maj 192013
 

Flattr this!

Bildredigeringsprogrammet GIMP kritiseras ibland för att det finns få få penslar, effekter och filter. Detta är kanske sant om man bara ser till vad som följer med vid en installation av programmet. Eftersom GIMP har öppen källkod finns det gott om fristående verktyg gratis att ladda ner och använda. Sådana samlingar är ett självklart komplement till GIMP.

Jag har tidigare tipsat om effektsamlingen FX Foundry med mer än hundra effekter.

G’MIC är en liknande samling. G’Mic står för Greyc’s Magic Image Computing. Man kan köra verktygen fristående, från en kommandorad. Därmed liknar det program som ImageMagick. Jag inbillar mig dock att de flesta som arbetar med bilder vill se sitt arbete i ett program och installerar G’MIC tillsammans med GIMP.

Då man installerat G’MIC hittar man filtersamlingen längst ner under Filter -> G’MIC.

 

G'MIC

 

Jag har inte hittat någon uppgift om hur många filter samlingen innehåller, men det är säkert ett par hundra och eftersom varje filter kan varieras har man oerhört mycket att leka med!

Då man startar G’MIC öppnas ett extrafönster där man kan välja mellan effekter.

 

G'MIC blir nästan som ett program i programmet GIMP. Här testar jag hu man kan piffa till en blyertsteckning av hällristningsbilder från 1840-talet.

G’MIC blir nästan som ett program i programmet GIMP. Här testar jag att piffa till en blyertsteckning av hällristningsbilder från 1840-talet.

 

Man kan förhandsgranska vad man ställer till med i ett litet fönster.

 

Att förvandla en teckning från 1800-talet av en hällristning till abstrakt konst med ett musklick ger märkliga tidsperspektiv...

Att förvandla en teckning från 1800-talet av en hällristning till abstrakt konst med ett musklick ger märkliga tidsperspektiv…

 

Genomgående håller filtren hög professionell nivå och man kan göra riktigt avancerade saker väldigt enkelt.

 

En "påbättrad" teckning...

En ”påbättrad” teckning…

 

Filtren är mycket olika och passar givetvis olika bra för olika typer av jobb.

 

Man kan ge den gamla teckningen en ännu äldre struktur

Man kan ge den gamla teckningen en ännu äldre struktur

 

Man kan arbeta med allt från färger, konturer, texturer, mönster, 2D och 3D-effekter.

 

De flesta som använt Linux känner igen kuben...

De flesta som använt Linux känner igen kuben…

 

Den stora bredden gör att man hittar givna favoriter.

 

Teckningen blir ett gammalt fotografi av en teckning

Teckningen blir ett gammalt fotografi av en teckning

 

Man laddar ner installationsfiler för G’MIC här.

Om man sitter i Linux går det sannolikt att installera G’MIC från pakethanteraren. I *Buntu installerar man paketet gimp-gmic om man vill köra effekterna i GIMP och gmic om man vill bildbehandla i terminalen.

Gänget bakom G’MIC har även lagt ut effekterna på Nätet så att man kan testa och arbeta med egna bilder utan att installera effekterna på sin dator. En riktigt skojig tjänst! Den sparar tid om man snabbt vill åstadkomma en effekt på en bild.

 

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: