okt 282013
 

Flattr this!

För några dagar sedan skrev jag om att jag installerade Kubuntu och Xubuntu på mina datorer. Var har storebror Ubuntu tagit vägen?

Jag installerade faktiskt inledningsvis Ubuntu på en av mina datorer.

Man ska verkligen tänka sig för mer än en gång om man vill använda Ubuntu. Det stora debaclet är sekretessen. Canonical, företaget bakom Ubuntu övervakar allt man gör i Dashen. Man kartlägger användare för att förbättra ”användarupplevelsen” genom att skicka reklam och diverse ej efterfrågad och meningslös ”information”. Man ska komma ihåg att:

 

1. Canonical är ett brittiskt företag med servrar i USA. Därför är allt Canonical samlar in tillgängligt för NSA.

2. Canonical vidarebefordrar information till sina partners: Google, Facebook, Twitter etc. Användarna reduceras till simpla konsumenter som ska matas med reklam.

 

Det nya häftiga med Ubuntu 13.10 är Smart Scopes som skickar riktad reklam och så kallad information på, som man säger, ”intelligent” sätt. Varje användare kartläggs och reklam och ”information” anpassas till hans vanor och intressen. Dash är en reklampelare och hur ”intelligent” reklam och oönskad ”information” än sägs vara är den, som alltid, i bästa fall idiotisk och ofta kränkande.

 

Varför ska jag behöva se tonvis med reklam när jag öppnar webbläsaren Firefox? Ubuntu har blivit en slö och osäker reklampelare.

Varför ska jag behöva se tonvis med reklam när jag öppnar webbläsaren Firefox? Ubuntu har blivit en slö och osäker reklampelare. Allt jag klickar på registreras och Canonical har koll på vilka program och filer jag klickar på, var jag gör det och när jag använder min dator. Självklart har jag bara rent mjöl i påsen, men behöver vi mer övervakning och ständig matning med reklam?

 

I praktiken fungerar det på detta sätt. Man skriver in namnet på det man söker i Dashen. Eftersom jag nästan alltid använder LyX då jag arbetar skriver jag lyx i Dashen för att öppna programmet. Givetvis får jag upp en massa idiotisk reklam och oönskad meningslös ”information”. Den smörjan kan vi hoppa över. Med ”rätt” inställning får jag upp denna intressanta bild med bruksanvisning bland reklam och ”information”:

 

LyX

 

Först trodde jag att Canonical kapat min webbkamera och anpassat reklamen efter min fysionomi (jag är extremt närsynt och har håriga handflator). Sedan insåg jag att datorn inte har någon webbkamera så Canonical kan omöjligen känna till mina lyten. Det är istället den fantastiska ”intelligensen” i Smart Scopes som slagit till.

Vad bilden har att göra med det fantastiska programmet LyX övergår min fantasi. Varför någon som använder LyX också automatiskt är intresserad av självbefläckelse är lika svårt att förstå.

 

Varför?

Man kan uppfatta att få ett skrev uppkört i ansiktet på olika sätt:

 

1. Canonical vet bättre än jag vad jag behöver och att skriva böcker som ingen läser i LyX innebär intellektuell masturbation. Det är bättre att att ägna sig åt fysisk sådan.

2. Canonical är reklamfinansierat och genom att köra upp ett skrev i användarnas ansikte tjänar Canonical några ören. Det är användarnas skyldighet att tacka och ta emot för de fantastiska upplevelser Canonical ”gratis” ger dem. Detta argument får man om man buggrapporterar. På något odefinierbart sätt känns detta som en form av prostitution.

 

Jag måste med skammens rodnad erkänna att då jag var 16 hade jag tyckt det är roligt att se ett skrev då jag öppnar ett program.

Ubuntukramare kan påtala att man kan stänga av Canonicals spionage och Smart Scopes. Jag är betydligt äldre än 16 och har inte längre tålamod med denna typ av idiotier och idiotargument att man själv ska ta ansvar för andras skit som de prackar på en mot ens vilja. Därför har jag inte bara stängt av, utan slängt ut Ubuntu. Canonical har ingen rätt att förnedra mig och man ska inte använda produkter från företag som ser användare som en handelsvara.

Det här var sista gången jag självbefläckade min dator med Ubuntu!

 

En stor tebjudning

Mark Shuttleworth, Canonicals grundare, skrev på sin blogg då Ubuntu 13.10 lanserades att de som kritiserar Ubuntu gör det av politiska skäl och är att likna vid tepartyrörelsen. Jag deltar alltså i en internationell tebjudning. Detta har retat upp många utvecklare, främst inom skrivbordsmiljön KDE eftersom de känt sig utpekade. Shuttleworths dumheter får stå för honom själv och om han väljer att alienera Ubuntu blir det svårare för Canonical.

Jag tror att Shuttleworths budskap är mångbottnat.

Ubuntu använder allt fler egna lösningar: Ubuntu One, Mir, Unity osv. Det gör systemet allt mer slutet, trots att det är byggt på öppen källkod. Shuttleworths yttrande kan därför syfta på The Boston Tea Party där amerikaner slängde slutna lösningar, serverade mot deras vilja av England, överbord. Shuttleworth är att likna vid George III och Ubuntukritiker vid frihetskämpar som förespråkar fri programvara i ordets rätta bemärkelse.

En annan tydning är att använda Ubuntu är en absurd och surrealistisk upplevelse (som att få ett skrev uppkört i ansiktet då man jobbar). Ubuntu är som en tebjudning i Alice i Underlandet och inte ett riktigt operativsystem gjort för riktig användning.

 

Jag när det fåfänga hoppet att utvecklarna bakom Ubuntu en dag vaknar upp och inser vilket skräp de skapat och istället ger oss tillbaka det fantastiska operativsystem Ubuntu en gång var.

  4 Responses to “En tebjudning med Ubuntu”

  1. Unity är för VMware Workstation användare inte för Ubuntu arbetsdatorer

    i Ubuntu 13.10 kör

    sudo apt-get remove unity-lens-shopping

    i terminalen (Ctrl+Alt+t) och starta om datorn

  2. Som tur är finns Ubuntu Gnome om man vill slippa Shuttleworths hittepå, men ändå vill ha ett *buntu med ett snyggt, modernt och fritt användargränssnitt. Gnome3 känns som ett UI med det goda i Unity, men utan det onda.

  3. Lessnade redan vid Ubuntu 8.4 om jag minns rätt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: