apr 192013
 

Flattr this!

ApacheOpenOffice kommer att släppa AOO 4 någon gång i sommar. Versionen kommer att innehålla många nyheter och vara den första riktiga version som släpps av Apache som för ett drygt år sedan tog över OpenOffice.org (OOo).

Det har hänt mycket sedan dess. AOO 3.4 var den version man ärvde från Oracle och innehöll främst upprensning av de delar av koden man på grund av licenser inte kunde behålla.

IBM donerade koden till sitt Lotus Symphony till Apache. Delar av denna kod kommer att integreras i AOO 4. Hur mycket vet jag inte.

AOO 4 kommer som sagt att släppas till sommaren. Redan nu finns det dock mycket tidiga alfaversioner. De är på engelska. Den som vill ha AOO på svenska får nöja sig med de stabila versionerna.

 

AOO4

 

Den stora nyhet man direkt lägger märke till är att AOO fått en sidebar (svesnkt ord?) där man samlat de vanligaste kommandona för respektive applikation. Det innebär att AOO kommer att likna Calligra Office.

 

Klicka för större bild!

Klicka för större bild!

 

Sidebaren är mycket behändig. Den har flikar på vilka olika kommandon grupperats. Även om den är ny och ser avancerad ut går det snabbt att komma underfund med hur den fungerar.

 

Sidebar

Knapparna på sidebaren ger tillgång till fler funktioner och undermenyer

Knapparna på sidebaren ger tillgång till fler funktioner och undermenyer

 

Fliken formatmallar och formatering känner man igen

Fliken formatmallar och formatering känner man igen

 

Fliken för Clipart har flera underavdelningar och man har uppenbarligen lagt till en hel del clipart

Fliken för Clipart har flera underavdelningar och man har uppenbarligen lagt till en hel del clipart

 

Navigatorn, i en annan flik, är sig lik

Navigatorn, i en annan flik, är sig lik

 

Man kan minimera baren om man behöver större skärmutrymme, antingen så att bara snabbknapparna syns eller helt och hållet. då syns bara ett handtag man klickar på för att få sidebaren synlig igen.

 

Man kan dölja sidebaren så att bara flikknapparna syns

Man kan dölja sidebaren så att bara flikknapparna syns…

 

...eller helt så att bara ett handtag syns

…eller helt så att bara ett handtag syns

Man kan även lösgöra sidebaren så att den flyter var man vill.

 

Flytande

 

Det har länge klagats över att OOo/LibO/AOO har gammaldags och föråldrade gränssnitt. LibreOffice har gjort en del kosmetiska förändringar för att snygga till programmet, men inte ändrat något i grund. Sidebaren i AOO blir därmed det största som hänt med gränssnittet på många år.

Jag tycker spontant att sidebaren fungerar mycket bra. Särskilt i Impress sparar man utrymme jämfört med tidigare. Jag brukar ha Navigatorn och fönstret för Formatmallar och formatering öppna i Writer och nu får jag ytterligare flikar med funktioner tillgängliga utan att det tar mer plats på skärmen. Det som behöver göras är en upprensning av de gamla verktygsraderna. Nu finns flera kommandon både som knapp där och i sidebaren. Kanske kan man krympa dessa så att man bara behöver en rad med knappar överst?

Jag tycker att AOO ser mycket lovande ut!

Den som vill testa själv kan ladda ner alfaversioner här. välj ”currently sidebar branch” för det som kommer att bli AOO 4. Kom dock ihåg att det rör sig om mycket tidiga utvecklingsversioner. Undvik att arbeta med viktiga dokument i dem!!

 

En fundering

Efter en timmes hårdtest då jag letat efter nyheter och hur saker fungerar tuffade AOO på utan några som helst problem. Jag hade inte heller sprungit in i några uppenbara storbuggar.

Det innebär att en tidig alfa av AOO är stabilare än den ”skarpa” versionen av LibreOffice 4 som kraschade efter några minuter och som till och med efter ett par ”buggfixversioner” har flera allvarliga buggar som gör att jag inte kan använda programmet. Jag kan inte förstå att man kallar instabila versioner för färdiga och rekommenderar användare att installera dem!

Detta avspeglar skillnaden mellan projekten:

 

 • LibO strävar efter att mer eller mindre (o)vana utvecklare ska hacka loss på koden. Ny kod accepteras utan noggrann granskning och man saknar övergripande mål. Det man får in kommer med i nästa version. Användare är betatestare och att någon kan förlora viktigt arbete är oväsentligt.
 • AOO Har sitt ursprung i de gamla företag som ansvarade för OOo: SUN och Oracle. IBM har intressen i det. Attityden verkar finnas kvar i AOO Man vill ha en stabil produkt som kan konkurrera med andra kontorssviter och användas på företag utan risk att förlora data. Utvecklingen går långsammare men jag undrar om ett så pass övergripande och stort projekt som sidebaren hade gått att skapa i LibO.

 

Vilken modell man än föredrar är det spännande att man efter bara något år kan se så stora skillnader mellan projekten. Man förstår också varför gamla OOo sprack, det var alltför stora skillnader i tänkesätt bland utvecklarna för att man skulle kunna samsas.

  6 Responses to “Vad kommer i AOO 4?”

 1. Hej!
  Själva sidebaren kommer från Lotus Symphony 3. Vad jag har förstått kommer Lotus Symphony inte att vidareutveckas något ytterligare efter version 3.0.1, men delar av koden kommer att implementeras i AOO 4.0. Den nya sidebaren verkar vara ett tecken på detta.

  ”IBM discontinued development of Lotus Symphony in January 2012 with the final release of version 3.0.1. The source code was sponsored to the Apache Software Foundation to get merged to OpenOffice.org, which should occur in Apache OpenOffice 4[5] (due for release in early 2013). IBM plans to release a ’Apache OpenOffice IBM Edition’ after the release of Apache OpenOffice 4.[6] On 27 March 2012 a fixpack update for Lotus Symphony 3.0.1 was released.[7]”

  Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Lotus_Symphony

  Det verkar lovande. Hoppas att de prioriterar stabilitet framför funktion och väntar med att släppa AOO 4.0 tills det att det är redo för produktion. Att LO släpper versioner efter fasta tidpunkter oavsett om de är klara eller inte har visat sig i form av lägre kvalitét i programmen.

  Har kört med Lotus Symphony 3 i över ett år och den är väldigt stabil för mig. Om AOO 4.0 blir lika stabil lär jag uppgradera till AOO på min jobbdator.

 2. ”Jag kan inte förstå att man kallar instabila versioner för färdiga och rekommenderar användare att installera dem!”

  Om man läser releasenoten för LO 4.0.2 står det följande:
  ”This is the third release from the 4.0 branch of LibreOffice.
  It contains many exciting new features, and is suitable for early corporate adopters and private users.”

  Lite längre ned på samma sida för LO 3.6.6 står det följande:
  ”This is the seventh release from the 3.6 branch of LibreOffice.
  It contains many exciting new features, and is the recommended version for home and corporate users”

  Källa: http://www.libreoffice.org/download/release-notes/

  Dvs. man rekommenderar att använda 3.6.6 för hem och företagsanvändare men när man går in på
  http://www.libreoffice.org/download/ får man upp 4.0.2 som version att ladda ned. Varför inte hamna på nedladdning för 3.6.6 och ange att 4.0.2 fortfarande är en beta version med buggar i den som gör att den inte rekommenderas att användas hemma eller på jobbet.

  • Jag tror att det är få som läser Release notes. Eftersom man rekommenderas att ladda ner LibO 4.0 gör man det och upptäcker för sent att man sprungit in i en bugg. Program med den kvalitet som LibO 4 håller ska inte släppas offentligt. Det är inte färdigt och flera kritiska buggar var kända innan släppet. En betaversion är en betaversion oavsett vad man kallar den och ska hållas tillbaka tills den har åtminstone grundläggande funktionalitet (dvs man så långt som möjligt kan garantera att användarna inte förlorar data). Man söker uppmärksamhet genom att släppa nya versioner ofta och det kan nog vara roligt att vara utvecklare i en sådan dynamisk miljö. På sikt underminerar man sitt varumärke och skrämmer bort användare.

   • Använder Libreoffice 4.0.x för vardagligt bruk. Anser att libreoffice 3.6 var ungefär lika ostabil som Libo 4, men håller med om att man borde satsa mer på att få programmet stabilt. Skall testa OO nu och se om det fungerar bättre. Tack för alla dessa artiklar

 3. sidebar = sidofält, analogt med att toolbar = verktygsfält?

  • Annars är väl ”panel” => Sidopanel i detta fall en rimlig svensk översättning. Hur som helst blir det spännande att följa utvecklingen av AOO och LibO. Så länge håller jag mig till LibO 3.6

Kommentera

%d bloggare gillar detta: