okt 242014
 

Flattr this!

Igår släpptes version 14.10 av Ubuntu med förbättrade derivat som Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu och Ubuntu Gnome. Frågan är om man ska uppdatera om man kör 14.04.

Nyheterna är nämligen få. Många program, drivrutiner och kärnor backportas dessutom till 14.04 och man kan installera extraförråd eller bygga från källkod om det är någon ny programversion man måste ha. Visst, har man någon ny exotisk hårdvara är chansen litet större att den fungerar i 14.10 än i 14.04.

Derivaten kan ha fler nyheter. Jag har inte kollat upp allt. I Kubuntu är det en nyare version av KDE än i 14.04, men den kan man installera via ppa i 14.04 och köra samma uppdaterade grundprogram.

Min slutsats är att man gott kan stå över Ubuntu 14.10. Versionen har stöd bara under nio månader och sitter man på 14.04 får man uppdateringar under flera år.

Men…

Två av mina datorer behövde ses över så jag körde in 14.10, litet nyfiken är jag trots allt och jag brukar köra den senaste *Buntuversionen.

På min bärbara ville jag passa på att uppdatera BIOS. Detta har HP ställt till så fint att det bara kan göras i Windows. Därför var jag tvungen att först köra in Windows 8, uppdatera BIOS och därefter installera 14.10.

Det är spöklikt att sätta sig med Windows 8 och de 5(!) DVD-skivorna för återställning. Det blev ett hiskeligt tugg. Mycket ”Vänta”, Snart färdigt” osv. Efter 3(!) timmar hade jag ett startbart system. Jag uppdaterade BIOS och fick efter en stund meddelanden om att det fanns drygt hundra uppdateringar. Sedan ska man ju uppdatera till Windows 8.1… Därefter kan man installera program ett och ett… Därefter kan man börja anpassa Windows… Allt detta ackompanjerat med ständiga omstarter, långa uppdateringsuppstarter osv.

Sitter verkligen folk på det här sättet och kastar bort dagar på att installera, uppdatera och anpassa ruinhögen Windows? Det enda jag kunde hitta som faktiskt är bättre i Windows är att starttiden var betydligt kortare än i Kubuntu. I Kubuntu har jag dock krypterat systemet, vilket gör uppstarten segare. Detta är inte ens möjligt då man installerar Windows! På en bärbar dator som är lätt att tappa bort är kryptering en sista försvarslinje vilket borde vara standard.

Windows 8 är verkligen en hit. Designaporna har lyckats klura ut hur idioter handskas med datorer. Som alltid misslyckas intelligenta människor att tänka som idioter och resultatet är en riktig sörja. Peka-klicka-dregla i sin prydno. Hur kan man vara produktiv i denna dysfunktionella soppa? På ett sätt tror jag dock att Microsoft lyckats eftersom man förutsatt att den genomsnittlige Windowsanvändaren är en hjärndöd zombie och Windows 8 är zombieanpassat! Icke-zombier kan inte sitta med munnen halvöppen och dregla i två till tre dygn innan system och program är på plats. Icke-zombier tillåter inte spionfunktionerna i Windows 8 kartlägga deras torftiga liv och icke-zombier skulle inte tycka att det var OK att betala för sådana idiotier.

Ut med skräpet! Det känns verkligen hur förlegat Windows är. Det är 1980-tals teknologi man lagat och lappat och tar betalt för gång på gång. Operativsystem har devalverats. Chromedatorer har ett gratis system i en webbläsare. Steam arbetar på ett system för spel och underhållning, men som även kan köra vanliga program. Det är baserat på Linux och gratis. Linux är oändligt mycket bättre än Windows och gratis att misshandla. Det är orimligt att Microsoft ska kunna ta betalt för en sämre produkt. Konkurrensverket får väl som vanligt skrida in för att stötta sin kompis!

14.10

In med 14.10. Under några minuter funderade jag på att köra Ubuntu. Det värkte snabbt över. Ubuntu har samma användarförakt som Microsoft och skrivbordsmiljön Unity lika hjärndöd som Windows 8. Det är samma designapor som ställt till det. Dessa självutnämnda genier har aldrig behövt jobba för sitt levebröd och skrivit mer än en halv A4-sida text. Hur ska sådan finkar kunna styra och bestämma hur jag ska jobba? Det enda de åstadkommit är att zombieanpassa datoranvändning.

In med Kubuntu! En inte ens halvfull DVD-skiva för systemet, snacka om att Windows med sina fem skivor innehåller enorma mängder skräp! Efter en kvart har jag ett startbart system och kan börja jobba. Efter ytterligare trekvart har jag alla program på plats och jag kan fortsätta skriva på min artikel om arkeologerna Sven Nilssons och Christian Thomsens möte i Lund den 13:e juni 1859, en vattendelare i bronsåldersforskningen som bara jag har uppmärksammat. Detta, om något, bevisar att jag inte är en zombie. Programinstallationer sker samlat och i bakgrunden. Inte en enda omstart! Allt detta till det facila priset av 0 kronor (vilket kan fördyras genom en frivillig pekuniär donation till det tappra Kubuntugänget). Slå det Microsoft!

Men som sagt, såvida du inte måste ha det senaste, dina datorer behöver ses över eller du är undersysselsatt så sitt kvar i 14.04. 14.10 är inte värt besväret. Om du sitter i Windows ska du självklart uppdatera och kräva dina rättigheter tillbaka!

  6 Responses to “*Buntudag för zombier!”

  • Tack för tipset, men det skulle förstöra min image. Skämt åsido, det är bra maskiner och du verkar dessutom ha petat in ett bra system! Jag har faktiskt en bärbar Mac, årsmodell -93 eller -94. Jag skrev mina första två böcker på den och den kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. Numera är den dock närmast ett museiföremål.

 1. Har HP verkligen inget verktyg för att uppdatera BIOS, typ en liten ISO som man sparar ned på en USB sticka för att boota med och därefter uppdatera BIOS. Låter helt puckat att man ska måsta ha en fungerande Windows installation för att kunna uppdatera BIOS. Fast även om Windows är kasst, är det ändå ännu mer kasst av HP att ha en sådan urbota ogenomtänkt lösning.

  Vill minnas att du vid ditt senaste försök med Windows 8 blåste samtliga partitioner, då du uppgaderade till Kubuntu. Låter dock som att återställningen från de 5 DVD skivorna fungerade fint, trots att partitionerna var borta. Med fint menar jag ur ett Windowsperspektiv, dvs. att det överhuvudtaget gick att återställa från de 5 DVD skivorna. Att det sedan tog åtskilliga timmar än i sig ingen bugg utan en av många fina finesser med Windows. Fast jag antar att du inte brände tid på att installera några säkerhetsuppdateringar eller uppdatera ditt Windows 8 till 8.1.

  Huruvida Unity är lika dåligt som gränssnittet i Windows 8 har jag ingen uppfattning om. Har kört alledes för lite av såväl Unity som Windows 8.

  För övrigt är IDG mitt uppe i en kollektiv hjärntvätt, där det ska hamras och bankas i folks medvetande om hur fantastiskt fint och bra Windows 10 kommer att bli, trots att det är närmare 1 år bort innan det släpps i skarp version. Skribenterna skiter ned sig i byxorna av upphetsning över att man kommer kunna köra Appar i fönster på skrivbordet samt att man kan ha virtuella skrivbord.

  14.10 av de olika utgåvorna av Ubuntu är ointressant för mig. Nöjer mig med LTS utgåvorna och jämföra nyheter med tidigare LTS versioner.

  • Det är möjligt att det skulle gå att uppdatera BIOS med någon form av bootbart USB-minne på HP. Jag har emellertid lagt ner flera timmar på det, men inte lyckats och hittat trådar på diverse fora där andra kört fast. Om något blir fel i BIOS kan man råka riktigt illa ut. Jag har därför tyvärr insett att omvägen via Windows är snabbare och säkrare. HP är riktigt Linuxfientligt. Det är i princip omöjligt att dualboota Windows och Linux (har inte kollat med de allra senaste distributionerna, så det kan ha ändrats…). Deras avsikt är att man bara ska köra Windows och återställningsskivorna ”fungerade” som de skulle!

   Den enda litet större skillnad mellan Kubuntu 14.04 och 14.10 är att 14.10 startar betydligt snabbare. Versionen efter en LTS brukar vara finslipad, men jag håller med, det är bättre att hålla sig till LTS.

   Det lilla jag läst om Windows 10 är att det är ett lätt modifierat Windows 8 som man blir tvungen att betala för ännu en gång.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: