jun 012013
 

Flattr this!

man läser äldre texter kan man ibland anlägga perspektiv som inte var möjliga för författaren. Ett sådant exempel är då Götiska förbundets skriftvårdare Jacob Adlerbeth år 1821 var på hemväg från ett besök hos den berömde skalden och göten Esaias Tegnér i Lund. Den 26:e augusti skrev Adlerbeth i sin dagbok:

Till Svenarum anlände jag klockan ½ 10, vid högst kylig väderlek. Jag hade der ett dåligt nattläger. Nyss inan jag gick till sängs såg jag i nordvest en stor eldkula med guldgult sken framblossa och inom ett ögonblick försvinna.

Är detta månne den första dokumenterade UFO-observationen i Sverige? På Adlerbeths tid fanns inte termen UFO:n så han hade inget namn på eldkulan han såg.

Besöket hos Tegnér hade urartat till ett episkt fylleslag av götiska dimensioner. Adlerbeth hade drattat på ändan och reste hem bandagerad. Han var dessutom rädd för att bli efterlyst för springnota (fyllenota?) eftersom han hade varit medvetslös då han lämnade Lund och inte hade kunnat betala sin betjänts värdshusräkning. Givetvis var betjänten oumbärlig, annars hade Adlerbeth inte kommit hem.

Tegnér hade haft lika roligt. Han kollapsade och blev sängliggande med en elakartad ”inflammation” i levern under mer än en månad efter Adlerbeths besök.

Huruvida dessa omständigheter har bärighet då man bedömer Adlerbeths och andras UFO-observationer låter jag vara osagt. Det är hur som helst mycket intressant att ge gamla texter ny mening och Adlerbeths dagbok är en guldgruva för skandaler, skvaller och hur man levde under tidigt 1800-tal!

 

  One Response to “Sveriges första UFO-observation?”

  1. UFO-observationer har väl förekommit i alla tider. De kallades bara andra saker förr i tiden. Sådant som var relevant för människor då. När många var religiösa kalledes det kanske för ”änglar” eller liknande. Under vikingatiden kanske man föreställde sig att en bolid som blossade upp som ett eldklot på himlen var något från Tors hammare eller så. Redan i gamla testamentet (över 2000 år gammal) finns en UFO-observation (nedtecknad av Hesekiel/Ezekiel). Ännu äldre UFO-observationer finns i Sydamerika. De flesta av dessa har förmodligen naturliga förklaringar. Men ett UFO innebär inte att det behöver vara något utomjordiskt, bara att den som observerar objektet inte kan identifiera vad det är för något.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: