apr 252013
 

Flattr this!

Idag släpptes version 13.04 av Linuxsystemet Ubuntu med avknoppningar och barn.

Jag har givetvis tankat ner:

 

Kubuntu

Jag kör Kubuntu på mina litet nyare datorer. Kubuntu kommer med skrivbordsmiljön KDE och KDE 4.10 är nog den bästa och mest avancerade skrivbordsmiljö man kan trycka in i en dator. Allt och litet till går att ställa in som man vill ha det och man kan pilla i timmar. Trots det är systemet väldigt rappt. Ibland är dock KDE litet väl avancerat och slår knut på sig själv (och på mig). Jag skulle kanske inte rekommendera KDE till någon som är ny i Linux eller som inte tycker om att pilla på sin dator.

 

Xubuntu

På en drygt fem år gammal dator kör jag Xubuntu. Xubuntu har inte alla finesser som finns i tyngre skrivbordsmiljöer, men är perfekt för att blåsa liv i gamla trögdatorer. Xubuntu är mycket enkelt och ger mig litet Windows XP-känsla. Detta i positiv mening. Windows XP är trots allt det genom tiderna mest framgångsrika skrivbordsoperativet och jag tycker att skrivbordsmiljön i Xubuntu påminner en hel del om XP. Det är så som en dator ”ska se ut” och fungera. Under ytan är det dock allt splitternytt Linux, det vill säga mycket bättre och rappare än degiga gamla XP. Min gamla slöburk med Xubuntu startar på halva tiden som mina bekantas nya findator med Windows 8. Dessutom fungerar min burk.

 

Mer…

Jag har testat den nya familjemedlemmen Ubuntu Gnome. Den har ren Gnome som skrivbordsmiljö och påminner litet om en smart telefon. Nya Gnome har fått en hel del kritik som jag tycker är oförtjänt. Det är en enkel skrivbordsmiljö som går mycket snabbt att arbeta i. Nackdelen är att den kräver en relativt ny dator med hyfsat grafikkort.

Det finns en rad andra familjemedlemmar som jag inte känner så väl: Lubuntu är för äldre datorer eller för den om vill ha en minimalistisk arbetsmiljö, Edubuntu har inriktning mot skola och utbildning. Ubuntu studio är för dem som håller på med multimedia. Det finns kanske fler äkta eller oäkta barn som jag glömt…

Man kan fråga sig varför det finns så många varianter av ett enda operativsystem. Svaret är att vi är olika. Vi har olika behov och vi arbetar på olika sätt. I Linux och *buntuvärlden kan man prova sig fram tills man hittar ett sätt att jobba som är skräddarsytt för en själv. Man kan till och med installera flera skrivbordsmiljöer samtidigt och växla mellan dem beroende på vilket humör man är på.

Fördelen med *buntuvarianterna är att det är samma system. I grund och botten fungerar de likadant och det man lär sig i en variant har man nytta av om man byter arbetsmiljö.

Har du inte testat *buntu är det dags nu! Alla *buntusystem är gratis och innehåller alla program man behöver. Linux är säkert och man behöver inget antivirus eller säkerhetspaket. Man kan installera *buntu bredvid Windows om man är rädd för att hoppa från Linuxstupet direkt. Då väljer man vid uppstart vilket system man vill köra och man kan utforska Linux i lugn och ro.

  6 Responses to “Jag kör 13.04 vad kör du?”

 1. Jag kör Kubuntu 12.04 LTS och är mycket nöjd med den. KDE är en väldigt trevlig skrivborsmiljö som ger stora möjligheter till anpassning. Har Lubuntu på en äldre maskin och den är väldigt snabb och rapp. Har provat även Xubuntu, men för mig kändes Lubuntu bättre. Varje gång jag kör min jobbdator med Windows 7 förundras jag över hur omständigt det är med installation av program och uppdateringar av systemet. Mina *buntu maskiner som är äldre upplever jag som snabbare och smidigare att jobba med jämfört med Windows 7. Valfrihet är bra och det är fint att det finns olika skrivbirsmiljöer att välja bland om man inte trivs med den man har. Gillar också att man kan välja mellan att alltid köra det senaste eller att köra en LTS utgåva som stöds under längre tid.

 2. Jag har hoppat runt mellan distributioner. Från 1994 till nu – Slackware (1994), RedHat (1996), Debian (1999), Ubuntu (2004), Gentoo (2009). Jag är mycket nöjd med Gentoo. Om jag provar en ny blir det förmodligen Arch. Men både Debian och Ubuntu är bra. Nackdelen är att de installerar alldeles för många paket, varav de flesta är sådana jag aldrig använder. Jag vill hellre ha ett lite mindre system där jag väljer själv vad som ska installeras.

 3. Det kommer att komma en nedbantad version av KDE som kallas KLyDE som passar bättre för nybörjare och sådana som inte vill ha ett så omfattande skrivbord. Själv märkte jag av stora prestandaförbättringar mellan KDE 4.9 och KDE 4.10 så utvecklingen går i rätt riktning. Hoppas KDE 5 blir bra sen. Sj kör jag Opensuse 12.3 KDE och är väldigt nöjd

 4. Efter att ha tröttnat på Ubuntu Unity, har jag försökt Linux Mint Cinnanmon ett tag och det var omedelbar befrielse i allt jag irriterade över i Unity.

  Tyckte det var OK med denna distro men på något sätt känns den ändå begränsad i användningen och möjligheter till diverse anpassningar.
  Fick inte det till det sista som skulle göra mig nöjd.

  Börja titta på ArchLinux och insåg att denna distro får man det senaste versioner av program och varken mer eller mindre än det man installerat. Ju mindre ”overhead” desto rappare och effektivare system.

  Lärde mig mycket vad som händer under ”skalet” i Linux och friheten var ”magisk”. Tyvärr blev det allt för mycket arbete att förstå hur man skulle göra och mindre att vara produktiv.

  Detta gjorde att jag halvt övergav ArchLinux och skall tillbaka till Ubuntu med Gnome miljö. Känner att jag kan vara produktiv igen med mitt arbete, men vet att jag inte kommer att bli nöjd i Gnome heller.

  Kommer att installera parallellt Manjaro som har sitt urspung från ArchLinux. Fördelen med Manjaro är att den inte är så krävande i att konfigurera alla parametrar själv och man kanske lär sig något nytt under tiden.

 5. Jag kör Ubuntu 13.04 på min ena dator och fegar lite och ligger kvar på 12.10 på den andra ett tag.

  Min pappa har en gammal dator som kör en äldre utgåva av Lubuntu. Datorn borde uppgraderas men den har problem med uppgraderingen och pappa är inte så intresserad av göra några förändringar på något som fungerar för honom. Nu använder han den bara för att läsa internetutgåvorna av en lokaltidning och Dagens Industri, så han är inte så hårt exponerad på nätet 🙂

 6. Win8 endast på min nya ProBook, på EEE rullar Sabayon Mate…klockren Gentoo med kanon out of the box funktionalitet samt rullande uppdateringar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: