feb 082014
 

Flattr this!

En läsare hörde av sig och undrade över hur man autostartar presentationer i LibreOffice Impress, det vill säga att en färdig presentation kör igång direkt då filen öppnas och man slipper se menyer och arbetsfält och starta presentationen manuellt.

Egentligen stöder inte Impress denna ganska självklara funktion. Men det finns minst tre sätt att komma runt denna begränsning.

 

ImpressRunner

Installera tillägget ImpressRuner. Tillägget gjorde en gång i tiden precis det man förväntade sig och startade preparerade presentationer automatiskt. Av allt att döma fungerar dock inte tillägget med nyare versioner av LibreOffice, vilket gör det oanvändbart för de flesta. Det är synd att ett så användbart tillägg inte anpassats!

 

Flash

Exportera presentationen som en Flash (Arkiv -> Exportera… Macromedia Flash…)

Om man exporterar presetnaioner till Flash kan man köra dem i webbläsare. Det kan ibland vara en smart lösning om till exempel LO saknas där man ska framföra sitt mästerverk!

Om man exporterar presentationer till Flash kan man köra dem i webbläsare. Det kan ibland vara en smart lösning om till exempel LO saknas där man ska framföra sitt mästerverk!

och kör den i fullskärmsläge i en webbläsare.

Detta fungerar olika bra med olika presentationer och förmodligen har också webbläsaren viss betydelse. Även om lösningen fungerar bra i vissa fall, men mindre bra i andra, är det ingen generell lösning.

 

Spara som…

Spara filen (eller ännu bättre en kopia av filen) som Microsoft PowerPoint med Autoplay. Det finns två versioner, det äldre .doc och det nyare OOXML-formatet.

Man kan spara sin presentation antingen i det äldre MS Office formatet .pps...

Man kan spara sin presentation antingen i det äldre MS Office formatet .pps med Autoplay

 

...eller det nyare MS Office .ppsx formatet, även det med Autoplay

…eller det nyare MS Office .ppsx formatet, även det med Autoplay

Filerna ska därefter starta automatiskt även i Impress, man ser menyer etc fladdra förbi, men presentationen snurrar igång utan att man behöver göra något manuellt.

Detta är på gott och ont förmodligen den smidigaste lösningen.

 

Överkurs

Jag och många med mig, ogillar dock att använda Microsofts filformat. Om man använder Linux finns det ett smart sätt att starta Impresspresentationer automatiskt via terminalen utan att behöva spara om dem som Microsoft Office-filer. Kommandot man utnyttjar är libreoffice -show.

Man öppnar en terminal i mappen med presentationen och kör kommandot:

libreoffice -show *.odp

Man kan starta presentationer direkt genom ett terminalkommando

Man kan starta presentationer direkt genom ett terminalkommando

*.odp pekar på alla presentationsfiler så antingen får man se till att bara ha en presentation i mappen, eller byta ut *.odp till det verkliga filnamnet och ha med filändelsen .odp, annars blir det ett vådligt presenterande!

Resultatet blir samma som ovan, filen kör igång direkt i presentationsläge men menyer etc fladdrar förbi.

Förmodligen går denna lösning att få till även i andra operationssystem, men där är jag för dålig på terminalkommandon för att kunna ge någon vägledning.

  One Response to “Autostarta presentationer i Impress”

  1. Parametern –show fungerar även i Windows:
    ”C:\Program Files (x86)\LibreOffice 4\program\soffice.exe” –show ”C:\filnamn.odp”

    En kan även göra en genväg till filen soffice.exe på skrivbordet, högerklicka genvägen och välja egenskaper och lägga till –show efter soffice.exe . Därefter kan en .odp-fil dras och släppas på den genvägen så visas presentationen direkt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: