  Microsoftsäkerhet 🙂

 8. Min jobbdator har Windows 7 installerad och Internet Explorer 9. När Internet Explorer 10 dök upp i Windows Update tyckte Windows att det var dags att uppgradera. Tror detta var någongång under mars månad i år. Eftersom jag är i behov av en fungerande dator och av erfarenhet vet jag att det brukar bli problem med de interna verktygen där jag jobbar om man är för snabb att uppgradera, valde jag att avmarkera uppdateringen till Internet Explorer 10.

  Under tiden efter detta har det kommit ett antal ytterligare uppgraderingar av Windows i Windows Update, men Internet Explorer har förblivit avmarkerad, precis som jag velat ha det.

  Idag tyckte dock Windows att det var dags att uppgradera till Internet Explorer 10. En ruta dök upp som meddelade att en uppgradering fanns tillgänglig. Gick in och kollade och den enda som fanns markerad var Internet Explorer 10. Jag avmarkerade den eftersom jag inte har något behov av den. Efter en kort stund dök den upp igen. Avmarkerade den på nytt och gick därefter på lunch.

  Efter lunchen meddelade Windows att den behövde starta om för att fullfölja uppdateringen av Windows. Det visade sig att Windows tyckte att jag haft fel som avmarkerat Internet Explorer 10 och på eget bevåg installerat det utan mitt godkännande. Efter omstart av datorn avinstallerade jag Internet Explorer 10. Det är möjligt att jag kanske installerar den i framtiden, men då vill jag fatta det beslutet själv.

  Windows 7 är säkert ett bra OS, men ibland undrar man hur de är funtade som gjort funktionen så att den installerar Internet Exporer 10, fast jag vid flera tillfällen avmarkerat den. Nog för att det säkert finns fördelar med att köra den senaste versionen, men det finns bättre webbläsare än Internet Explorer.

  Kan inte minnas att jag drabbats av något motsvarande i min Kubuntu installation. Där får jag själv välja vad jag vill installera utan att någon annan kommer och bestämmer mot min vilja.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: