aug 242013
 

Flattr this!

Nu börjar det närma sig…

Sedan en tid finns den första betaversionen av dokumentprocessorn LyX.

Utvecklarna har ett smart upplägg och man kan installera utvecklingsversionen parallellt med sin gamla stabila version av programmet. Man kan alltså arbeta och testa utan att hela tiden behöva behöva avinstallera och installera program.

Det finns många spännande nyheter som man kan läsa om här.

Som vanligt ska man vara försiktig med betaversioner och tänka sig för vilka dokument man testar den på. LyX-betan skiljer sig dessutom en del från andra program. LyX 2.1 har ett eget filformat och filer som man sparat i det går inte att öppna i äldre versioner. Börjar man arbeta på ett gammalt dokument, sparar det i LyX 2.1 och springer på en bugg som gör att man inte vill fortsätta arbeta i betan måste man välja Arkiv->Exportera->LyX 2.0.x eller LyX 1.6.x. Därefter kan man öppna den exporterade filen i en äldre LyX-version.

 

Genom att exportera dokument till äldre versioner av LyX kan man komma förbi buggar i betaversionen av LyX 2.1

Genom att exportera dokument till äldre versioner av LyX kan man komma förbi buggar i betaversionen av LyX 2.1

 

Jag har inte sprungit in i några allvarliga buggar och möjligheten att exportera tillbaka dokument om man får problem är en bra säkerhet.

Man kan ladda ner LyX 2.1betan här.

För den som använder *Buntu Linux finns det ett extraförråd med utvecklingsversioner. Man kan dels installera betan (2.1pre) och dels en version med dagliga byggen med de senaste buggfixarna. Man hittar förrådet här.

Jag har inte sett något om när man planerar att släppa den skarpa versionen av LyX 2.1. Man använder strategin att den är färdig när den är färdig. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: