jan 072014
 

Flattr this!

Under julen arbetade jag för att bli klar med ett bokmanus om den gamle professor Sven Nilsson (1787–1883) och hur fenicier enligt honom koloniserat Sydskandinavien under bronsåldern. Teorin är helstollig, men Nilsson arbetade på den i över 30 år. Han var argsint och hotade och smädade alla som vågade kritisera honom. Han gick så långt som till att förfalska sina egna dagboksanteckningar för att hitta bevis för sina fenicier. Boken blir ett mellanting mellan skröna, vetenskapshistoria och biografi med många roliga och småtokiga episoder.

Jag använder en molntjänst som backup och för att synkronisera filer, vilket behövdes eftersom jag var tvungen att hälsa på hos släkt och vänner och jag använde olika datorer.

Tyvärr tog molntjänsten julledigt. Jag märkte det då jag för någon dag sedan upptäckte att den synkade versionen var ett par veckor gammal. Allt vad jag skrivit under julen var borta och slutspurten hade varit meningslös. Hur detta gått till vet jag inte, men i min ände har jag inte gjort något märkligt. Förmodligen har molntjänstens server havererat och man har återställt med gamla backuper, ingen märker sådant, för ingen jobbar ju under julen.

Som tur var hade jag gjort backuper på en extern hårddisk. Där fanns flera senare versioner av bokmanuset. Frågan var om jag skulle skriva ut alla versioner, jämföra utskrifterna och föra in ändringar manuellt. Det skulle bli många hundra sidor utskrifter och sannolikt flera dagars pilligt arbete med uppenbar risk att jag skulle missa saker. Med flera versioner på flera datorer var det en riktig soppa.

Jag använder givetvis dokumenthanteraren LyX. Där finns en funktion under Verktyg -> Jämför där man kan jämföra två dokument. Detta var första gången jag använt detta för ett så pass stort och viktigt dokument med så mycket som gått snett.

Man anger sökväg till det gamla och det nya dokumentet och LyX skapar ett nytt, sammanslaget dokument med skillnader markerade. Det finns verktyg för att slå samman, godkänna eller avfärda ändringar.

 

Genom att ange sökvägar till två dokumentversioner kan LyX jämföra dem. Jag har strukit över namnet på den förkättrade molntjänsten...

Genom att ange sökvägar till två dokumentversioner kan LyX jämföra dem. Detta skapar ett tredje, sammanslaget dokument. Jag har strukit över namnet på den förkättrade molntjänsten…

 

Allt som allt fungerade det fantastiskt bra och efter bara någon timme hade jag en återskapad fil med all text, alla ändringar och allt vad jag skrivit under julen.

 

Texten i det sammanslagna dokumentet kan synas förvirrande men man förstår snabbt hur det skall tydas. Överstrykningar saknas i den äldre dokumentversionen och understruken text saknas i den äldre.

Texten i det sammanslagna dokumentet kan synas förvirrande, men man förstår snabbt hur det skall tydas. Överstrykningar saknas i den äldre dokumentversionen och understruken text saknas i den äldre.

 

Till sin hjälp poppar det upp en extra verktygsrad i LyX där man kan spåra ändringar, slå samman textsjok, acceptera eller avböja ändringar. Med hjälp av litet gammaldags kopiera och klistra in gick det snabbt att få ordning på dokumentet!

Det poppar upp en extra verktygsrad i LyX där man kan spåra ändringar, slå samman textsjok, acceptera eller avböja ändringar. Med hjälp av litet gammaldags kopiera och klistra in gick det snabbt att få ordning på dokumentet!

 

Av detta bör man lära sig:

  1. Lita aldrig på molntjänster!
  2. Ta regelbundna backuper på egna hårddiskar.
  3. LyX Har avancerade funktioner för textredigering och ändringsspårning som slår ordbehandlingsprogram.
  4. Lita aldrig på molntjänster!

 

Tack LyX!

 

 

  One Response to “Räddad av LyX!”

  1. ”Överstrykningar saknas i den äldre dokumentversionen och understruken text saknas i den äldre.”

    Antar att den understrukna texten saknas i den nyare versionen eller så är det tvärt om. Är inte helt lätt att förstå utifrån ovanstående beskrivning 🙂

    Mvh Mikael

Kommentera

%d bloggare gillar detta: