jan 262014
 

Flattr this!

Det var länge sedan jag var så här arg och den som är rädd för långa ilskna bloggposter med hårda ord och kraftuttryck ska sluta läsa nu.

I tre dagar har jag slitit med Windows 8 på min nya dator. Allt snack om hur smidigt det är med ett förinstallerat system är förbannad lögn.

Enligt reklamen har Microsoft gjort Windows bättre än någonsin. Det ska starta snabbare, kräva färre omstarter, vara säkrare, vara mindre resursslukande och så vidare. Det låter ju lika bra som förra gången Microsoft släppte en Windowsversion.

Enligt reklamen på Microsofts hemsida ska det till och med gå att köra program i Windows den här gången!

Enligt reklamen på Microsofts hemsida ska det till och med gå att köra program och ordna saker i Windows den här gången!

Windows är sig emellertid fullständigt likt:

 • Eviga omstarter
 • Installera program ett och ett
 • Otympliga och störande uppdateringar
 • Ändlösa licens- och sekretessavtal som inte går att begripa
 • Man rekommenderas att installera antivirusprogram direkt. Kan man lita på ett sådant operativsystem?

Att systemet är förinstallerat borde innebära att man slapp nedanstående lista som måste fixas efter det man packat upp datorn:

 • Först måste Windows 8 uppdateras, aktiveras, verifieras och så vidare. Någon GB
 • Därefter måste HP:s crapware, drivrutiner med mera uppdateras, cirka 0,5GB
 • Därefter måste Windows 8 uppdateras till Windows 8.1, 3,2GB(!!)
 • Därefter måste Windows 8.1 uppdateras med några hundra MB
 • Därefter måste HP:s crapware, drivrutiner med mera uppdateras igen med ett antal hundra MB
 • Därefter måste ett antal Appar uppdateras med okänt antal MB
 • Därefter måste man ladda ner och installera program ett och ett
 • Därefter vill man förmodligen anpassa grundinställningar
 • Sedan är datorn med sitt förinstallerade system klar att använda!

Jag har tappat räkningen på hur mycket jag laddat ner, uppdaterat och fixat. Jag har en halvsnabb bredbandsuppkoppling och holmgången tog över en dag och då var alla program långt ifrån på plats och mina filer är inte inlagda på hårddisken. Ofta stod datorn och tuggade med käcka meddelanden som ”Snart färdigt” ”Konfigurerar Windows” etc. Om jag skulle ha velat använda Windows 8 som ett seriöst system hade den verkliga installationstiden varit minst 2, förmodligen 3 dagsverken. Kan man kalla detta för ett ”förinstallerat operativsystem”? Är detta inte ett solklart fall av falsk marknadsförning?

Jämför detta med att en modern Linuxdistribution är 1–1,5 GB att ladda ner. I detta ingår drivrutiner och de flesta program man behöver. Systemet installeras på en halvtimme. Uppdatering och att installera ytterligare program tar ytterligare någon timme, beroende på hur stora och många program man behöver. Under denna tid kan man arbeta på datorn och allt som allt behövs två omstarter (en då systemet installerats och en efter uppdatering). Sedan är man klar för drabbning, trots att systemet inte är förinstallerat.

Utöver denna osannolika arbetsinsats brände jag ut fem återställningsskivor på 19GB(!!) för Windows. Bränningen var extremt långsam och tog ett par timmar. Eftersom skivor måste bytas var jag tvungen att passa datorn. Skivorna är till för fabriksåterställning. Det vill säga man börjar om från början och går igenom pärsen ovan… Min erfarenhet är att alla system kraschar förr eller senare eller att man av en eller annan anledning vill ominstallera. Med Windows 8 har man inga fritidsproblem!

Slutsatsen är att om din tid inte är värd något ska du använda ett ”förinstallerat” proprietärt hobbysystem. Om din tid är värdefull ska du använda ett fritt. Nu över till ananasen i fruktsalladen!

 

Windows 8

För att göra en lång och smärtsam historia kort. Windows 8 är så djävla pinsamt uselt att man skäms å Microsofts vägnar. Jag trodde att designdårarnas bottenträsk var nått med Ubuntus Unity, men Windows 8 är ännu värre! Det verkar i själva verket vara samma finkar som ligger bakom, eller att de har gått samma utbildning och utgått från samma tankar. Det finns mycket som förenar.

 

Förakt för användaren

Grundantagandet är att datorer har blivit var mans egendom. Ett fossil som jag som producerar texter ingen läser och forskar på sin dator är en elitistisk anomali. Med större eller mindre rätt anser man att datoranvändare når sitt intelligensmax och sin kreativa höjdpunkt då de skriver ”+1” eller ”Jag ska mörda dig din jävel!” på ett socialt nätverk. Normalanvändaren producerar inte utan konsumerar. Därför ska han dränkas i reklam, erbjudanden och lättsmält information som håller honom sysselsatt och underhållen och hindrar honom att tänka. Detta är det moderna sättet att kontrollera massan och förhindrar reflektion över ohållbara system och strukturer.

 

Idiotier

Windows 8 och Ubuntu har en Dash som kommer fram med supertangenten. Allt är gjort för att peka, klicka och dregla. Man ska helst kladda på skärmen med händerna (tungan? Gud vad jag är glad att jag inte köpte en dator med pekskärm!!). Windows 8 växlar till ett skrivbord där man har fördelen att slippa totempålen i Ubuntu. Å andra sidan störs man av ständiga växlingar mellan Dash och Skrivbord vilket ofelbart leder till schizofreni.

Apparna i Windows 8 är i verkligheten reklam, verktyg för att spåra användarens vanor eller mata honom med underhållning och lättsmält information. Det är samma anda som Ubuntus Dash där man exponeras för oönskad reklam varje gång man öppnar ett program. Till Ubuntus försvar ska påpekas att reklamen går att stänga av, men då stänger man också av andra delar av sökfunktionerna i Unity som faktiskt hade kunnat vara användbara. Det värsta är att förträffliga program som LyX och LibreOffice i Windows 8 reduceras till det svengelska ”app”. Appar är för apor. Program för människor.

Då man försöker arbeta i Windows 8 drunknar man i trams, reklam och dumhet. Det jag längtar efter en terminal där jag kan slakta .config-filer så att idiotierna försvinner.

Jag orkar inte beskriva mina traumatiska upplevelser i denna katastrofzon närmare utan hoppar raskt vidare.

 

Det är jag som är varan

Efter en stund kom jag på att det centrala med att jag köpt en dator inte är det arbete jag kommer att utföra på den, eller att jag smort kapitalismens hjul genom mitt köp, utan att jag objektifierats och att det är jag som är varan.

Som vanligt i Windows måste man acceptera licensavtal på dussintals sidor som hänvisar till andra avtal som i sin tur hänvisar till andra skrivelser som i sin tur… Det går inte rimligtvis att veta vad det är man egentligen godkänner. Kort sagt avsäger man sig alla rättigheter och ger sig på nåd och onåd till Microsoft.

Man får i det finstilta dock veta att i princip allt man gör på datorn skickas till Microsoft för analys så att reklam och information ska kunna anpassas efter ens intressen. Om man följer någon av länkarna i avtalen man måste godkänna några steg kommer man till sådana här intressant sidor:

Vill jag ha allmänn reklam som gör mig arg eller personlig reklam som får mig att köpa saker jag inte behöver?

Vill jag ha allmän annonser som gör mig arg, eller personlig reklam som får mig att köpa saker jag inte behöver?

Antingen matas jag med ovidkommande annonser tills jag spyr eller med skräddarsydd reklam som ska leda till impulsköp. Alternativet ”Nej tack, jag vill inte ha reklam på min arbetsplats” finns inte. Allt man gör kartläggs och utvärderas av Microsofts reklamnätverk.

Windows 8 kopplas för säkerhets skull till Microsoft med en e-postadress och ett Spydrivekonto. Pojkarna på FRA och NSA har ståfräs. Windows 8.1 hade till och med fräckheten att fråga om jag automatiskt vill säkerhetskopiera alla filer till Spydrive! Det blir litet enklare för Microsofts samarbetspartners på NSA med sin direkttillgång att hålla ett öga på mig. Microsoft scannar givetvis igenom alla filer för att kunna anpassa annonser och information.

 

Vad jag lärt mig av Windows 8

Då jag kämpat med Windows 8 i tre dagar utan att ha producerat någonting på det förbättrade och ”förinstallerade” systemet kom jag att tänka på en replik från den klassiska TV-serien Bottoms, som på ett nyanserat sätt beskriver Windows 8. Lätt modifierad lyder den:

 

Användarupplevelsen i Windows 8 är lika angenäm som att få en ananas uppkörd i röven med våld.

 

Det blir inte tal om någon dualboot. Jag kan inte tänka mig att tillbringa en sekund till i Windows 8. Förutom min avsky mot Microsoft och Windows var det också omöjligt att få till en vettig dualboot. Detta är så skandalöst att jag tror att jag får återkomma till det i ett särskilt inlägg. Det blir bara Linux på datorn. Microsoftskatten var totalt bortkastad.

Jag är arg för att det som borde ha blivit en glädjestund tillsammans med en nyköpt teknikpryl förvandlades till ett livsstilsval och en fråga om värderingar och människosyn. Jag vill inte vara en handelsvara som förnedras och blir utsatt för fördummande fjanterier av Microsoft. Varför ska jag behöva känna mig som en arg gammal agitator med min nya fina kapitalvara?

Nu förstår jag varför konkurrensmyndigheterna tvingar mig att betala Microsoftskatt. Windows 8 hade varit totalt osäljbart på en öppen marknad och måste skyddas av statliga kommunistiska monopol.

Det är här gränsen mellan fri och ofri programvara går. Fri programvara erkänner att användare har rättigheter medan ofri ser användare som handelsvaror och objekt.

  9 Responses to “Windows 8: en ananas!”

 1. Windows 8 befattar jag inte mej med och jag bara skrattar när någon ringer och vill ha hjälp med Windows 8, jag tänker inte lägga ner en sekund på att försöka förstå mej på Windows 8. Jag har haft lite koll på vad Windowsfreaksen på alltomwindows har sagt om Windows 8 och de har definitivt avskräckt mej från Windows 8. Du vet när de riktiga freaksen klagar, så… 😉

  Jag har Windows 7 och det är illa nog, det tog 3 dagar sist jag uppdaterade det. Det var förstås inte i ett sammanhängande svep.

  Tacka vet jag Linux, då får man allt uppdaterat på en gång!

 2. Kanske det var dags att prova en Mac XSX är inte fritt, men fungerar ganska bra 🙂

 3. Jag förstår inte riktigt varför du säger att konkurrensmyndigheterna tvingar dig. Det är förvisso inte helt lätt att få maskinvaran man vill ha utan att Windows medföljer, men det finns faktiskt en del alternativ. Förra våren köpte jag en bärbar med Ubuntu förinstallerat, och så vitt jag minns skulle det ha kostat extra att få Windows i stället. Menar du att Microsoft får pengar även för datorer som säljs utan Windows?

  • Se: http://www.kkv.se/t/Page____2114.aspx#microsoft Microsoft får pengar för datorer som levereras med Windows, även om kunden varken vill ha, efterfrågar eller använder det. Visst kan man leta reda på enstaka datorer som säljs utan Windows, vilket är Microsoftskattens förespråkare favoritargument. Det innebär extra arbete och sannolikt även en merkostnad eftersom dessa återförsäljare är små och förmodligen inte kan konkurrera med pris såsom till exempel elektronikladorna. I ditt fall är det ju uppenbart att om datorn levererats med Windows hade den varit dyrare. Denna kostnad tas ut automatiskt av alla som köper dator med förinstallerat Windows som alla inte vill ha. Hade kunderna fått veta att samma dator med Linux hade varit 500-1000 kronor billigare hade nog en hel del valt det.

   • Jag har alltid önskat att operativsystem och datorer ska säljas separat.
    Jag argumenterar inte för att det inte ska få finnas en partition med windows i datorn som idag utan det går alldeles utmärkt.
    Dock bör licensen för operativsystemet separeras och inte säljas som en enhetlig produkt som idag utan du köper licensen separat när du köper datorn i butiken och knappar sedan in licensen när du installerar windows om du vill installera det.
    Det kan även finnas alternativ för att köpa licensen med betalkort när datorn startas om så önskas.
    Då hade dom som önskat helt sluppit ”microsoft skatten” utan att det blir nämnvärt bökigare att installera för dom som vill installera windows.
    Den enda skillnaden är att du knappar in licensen manuellt eller från en fil på ett usb minne eller över internet via betalkort.
    Tycker det vore en betydligt bättre lösning samt så skulle det även vara bättre för konkurrensen.

 4. Bill Gates har börjat igen på Microsoft, men tydligen började det inte så bra. Hela första arbetsdagen gick tydligen åt till att installera Windows 8.1 🙂 Du är med andra ord inte ensam om att drabbas av problem.

  Om det är sant är det rent ut komiskt, särskilt som MS vill få oss att tro att Windows 8.1 är det bästa OS:et hittills från MS. Läs gärna mer på http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/2014/02/gates-spends-entire-first-day-back-in-office-trying-to-install-windows-81.html

 5. Efter att ha blivit tvingad att använda Win8 på en nyligen inköpt dator (vista och win7 funkar bra) är min slutsats följande:
  Microsoft måste verkligen verkligen HATA sina kunder. Deras högsta önskan måste vara att ingen någonsin ska köpa en dator med windows igen. Har aldrig haft en Mac,men det börjar bli ganska lockande även om priset är minst det dubbla.
  8.1 är ju knappt nån förbättring heller.,samma skit..
  Även om Windows 9 blir bättre än allt annat så kommer minnet av win8 få en att välja nåt annat istället.

 6. Bil Gates klarar inte heller av Windows 8,1
  Efter april går Windows Xp supporten ut , och där blir inte flera säkerhets patcher eller uppdateringar
  Där finns i dag ca 40 millioner datorer som kör Windows Xp.
  DDos Attacker är redan ett stort problem i dag så det lär inte bli enklare på nätet i framtiden. http://en.wikipedia.org/wiki/Denial-of-service_attack

Kommentera

%d bloggare gillar detta: