aug 262013
 

Flattr this!

Jag hade tänkt att testa senaste versionen av Microsoft Office, version 365. Jag har inte använt Office på flera år och det är väl hög tid att se vad jag går miste om. Jag hade tänkt att jämföra funktioner mellan LibreOffice och Microsoft Office. För sådana här tillfällen har jag en minimal Windowspartition på en av mina datorer. Den tjänstgör som testverkstad för diverse skumma program och ibland för spel. Jag kör emellertid alltid Linux då jag arbetar och Windows hostar igång någon gång per månad. MS Office finns inte för Linux.

Microsoft har ett ”generöst” erbjudande att man kan testa Office 365 gratis i en månad. Därefter kostar det en halv förmögenhet att fortsätta arbeta med sina dokument. Erbjudandet passar utmärkt för mina syften: att testa och studera det marknadsledande kontorspaketet!

 

Man "kan" prova Microsoft Office en månad gratis...

Man ”kan” prova Microsoft Office en månad gratis…

 

Tyvärr blev det inget av med testerna eftersom Microsoft kräver att man både blir rånad och rövkn*ullad för att få ta del av ”gratiserjudandet”. Dessutom blev jag förundrad och arg över hur Microsoft behandlar sina kunder.

 

Rövkn*llad

För att få lov att testa Office 365 måste man öppna ett Skydrive/PRISM-konto. Eftersom jag saknar förtroende för Microsoft skulle jag aldrig lagra dokument på deras servrar eller använda deras tjänster. Jag arbetar lokalt och sparar mina dokument på mina egna hårddiskar och om jag synkar filer i molnet väljer jag andra företag än Microsoft att göra det åt mig. Jag vill inte ha Microsofts ”tjänster”. Jag vill testa Office.

 

Varför ska man behöva skaffa e-postadress, molnlagring med mera hos Microaoft/PRISM för att få lov att testa Office?

Varför ska man behöva skaffa e-postadress, molnlagring med mera hos Microoft/PRISM för att få lov att testa Office?

 

För den som vill veta om hur Microsoft ser på sina användare och missbrukar det förtroende de ger företaget genom att anförtro det filer och använda Microsofts tjänster kan läsa här. Microsoft läcker som ett såll till NSA. Man ska vara ytterst försiktig då man ger sig i lag med företag som ljuger, luras och läcker!

 

Jag var tvungen att uppdatera informationen på Microsofts hemsida!

Jag var tvungen att uppdatera informationen på Microsofts hemsida!

 

Egentligen borde jag slutat här och struntat i att prova Office. Det är ändå inget för mig.

 

Rånad

Jag kunde dock inte sluta fundera över mitt bakslag. Det sved att inte kunna testa senaste Office.

Efter en lång stund av fysiskt illamående valde jag att öppna ett fejkat konto på Skydrive/PRISM. Bertil Hitler är numera Microsofts/PRISM:s spaningsobjekt nr 1. Jag accepterade alltså att bli rökn*ullad!

Det första som hände var att jag fick se ett anslag om att jag inte behövde kreditkort för att använda Office, vilket gladde mig. Jag fick emellertid också veta att jag bara har någon minut kvar, vilket inte var riktigt lika roligt. Jag kanske inte längre finns när du läser detta.

 

Glädjande nog behövs inget kreditkort för att jobba i MS Office. Det negativa är man bara har några minuter kvar. Allt ihop är förbannad lögn!

Glädjande nog behövs inget kreditkort för att jobba i MS Office. Det negativa är man bara har någon minut kvar. Alltihop är förbannad lögn!

 

Det andra som hände var att jag ombad avhända mig kontokortsuppgifter. En mindre godtycklig summa skulle dessutom dras från mitt konto men eventuellt återbetalas! I annat fall fick jag inte testa Office.

Detta gjorde mig så förbannad att jag glömde ta skärmdumpar. Att kontokortsbedragare vill locka av en kontokortsuppgifter för varor som inte levereras är välkänt. Microsoft agerar på precis samma bedrägliga sätt. Att annonsera att man kan prova Office gratis, tvinga en att öppna ett konto man inte vill ha och därefter kräva kontokortsuppgifter innan något gratisprov levereras är falskt så det förslår. Den värsta sortens svindleri!

Det räcker inte med att bli rövkn*ullad för att bli kund hos Microsoft, man måste bli rånad också!

Till Microsofts heder ska sägas att det faktiskt står att man måste ha kontokort under punkt 4 i det finstilta på reklamsidan. Jag upptäckte detta då jag gick tillbaka för att kontrollera bedrägeriet.

 

Det finns mycket finstilt i Microsofts reklam och användarvillkor.

Det finns mycket finstilt i Microsofts reklam och användarvillkor. Är det förresten jag som ska avslutas eller Microsoft?

 

Måste man äga ett kontokort och dessutom uppge koden för att få ett gratisprov? Så är det i alla fall hos Microsoft. Moralen är obegriplig:

Den som inte har några pengar skall inte heller arbeta!

 

Skam!!

Den fiktive Bertil Hitler avslutade i vrede sitt konto på Skydrive/PRISM och kommer aldrig mer att befatta sig med blufföretaget Microsoft.

Det jag funderar på är hur folk kan acceptera att bli rövkn*llade och rånade av Microsoft. Förutom det måste man godkänna massor med knasiga sekretessvillkor, användarvillkor, licenser och andra villkor. Därefter följer en lång och omständlig installation och först därefter kan man i bästa fall börja arbeta, kanske får man till och med sin gratis prova-på-månad, vem vet? Allt man laddar upp på Skydrive/PRISM skannas och kontrolleras och genom att använda Microsofts tjänster och filformat avhänder man sig äganderätten till sitt arbete.

Varför ställer folk upp på detta nonsens? Eftersom Office sägs vara marknadsledande, har alla blivit galna, eller är det jag som inte förstår vad alla andra förstått?

Min önskan att testa Office resulterade i att jag ångrade att jag loggade in i Windows och att min Windows-partition sannolikt kommer att försvinna all världens väg nästa gång jag möblerar om på hårddisken. Windows är ändå totalt underlägset Linux:

 

 • Windows tar mer än dubbelt så lång tid att starta
 • Datorn är segare
 • Prestandan är sämre i samma program i Linux
 • Det är mycket krångligare att hålla system och program uppdaterade
 • Microsoft är ett omvittnat oetiskt företag (Det är inte bara Bertil Hitler som tycker så)

 

Det som är mest upprörande är att jag tvingades betala för Windows då jag köpte datorn!

 

Alternativ

Som tur är behöver man varken bli rånad eller rövkn*llad för att använda en dator. För den som behöver kontorsprogram rekommenderar jag:

Apache OpenOffice

LibreOffice

LyX (dokumentprocessor)

FocusWriter (ordbehandling)

Calligra

AbiWord (ordbehandling)

Gnumeric (kalkyl)

Det finns fler, men dessa var de jag kunde komma på i ilskan.

Den som använder Windows bör läsa och fundera över detta. Det finns inbyggda bakdörrar i Windows som gör att din dator kan tas över av andra. Det är inte du som bestämmer över den. Det är hög tid att slänga ut Windows genom fönstret. Den som vill testa en (bättre) värld utan Microsoft ska använda Linux. De Linuxvarianter jag rekommenderar nya hjältar är:

LinuxMint

Kubuntu

Xubuntu

Det finns ytterligare några hundra varianter att välja mellan för den som vill slippa bli rånad och rövkn*llad!

 

  4 Responses to “Rånad och rövkn*llad”

 1. Kör Libreoffice, du kan spara alla dokument som.doc (office) eller liknande.
  Går även att öppna de flesta andra filer i deras respektive program.
  LibreOffice har ju samma grejjer som office.

  Puss o smygslick 🙂

 2. Riktigt bra bloggat. Man upphör aldrig att förundras över hur M$ fortfarande kan vara så stort och styrande.

 3. För några månader sedan köpte jag en bärbar dator från den taiwanesiska tillverkaren Clevo. Som alla prylar har den goda och dåliga sidor, men en av fördelarna är att den levererades utan Windows. Det går att slippa ifrån Microsoftskatten om man lägger ned tillräckligt mycket jobb på att leta upp alternativen.

 4. ”Eftersom jag saknar förtroende för Microsoft skulle jag aldrig lagra dokument på deras servrar eller använda deras tjänster. Jag arbetar lokalt och sparar mina dokument på mina egna hårddiskar och om jag synkar filer i molnet väljer jag andra företag än Microsoft att göra det åt mig. Jag vill inte ha Microsofts ”tjänster”. Jag vill testa Office.”

  Även om du öppnar ett E-postkonto hos Microsoft innebär inte att du måste använda det. Detsamma med SkyDrive, det går utmärkt att lagra alla dokument lokalt, även om MS gärna vill att du ska använda deras tjänster.

  Vad gäller molnlagring är MS varken bättre eller sämre än t.ex. Dropbox, Google m.fl. Är man rädd om sin egen data ser man till att inte lagra dem i någon molntjänst. Tyvärr har det gått inflation i det här med molnet. Nästan alla verkar tro att molnet är lösningen på allt och ingen har reflekterat över att datan lagras på något fysiskt ställe, som du som ägare av datan inte har kontroll över.

  Att du behövde ange kontokortnummer beror på att MS räknar med att du ska missa när de 30 dagarna har gått förbi och därefter kunna blåsa dig på en eller några månader innan du upptäcker att det dragits pengar. Är själv allergisk mot alla dessa gratiserbjudanden som övergår i en tillsvidareprenumeration om man inte säger till i tid. Jag skulle gärna vilja ha de omvända, att programmet slutar fungera efter prövotiden om jag inte gjort något. T.ex. att prova gratis och när tiden är passerad, då först måste jag ange kontokortsnummer för att kunna fortsätta använda programmet. Problemet med detta alternativ är att MS troligen skulle förlora på det, men jag som användare skulle vinna på det.

  Jag tror dock inte att varken Office 365 eller Office 2013 är något för mig. Dels för att jag inte har någon Windowsinstallation att prova det på, dels för att jag blivit för bekväm av mig. Det är inte värt besväret att böka med Windowsinstallationer och därefter en mastodont installation av Office, när man på ett enkelt och bekvämt sätt får ett officepaket via pakethanteraren i den aktuella Linuxdistributionen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: