feb 012014
 

Flattr this!

För den modige finns sedan några dagar LibreOffice 4.2 att ladda ner. Som vanligt finns det mängder med nyheter i den nya versionen.

 

AbiWord

En nyhet som jag tycker är bra är att man kan importera Abiword dokument. AbiWord är ett mycket bra litet mindre ordbehandlingsprogram med ett eget filformat som standard. Det är ett sådant ordbehandlingsprogram som de flesta behöver framför stora kontorssviter som har fler funktioner än man kan räkna. Det är alltid bra att man kan öppna det man skrivit i ett program i ett annat och nu kan LO läsa AbiWord-filer.

 

Ansiktslyftning

LO har också fått några välbehövliga ansiktslyftningar. Startskärmen är helt omgjord och ser modernare ut än den gamla som nog hängt med sedan sent 1900-tal.

En ny startskärm med miniatyrer av använda dokument är en bra förbättring för dem som inte vill känna sig retro!

En ny startskärm med miniatyrer av använda dokument är en bra förbättring för dem som inte vill känna sig retro!

Det finns också en ny uppsättning ikoner för verktygsraderna. De är enfärgade vita och uppsättningen kallas Sifr. Jag tycker de är riktigt snygga och de kommer nog att bli dem jag använder framöver.

Sifr är ett nytt mycket snyggt ikontema för LibreOffice. Notera dock att ikonen för "Spara som..." avviker. Den saknas i Sifr och faller tillbaka till standardtemat. Man borde kollat att alla ikoner packats en extra gång...

Sifr är ett nytt mycket snyggt ikontema för LibreOffice. Notera att ikonen för ”Spara som…” avviker. Den saknas i Sifr och faller tillbaka till standardtemat. Man borde kollat att alla ikoner packats en extra gång…

Dock var Sifr som fick mig att komma ihåg att tidiga släpp av LO är lika med offentliga betaversioner. Ikonen för ”Spara som…” som jag alltid har synlig på min verktygsrad saknas i Sifr och ikonen återställs till standarduppsättningen. Naturligtvis gör detta inget för funktionaliteten, men det ser fult ut. Det visar ännu en gång svagheten i LO:s släppstrategi: man släpper programmet ”en vecka för tidigt”. Man har inte gjort den där sista kontrollen att allt verkligen fungerar, att allt packats och att programmet inte kraschar då man använder en ny funktion.

Detta har fått mig att överge LibreOffice. Alternativt installerar jag bara sena versioner. Som användare vill jag inte förlora arbete eller lägga ner arbetstid på att betatesta något som marknadsförs som ett färdigt program. LO 4.2 blir därför kanske aktuellt för mig först till sommaren. Jag tycker att LO åtminstone borde inkludera en skarp varning för nya versioner på sin webbplats.

Den modige kan ladda ner LO 4.2 här. Läs dock varningstexten. Det är bra att den finns på den svenska nedladdningssidan. På den internationella saknas den tyvärr!

Man kan läsa om alla nyheter här eller här (mer omfattande).

  2 Responses to “LibreOffice 4.2”

 1. Hej Påvel

  Länka hellre till den svenska nedladdningssidan där det finns en klart skarpare ”varning” om nya versioner (har funnits där för nya versioner sedan ett år tillbaka). Du får gärna föreslå bättre ordval om du fortfarande tycker att varningen inte är tydlig nog.
  Den svenska nedladdningssidan hittar du här: https://sv.libreoffice.org/ladda-ner-libreoffice/

 2. Hej Påvel!

  Lite intressant att den svenska nedladdning sektionen har tydlig varningstext. Se bilden nedan. Dock verkar inte den engelska (internationella) delen ha samma varning för användare. Själv håller jag mig till sista punktutgåvan av varje nu Libreoffice. Vilket har varit rocksolid. Vilket kanske orsakar man får vänta lite extra på en ny serie, men man får då också en stabilare och färdig produkt. Tidigare buggar jag haft har involverad extension och till en viss mån är det inte riktigt Libreoffice fel. Då en del tillägg är tredjepart som utvecklaren själv måste uppdatera för varje serie. Om inte så kan det skapa problem. Annat var Unity och nvidia drivrutiner i kombination som skapade oläsbara menyer. Vilket jag kom runt enkelt.

  http://imgur.com/3oRbOh7

  /
  Kurdistan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: