okt 252013
 

Flattr this!

Förra veckan släpptes version 13.10 av Linuxsystemet Ubuntu med avknoppningar. Jag har sedan dess uppdaterat mina datorer, den ena efter den andra. Om man inte kör LTS-versioner är man numera tvungen att uppdatera eftersom mellanversionerna säkerhetsuppdateras i nio månader. Jag tycker det är en bra ändring. Den som kör mellanversioner vill ha det senaste och uppdaterar gärna medan LTS finns för dem som vill köra samma system länge. Det är onödigt att lägga mer kraft än nödvändigt på att underhålla mellanversioner.

*Buntufamiljen är stor och man kan välja mellan en mängd skrivbordsmiljöer och avknoppningar av avknoppningar.De jag använder är:

 

Kung Kubuntu

KDE är den bästa skrivbordsmiljö man kan köra om man vill jobba effektivt. Kombinerat med *buntus användarvänlighet är det oslagbart.

Kubuntu ger en väldigt ren KDE-miljö. Ett nyinstallerat Kubuntu blir därför litet tråkig. KDE är dock mycket avancerat och ger nästan obegränsade möjligheter att anpassa sin arbetsmiljö. När man knåpat ett tag har man ett vackert och ytterst funktionellt skrivbord.

Kubuntu snurrar på mina arbetsdatorer.

Jag märkte till min glädje att man numera kan donera direkt till Kubuntu och utvecklarna fick några pund av mig till fikabröd.

 

Xubuntu

Xubuntu är en lättare skrivbordsmiljö som jag kör på en sex år gammal bärbar dator. Datorn har fått nytt liv. Det är den datorer som startar snabbast och den klarar allt arbete. Enda gången jag märker att det är en äldre maskin är då jag gör resurskrävande saker som att kompilera stora bokmanus i LaTeX. Den duger väl inte heller till nyare spel. Det enda jag gjort med datorn är att då och då suga ut damm och sätta i en ny hårddisk då den gamla la av.

Faktum är att datorn är piggare idag med Xubuntu än som ny med Windows Vista. Vista är bland det värsta jag varit med om och det var det som gjorde att jag gick över till Linux. Det värsta var att jag var tvungen att betala för skräpet så att Microsoft kan utveckla nya dåliga produkter som folk tvingas köpa då de skaffar ny dator.

Detta är en av fördelarna med Linux. Man kan förlänga en dators livstid avsevärt. Dyra maskiner blir inte slit- och slängprylar. Många fria program är anpassade för detta och kräver litet resurser och går att köra på gamla maskiner.

Systemet blir dock aldrig bättre än hårdvaran och Linux kommer givetvis bäst till sin rätt på en ny dator där det sopar mattan med Windows.

 

Fler *Buntuvarianter

Det finns många mer eller mindre självständiga avknoppningar av Ubuntu. Andra varianter man kan pröva men som jag inte kört särskilt mycket är:

Lubuntu: För ännu äldre datorer eller för den som vill ha ett avskalat och supersnabbt system.

Ubuntu Gnome: Man kör Gnome shell på skrivbordet. Litet som en mobiltelefon, sägs vara modernt, snabbt och enkelt.

Bakom de vackra skalen är det samma system ochunder ytan fungerar allt likadant. Man kan till och med installera flera skrivbordsmiljöer och välja då man loggar in hur man vill arbeta.

Variation och valfrihet gör Linux till en trevligare arbetsmiljö.

 

För vem?

Dessa operativsystem är absolut inte bara för inbitna Linuxfanatiker. De är kanske de bästa system för den som vill prova något nytt, lära sig mer om hur en dator fungerar, eller ta ett steg ut i den fria världen. Systemen är kompletta och man kan installera tusentals program helt gratis.

Många som idag kör Windows XP kommer i april nästa år att bli utan säkerhetsuppdateringar. Det blir hackarnas julafton. Om man inte vill köra ett osäkert, omodernt och dött XP får man antingen köpa en ny dyr dator och betala för Windows en gång till eller väcka nytt liv i sin gamla burk med ett modernt och gratis *Buntu.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: