nov 012013
 

Flattr this!

Ibland finns det speciell typografi som fetstil eller kursiv i boktitlar eller namn på serier med upphöjd eller nedsänkt skrift i titlar man citerar i referenshanteraren Zotero.

 

o:et efter fyran ska vara upphöjd, men det finns inget sätt att skriva den på det sättet i Zotero

o:et efter fyran ska vara upphöjd, men det finns inget sätt att skriva in den på det sättet i databasen i Zotero

 

Det verkar inte finnas något sätt att få tecknen rätt formaterade i Zotero och då man citerar blir det utan typografiska finesser. Detta innebär extra arbete då man måste kontrollera titlar manuellt.

 

o:et blir inte upphöjt i citat och litteraturlista. Det blir extra arbete att kontrollera titlar manuellt i efterhand

o:et blir inte upphöjt i citat och litteraturlista. Det blir extra arbete att kontrollera titlar manuellt i efterhand

 

Det går att få till typografiska specialtecken i Zotero. Man måste emellertid använda Rich Text Formatting. Detta innebär att man sätter den typograferade texten inom specialtecken:

 

<i> och </i> för kursiv

<b> och </b> för fet

<sub> och </sub> för nedsänkt

<sup> och </sup> för upphöjt

 

På detta sätt markerar man att o:et ska vara upphöjt

På detta sätt markerar man att o:et ska vara upphöjt

 

Nu blir tecknen rätt typograferade i referenser och litteraturlista:

 

Nu blir allt rätt i citat och litteraturlista!

Nu blir allt rätt i citat och litteraturlista!

 

Tipset hittade jag på Zoteros hjälpsidor.

 

  4 Responses to “Tecken med speciell typografi i Zotero”

 1. Bra att veta! Nu är jag inte säker på att det i ditt exempel ska vara ett upphöjt o eller om det är ett gradtecken. I det sammanhanget kan det också vara bra att veta att åtminstone gradtecknet har en egen unicode-symbol som går att använda direkt i Zotero.

 2. Jag har en fråga om Zotero och slänger in den här.

  Jag blev kär i Zotero sedan en kollega visade det för mig och nu är den en grundläggande del av mitt avhandlingsskrivande. Enda problemet jag har är med anteckningarna. Du skrev någonstans att du mer och mer använder Zotero som ett anteckningsprogram. Jag skulle vilja ha tips om hur man, rent praktiskt, gör detta på bästa sätt.

  Problemet jag har med anteckningarna i Zotero är att jag vill kunna skrolla i och ögna igenom anteckningar för ett stort antal referenser samtidigt. Mina anteckningar är ofta i listformat i olika nivåer med nyckelord i fetstil och annat för att just vara enkelt visuellt tillgängliga. I Zotero är det (vad jag vet) svårt att srkolle mellan anteckningar eftersom de separata poster och det inte går att rada dem efter varandra på något enkelt sätt. Det går givetvis att söka i anteckningarna, men det är inte riktigt tillförlitligt eftersom det kräver att man inte har stavat fel och att man i anteckningarna har en konsekvent terminologi, vilket i praktiken inte är möjligt om anteckningarna till stora delar består av citat från de refererade verken.

  Nu gör jag så att jag har alla anteckningar i ett sammanhängande separat dokument som jag enkelt kan navigera i, skrolla i och ögna igenom. Detta kommer inte vara hanterbart i längden eftersom dokumentet växer och förr eller senare kommer bli oöverskådligt. Det går inte heller att t.ex. filtrera eller sortera om posterna i det.

  Hoppas jag kan få hjälp här med en bättre lösning

 3. Andreas, ett sätt att göra det du vill är att använda rapportverktyget.

  Se: http://www.zotero.org/support/reports

Kommentera

%d bloggare gillar detta: