aug 282013
 

Flattr this!

Mot bakgrund av avslöjandena runt PRISM och hur säkerhetstjänster samlar in och analyserar väldiga mängder användardata finns det säkert en del som undrar vad man kan göra.

Man måste inse att som vanlig användare har man begränsade möjligheter att bekämpa världens samlade säkerhetstjänster. Särskilt om man vill fortsätta vara ansluten till Internet, slippa kryptera och dekryptera varenda fil man använder och fortsätta använda populära tjänster.

En stor del av kartläggningen av användare är möjlig tack vare sluten källkod och stora tjänsteleverantörer som Google, Microsoft, Apple, Facebook och så vidare. Dessa företag kartlägger användare in i minsta detalj och vet mer om många av oss än vi själva.

Förvånande ofta finns det fullgoda fria alternativ till dessa tjänster. Man ska komma ihåg att det inte är säkert att fria alternativ är säkra eller fria från övervakning, men källkoden är tillgänglig och åtminstone i teorin granskad. Om ett öppet program skulle smyga in bakdörrar eller trojaner och blev avslöjat skulle det vara slutet för projektet.

 

Prism-break

Prism-break är en intressant hemsida där man kan hitta fria alternativ till populära proprietära tjänster, operativsystem och program. Även om man inte vill ändra sina datorvanor är det roligt att studera alternativen och man kan lära sig nya saker och hitta bra program man aldrig hört talas om.

Vissa saker är enkla. Jag har bytt söktjänst från Google till Startpage som levererar fullgoda sökresultat. Jag har slutat använda GoogleEarth till förmån för Marble och OpenStreetMap. Naturligtvis blockerar jag annonser och spårning i min webbläsare, Firefox (eller Rekonq). Jag använder sedan flera år Linux.

Annat är svårare att vara utan eller kräver ingenjörsexamen för att få igång. Jag tittade till exempel på att börja synka filer mellan datorer med git-annex assistant. Efter ett tag kom jag fram till att det är enklare och går snabbare för mig att spara filer på ett USB-minne och transportera dem mellan datorer på det sättet.

Ska man synka filer över Internet finns det egentligen ingen bra leverantör. Tjänster som Dropbox är väldigt smidiga, men osäkra. Allt man skickar upp bör man anse som offentligt och man bör därför undvika att ladda upp sina planer för att spränga Vita huset.

 

Foliehatt på!

Sidor som Prism-break blir delvis en tillflykt för paranoida och det är viss varning för foliehattar. Ett exempel är då man ger rådet att sluta använda proprietära operativsystem och gå över till Linux eller BSD. Jag instämmer till fullo med detta. Det jag invänder mot är de Linuxdistributioner man rekommenderar. Det är i vissa fall tämligen avancerade varianter som nog skrämmer bort många Linuxnybörjare. Vissa av dem anger att de är för vana Linuxanvändare och experter. En del distributioner bygger uteslutande på fri programvara vilket kan göra det svårt att få datorn att fungera fullt ut och de saknar stöd för mp3, flash och java som de flesta anser är självklart.

Jag har full förståelse för att man inte rekommenderar Ubuntu eftersom Ubuntu är värre vad gäller övervakning, kartläggning och reklam än Windows och Mac.

De distributioner jag tycker man borde rekommendera är sådana som bygger på Ubuntu, men som inte använder Unity, Ubuntus skrivbordsmiljö, dit ofoget är knutet. Bland dessa finns LinuxMint, Kubuntu och Xubuntu. De hör till de mest användarvänliga Linuxvarianterna och har fullgod funktionalitet. Om man lär sig grunderna där kan den som vill ganska snabbt gå vidare till någon mer ”renlärig” Linuxversion eller fixa till sitt system att bli så fritt som man själv önskar.

Frågan om varför man inte rekommenderar dessa distributioner avhandlas i en lång diskussionstråd med stora foliehattar. Det kokar ner till att man inte kan lita på något som har med Ubuntu eller Canonical (företaget bakom Ubuntu) att göra och att allt som har sina rötter där är smittat. Om inte annat har tråden ganska högt underhållningsvärde!

Kubuntu och Xubuntu hämtar mycket från annat håll än Ubuntu och drivs av gemenskaper och inte av Canonical. Ubuntu i sig hämtar det allra mesta från annat håll och det enda man gör är att packa om saker. Om Canonical skulle lägga in bakdörrar eller trojaner utanför Unity, skulle det bli ett väldans liv och man skulle i ett slag förlora större delen av den stora gemenskap som tagit år att bygga upp. Eftersom Ubuntus gemenskap är stor och kunnig tror jag att det vore i det närmaste omöjligt att lägga in något odokumenterat trams. LinuxMint drivs också av en gemenskap och finansieras genom donationer och sponsorer.

Även om man själv ska avgöra vilken storlek på foliehatt som passar, är Prism-break en intressant sida som ger bra tips om många intressanta projekt och program!

  One Response to “Foliehatt på!”

  1. Ett alternativ till att inte använda dropbox är att spara filer krypterat hos dem. Jag gjorde så här: http://albertveli.wordpress.com/2013/03/17/spara-filer-krypterat-hos-dropbox/ Det är inte allt för komplicerat att sätta upp (men inte heller alldeles enkelt för nybörjaren).

Kommentera

%d bloggare gillar detta: