apr 172013
 

Flattr this!

Ett konsortium som kallar sig Fairsearch bestående bland annat av Microsoft, Oracle och Nokia har klagat hos EU:s konkurrensmyndighet över att Google skänker bort sitt Linuxbaserade operativsystem Android och därmed snedvrider konkurrensen. Användare saknar valmöjlighet eftersom de får ett gratis operativsystem och därmed saknar incitament att välja ett system som kostar pengar. Gratis operativsystem låser in konsumenter som nekas valmöjlighet. Det man är förbittrade över är att Google bakar in sin sökmotor i sitt system och därmed får en massa reklamintäkter.

Konsortiet säger sig verka för att konsumenter och inte sökmotorer ska bestämma vad man hittar. Man anser att Google har en alltför dominerande ställning bland sökmotorer som man missbrukar. Missbruket blir större då Google skänker bort ett operativsystem med söktjänsten inbakad.

Klagomålet är märkligt eftersom Konkurrenslagarna inom EU är till för att skydda konsumenter från företag som vill ta ut för höga priser, inte för att skydda företag från andra företag som skänker bort sina produkter.

Egentligen är det principen om fri programvara som står på spel. Är det fel att skänka bort program och operativsystem för att tjäna pengar på andra saker som support, donationer och reklam? Går det att låsa in någon med fri programvara där källkoden är tillgänglig för alla och där vem som helst kan forka och skapa sin egen tillämpning?

Man bör ha några detaljer i åminnelse då man läser Fairsearch klagan:

 

 • Inget hindrar Microsoft och de övriga från att skänka bort sina program för att stärka sin position hos konsumenter.
 • Eftersom Android är Linuxbaserat vore det ett lagbrott att ta betalt för det måste källkoden vara tillgänglig. Det betyder att man kan ta betalt för systemet, men att det i praktiken blir gratis eftersom vem som helst kan göra sin egen version. Alternativet är att göra den fria GPL-licensen illegal eftersom den tvingar programmakare att tillgängliggöra sin källkod och därmed i praktiken gör program och system gratis.
 • Eftersom en stor del av Internet drivs av fri programvara, vill konsortiet släcka ner det? Då kan ju ingen söka eller bygga sökmotorer vilket gör villkoren lika.
 • Oracle skänker bort Java. Även detta snedvrider konkurrens och de klagande måste städa innan de klagar över att andra skänker bort program.

 

Microsoft har samma skadligt dominerande ställning bland operativsystem och kontorsprogram som Google har bland sökmotorer. Varför ska jag som konsument vara tvungen att betala för Windows då jag köper ny dator även om jag omedelbart raderar skräpet? Microsoft har alltför länge ridit snålskjuts på slappa konkurrensmyndigheter. Det är bra att Microsoft börjat agera för att lösa upp skadliga monopol.

Jag rekommenderar denna sammanställning över reaktioner för den som vill läsa mer om detta försenade och osannolika aprilskämt!

  3 Responses to “Ett försenat aprilskämt”

 1. ”Eftersom Android är Linuxbaserat vore det ett lagbrott att ta betalt för det.”
  Öh, va? Tror att du ska läsa GPL igen.

 2. Nej, det är inget lagbrott att ta betalt för en GPL-licensierad produkt. Om de däremot distribuerar produkten utan att göra källkoden tillgänglig, då har de brutit mot licensen.

  För övrigt är det bisarrt att anklaga Google för att de skänker bort något. Det finns mycket annat man kan kritisera Google för, som t.ex. att samarbeta med underrättelsetjänster, men inte det här.

  • Tack för påpekandet! Jag gör en ändring så att det förhoppningsvis blir litet tydligare vad jag menar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: