jan 232014
 

Flattr this!

Efter att jag köpt doktorsexamen, körkort och fru på postorder tyckte jag det var lika bra att komma ut ur garderoben och beställa en ny livskamrat på distans. Idag anlände den hett emotsedda lådan.

Idag anlände min nya livskamrat! Är det en upplåsbar som döljer sig i lådan?

Idag anlände min nya livskamrat! Är det en upplåsbar som döljer sig i lådan?

Jag kommer kanske att posta litet om hur vårt förhållande artar sig de närmaste dagarna med allt roligt man upptäcker då man lär känna varandra.

Jag blev väldigt besviken då jag öppnade kartongen och insåg att min tilltänkta livskamrat är defekt

Tyvärr var min livskamrat defekt!

Tyvärr var min livskamrat defekt!

Nåväl, sådant går att boota bort, det blev på med gummihandskarna och fortsätta uppackningen! Min nya livskamrat visade sig vara en ny bärbar dator köpt i mellandagsreans efterdyningar.

Är han inte vacker?

Är han inte vacker?

Min livskamrat i utfällt skick!

Min livskamrat i utfällt skick!

Den hade ett mycket bra pris och exakt den utrustning och prestanda som jag vill ha. Utifrån reklamen är jag väldigt nöjd.

 

Processor Intel i5 4200u

u står för ultra low vilket betyder att processorn har trimmats för att dra mindre ström. Priset är lägre klockfrekvens och därmed sämre prestanda. Det är ju en bärbar som kommer att följa med på resor. Batteritid är mer värt än någon extra sekund här och där. Enligt reklamen ska datorn klara 9 timmar på batteri. Om det blir 5 i verkligheten är jag nöjd. i5-processorn är trots att den är nedskalad betydligt kraftfullare än vad som sitter i mina gamla maskiner.

Grafik Intel HD Graphics 4400

Inget separat grafikkort. Jag spelar litet spel och då jag gör det blir det oftast någon gammal klassiker. Intels kort fungerar bäst med Linux som är mitt huvudsystem. AMD-kortet jag har i min gamla bärbara har varit en sorglig historia. Jag förväntar mig att allt kommer att fungera perfekt.

Skärm 15,6 tum

Jag vill kunna arbeta på en dator och diverse minidatorer, smartfån och krims-krams är inget för mig. Den nya maskinen är dock mycket tunnare än min gamla bärbara och säkert ett halvkilo lättare. Bra när man börjar bli gammal och skröplig!

2,6 centimeter tjock, så tunn är min nya livskamrat! Trots det har han alla anslutningar man behöver!

2,6 centimeter tjock, så tunn är min nya livskamrat! Trots det har han alla anslutningar man behöver!

Hårddisk 1TB

Att forska i arkiv innebär att man behöver stort utrymme för alla digitalfotografier. En SSD hade varit roligt, men en tillräckligt stor hade blivit väldigt dyr.

Anslutningar

Allt man behöver utom Bluetooth. Om jag saknar det får jag fixa det via en USB-anslutning. Jag vill att en bärbar ska kunna stå på egna ben med DVD-läsare, kortläsare med mera även om det blir litet extra att släpa på. Man vet aldrig vilka media man kan behöva öppna då man är ute och reser.

 

Mina planer

Eftersom de svenska konkurrensmyndigheterna har bestämt att jag måste betala Microsoftskatt kommer jag att dualboota med Windows 8.1 och någon Linuxdistribution. Eftersom jag har tvingats betala för Windows kan jag lika gärna använda det och hårddisken räcker till. Jag har inte sett Windows 8 så det ska bli kul och se vad MS lyckats koka ihop! Kanske återkommer jag med en recension. Mitt arbetssystem blir dock givetvis fortsatt Linux. Det blir att välja mellan 600 distributioner…

 

 

 

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: