jul 272013
 

Flattr this!

För några dagar sedan släpptes LibreOffice 4.1. Jag har ännu inte börjat använda LO4.0 på grund av alltför många buggar och problem. Eftersom utvecklarna av LO släpper nya versioner ofta enligt ett fastställt schema är dem att gratulera! Man kan läsa om alla nya funktioner här. Den viktigaste funktionen som jag ser det är att man kan bädda in typsnitt. Det gör att filer ser likadana ut oavsett på vilken dator man öppnar dem.

 

Betaversioner

Jag bestämde mig för att hoppa över buggträsket 4.0 och direkt testa LO4.1. Som förväntat är kvaliteten på tidig betanivå. Efter en halvtimme har jag sprungit in ett tiotal mer eller mindre allvarliga buggar. Det finns sålunda två betaversioner av LO: 4.0 och 4.1.

Den som vill testa LO4.1 bör tänka på följande:

 

 1. Användarmapp. Börja med en ny användarmapp. Annars kommer LO att krascha. Det innebär att man måste fixa till alla egna inställningar.
 2. Tillägg. Räkna med att det blir problem med tillägg. Man har uppenbarligen ändrat en hel del i hur LO hanterar tillägg och vissa går nu inte ens att installera.
 3. Om du använder Linux *buntu finns det ett extraförråd man kan lägga till för att uppdatera till LO4.1. Normalt är detta sätt att rekommendera då man ska uppdatera program. Versionen i förrådet lägger dock på ännu ett lager buggar som gjorde programmet totalt oanvändbart för mig. Jag rekommenderar istället att installera från .deb-filer.
 4. Räkna inte med att nya annonserade funktioner är mer än halvbakade.
 5. Bli inte överraskad om saker som fungerat tidigare inte längre fungerar.
 6. Tänk på att det i realiteten rör sig om en tidig betaversion! Om du har viktiga filer, inte vill förlora arbete eller råka ut för oväntade stopp ska du absolut inte använda LO4.1.

 

Buggar och kritik

Man påstår i release notes att man fixat över 3000 buggar. Det är märkligt att jag redan efter en halvtimme hittat ett tiotal som inte hör hemma i skarpa programversioner. Några av buggarna är så allvarliga och samtidigt simpelt idiotiska att det måste råda brist på kvalitetskontroll och kvalitetstänkande i projektet.

Kanske har man fått så mycket kritik för sin släppmodell och för att LO är ett mycket buggigt program att man måste framhålla som en mantra alla buggar man fixar? Varför då inte dra till med att man 2,5 miljoner buggar? Det låter mer imponerande. Den som installerar LO4.1 märker ändå omgående att det är en betaversion som aldrig borde släppts.

Det märks säkert att LO inte längre är något av mina favoritprogram. Det är för buggigt för att använda. Man måste hålla fast vid äldsta möjliga version, just nu nu version 3.6.7. Version 3.6 är mer än ett år gammal. Det är den tid det tar att fixa till ett kontorspaket så att nya och gamla funktioner fungerar tillsammans och slipa bort gamla och nya buggar. Det tempo man håller för att släppa nya versioner är orealistiskt och går ut över användarna som riskerar att förlora arbete. LO görs på utvecklarnas villkor medan man valt att bortse från att det finns dem som använder programmet för seriöst arbete. Att man på hemsidan vill att man ska ladda ner den senaste versionen är att lura på användarna en ofärdig produkt.

Jag har ledsnat på ofärdiga versioner en gång i månaden och upphaussningen av hur många nya funktioner man lagt till och hur många buggar man fixat i program som uppenbart aldrig borde ha släppts. Med en sådan inställning är man inte betjänt av bugrappoter och jag har slutat lägga tid på att rapportera saker som absolut inte ska förekomma i s.k. skarpa versioner. Häromsistens blev jag utskälld i en buggrapport eftersom jag påstod att en ny ”funktion” var en regression från tidigare. Jag blev anklagad för att vilja skrämma bort utvecklare. Kanske försvinner buggarna av sig själva om man tiger om dem? Nåväl, man lyckades skrämma bort en buggrapportör och användare.

 

Jag är en skurk!

Trots min kritik vill jag verkligen betona att jag har stor respekt för alla som bidragit och bidrar till LO och att man kommit väldigt långt från två tomma händer! Det är strategin jag är kritisk mot. Man känner sig som en skurk då man kritiserar ett öppenkällkodsprojekt där folk spenderar fritid och hushållar med knappa resurser. Jag tror dock att det enda sätt man kan vinna terräng är att man gör produkter som håller kvalitetsmässigt. Jag tror att få blir imponerade av program som kraschar efter 30 sekunder och raderar det man skrivit!

LibreOffice går att ladda ner här. Välj rätt version, operativsystem och arkitektur!

  6 Responses to “LibreOffice 4.1”

 1. Du måste använda väldigt olika funktioner av programmet mot vad jag gör. Jag har kört både 4.0 och 4.1 och tycker att de är högt användbara. Jag har till exempel aldrig rensat min användarmapp och det har fungerat alldeles utmärkt. Kanske kan du isolera vad det är du har i mappen som gör att LO kraschar, och därmed hjälpa till att återskapa problemet.

  • Hur många buggar man springer in i beror på hur mycket och hur pass avancerat man använder ett program. Har man inga problem ska man självklart tuta och köra! Jag kör med många avancerade funktioner på och många extra tillägg installerade. Då märks det att LO inte är färdigt.
   Det går oftast fortast att ta bort användarmappen, kopiera över ordlistor, mallar med mera och installera om tillägg och makron från början. Det kan ta en dj-kla tid att reda ut exakt vad som är felet.

 2. I Releasenoten för 4.1 finns angivet de mest störande buggarna som inte han bli åtgärdade i tid https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.1#Most_Annoying_Bugs

  Läser man vidare i Release Planen står det bl.a. följande:
  ”Time based release trains have been shown to produce the best quality Free software. A time based release is one that does not wait for either features, or bug fixes – but is based (as purely as possible) on time.”
  Källa: https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan#Summary

  För mig låter det motsägelsefullt att påstå att kvalitén på programvaran blir bättre om man släpper en version vid en bestämd tidpunkt även om den inte är klar. Detta blir extra tydligt då man samtidigt i Releasenoten för 4.1 anger ett antal störande buggar som inte han bli åtgärdade i tid. Är inte utvecklare själv, men det verkar då för mig inte som att kvalitén ökar om störande buggar finns kvar.

  Vill man inte använda LibreOffice finns annars Apache OpenOffice släppt i version 4.0. Verkar ha tillkommit en hel del nya saker och finns att läsa i https://cwiki.apache.org/confluence/display/OOOUSERS/AOO+4.0+Release+Notes

  Finns ännu ej i svensk version, men jag har tänkt att testa den så snart jag får tid över.

  • Det man har gjort är att gå från en toppstyrd utveckling ”katedral” under OOo/SUN/Oracle tiden där ett företag kontrollerade och styrde samt kontrollerade kvalitet till en extremt platt utvecklingsmodell, ”basar”, där i princip all kod som lämnas in kommer med. Ingen har kontroll eller styr. Det enda som styr nu är släppdatum. Användarna får ta smällen för buggar och halvfärdiga funktioner och förväntas testa programmet.

   Basarmodellen används ofta i projekt med öppen källkod där medverkan till stor del bygger på frivillighet. Dock är det få projekt som har en så extrem variant som LO. Många projekt sätter en stolthet i att skapa en bra produkt eller har en eller några utvecklare som bestämmer mål och kvalitetskrav, alternativt röstar man eller går på konsensus. Det är möjligt att ”slutprodukten” för LO, en version som lappats under ett års tid blir hyfsat stabil. Om den blir mer stabil än om man valt en annan modell vet ingen. Efter att nu ha sett flera versioner av LO tar jag inte deras buggfixstrategi på allvar.

   De flesta gör sitt viktigaste arbete i kontorsprogram och vill inte betatesta program. Vill man betatesta (som är roligt och lärorikt) ska man göra det medvetet och frivilligt.

 3. Det är tråkigt med alla buggar och jag tycker också det är konstigt att det inte verkar ha en fungerande kodkvalitets process.
  Vilken version av LO eller AOO tycker du är stabilast just nu om man vara vill ha något som fungerar?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: