jan 282014
 

Flattr this!

Jag hade tänkt att dualboota min nya dator med Windows 8 och ett lämpligt Linuxsystem. Hårddisken på 1TB räcker gott. Om man tvingas betala för Windows kan man lika gärna använda det man betalt för.

Eftersom Windows 8 visade sig vara under all kritik svalnade mitt intresse för systemet. I kombination med att det visade sig vara omöjligt att få till en vettig dualboot ledde det till att jag nu bara kör Linux på datorn.

Jag följde flera guider om hur man får till dualboot med Windows 8 som Ubuntus råd, denna steg-för-steg guide, samt tillverkaren HP:s råd på sitt supportforum, men inget fungerade. Jag hopps att länkarna kan vara till nytta för andra som vill dualboota Linux med Windows 8.

På HP:s supportforum misslyckas fler än jag att få till dualboot på nya HP-maskiner, även om tråden börjar bra och HP:s tekniker tror att de hittat en lösning. Jag kom lika långt som alla andra i tråden, Linux startar om jag snabbt som ögat trycker ner ESC då datorn startar, väljer F9 och därefter vilket system jag vill starta. Detta är alltför opraktiskt att utföra varje gång man startar.

Misslyckandet beror på att Microsoft slagit till mot konkurrenter genom UEFI och SecureBoot. Det gör det svårare att installera andra operativsystem än Windows. HP har utöver detta lagt till egna finesser som verkar göra deras datorer omöjliga att dualboota. UEFI och särskilt SecureBoot är inga accepterade standarder och hur de implementeras skiljer sig mellan olika datortillverkare, vilket gör att det som fungerar på en dator, inte fungerar på en annan. Resultatet blir att man förlorar möjligheten att använda produkten man köpt på det sätt man vill.

På Nätet finns experimentella lösningar i omlopp hur man kommer förbi UEFI och SecureBoot. Eftersom varken Microsoft, HP eller de Linuxdistributioner jag testat inkluderar dem måste man dock betrakta dem som högst osäkra och riskabla att testa på en dator man har tänkt att använda som arbetsdator. Att lägga ner flera dagar på något som borde vara en självklarhet bär mig dessutom emot.

Jag spenderade mer än en arbetsdag på att få till dualbooten. Ansträngningarna utmynnade slutligen i en dator som inte längre startade, varken i Windows eller Linux. Det mest osannolika är att de verktyg som följer med Windows 8 inte klarar av att återställa startsystemet, utan det blev fabriksåterställning, det vill säga börja från början för att få tillbaka Windows.

Det positiva var att jag fick testa mina återställningsskivor för Windows 8. Nu vet jag att om Anders Borg knackar på dörren och frågar om jag betalt min Microsoftskatt kan jag be honom vänta i några dagar och under respiten återställa datorn för att visa att jag är laglydig skattebetalare.

Då datorn var återställd var det inte tack, men adjö, till Windows 8. Det var skönt att ta ut ananasen!

 

Slutsats

Det är inte rimligt att det ska vara så här extremt svårt eller omöjligt att dualboota ett påtvingat och ärligt betalt Windows 8 med ett annat operativsystem. Det begränsar mina möjligheter att använda min dator på det sätt jag vill. Det är skandal att ett företag, Microsoft, kan lägga in hinder som försvårar installation av konkurrerande operativsystem. Det är sådant som konkurrensmyndigheter ska bevaka, inte att datorkunder lydigt betalar för förinstallerat Windows!

  4 Responses to “Dualboot: ett fiasko”

  1. Jag har 13 linuxsystem på min ena dator tillsammans med Windows 8.1 och 9 linuxsystem på den andra. Nemas problemas!

  2. Jag har sett 3 personer försöka installera Linux på Win 8 maskiner och det verkade inte vara lätt för någon av dom. Magiska tangentkombinationer i Windows och borttagna BIOS menyer osv. Det som möjligtvis har blivit bättre är att det är lättare att installera Linux, vilket ger stora fördelar.

  3. Kolla Wubi. Lin inuti Win, om du nu måste ha Win. Fungerar utmärkt. Har testat i flera år.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Wubi

    • Tack för förslaget, men jag tror att inte Wubi fungerar med de nyaste versionerna av Windows/Ubuntu. Då jag måste använda Windows kör jag gamla XP eller Win 7 i Virtualbox i Linux. Det fungerar också väldigt smidigt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: