mar 272013
 

Flattr this!

Idag, den 27:e mars är det The Document Freedom Day. Med denna dag vill man uppmärksamma och främja användning av fria filformat och öppna standarder.

Det är sådana saker som gör att Internet fungerar och vänder sig mot hemliga filformat som gör att företag kan skaffa sig monopolställning, tjäna grova pengar på att låsa in användare och ta ifrån oss äganderätten till vårt arbete.

I det Microsofttrogna landet Sverige uppmärksammas knappast The Document Freedom Day. Den som vill lära sig mer kan börja på Document Freedom Day hemsida.

En artikel på samma tema är ett tänkvärt inlägg av veteranen inom öppen källkod, Richard M. Stallman, som förklarar varför man inte bör ta emot filer i Microsoft Office filformat. Även om Stallman spetsar till saker har han i princip alldeles rätt.

  2 Responses to “Document Freedom!”

 1. Visst har han vettiga argument om varför man inte bör ta emot filer i MS Office filformat, men han tar även upp saker som jag inte tycker verkar stämma med verkligheten. T.ex.

  ”They may even find, several years from now, that the Word documents they are writing this year can no longer be read with the version of Word they use then”

  Nu använder jag inte MS Office hemma, men är det inte snarare det omvända. Dvs. den version av Word jag använder idag kanske inte kommer att kunna öppna de Wordfiler som framtida versioner av Word skapar, allt för att jag ska tvingas uppgradera till den senaste versionen. Kan inte minnas att jag haft problem med att öppna äldre Word filer i aktuell version av Word, men å andra sidan använder jag mig inte så mycket av Word filer och MS Office om jag kan undvika det.

  En annan sak som jag också tycker är märklig det han tar upp

  ”You sent the attachment in Microsoft Word format, a secret proprietary format, so I cannot read it. If you send me the plain text, HTML, or PDF, then I could read it.”

  Är inte PDF ett proprietärt format? Är det inte bara Adobe som har full koll på hur PDF filer är uppbyggda, även om det finns läsare som kan öppna PDF filer.

  • Det kan bli åt båda hållen med proprietära format och nya programversioner. Ett praktiskt exempel med MS Office är att urgamla .doc filer knappt går att öppna med MS Office längre utan man måste använda OOo/LibO. Man sitter i knäet på programvaruföretaget.
   PDF är ett öppet format som Adobe släppte fritt för ett antal år sedan. Adobe har därefter lagt på egna kompletteringar som inte är fria.
   Stallman är litet extrem, men just genom att vara extrem lyckas han peka på var problemen ligger.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: