feb 102015
 

Flattr this!

Det stora ämnet på många datorbloggar och forum är nuförtiden att Microsoft avser att släppa sin tionde version av operativsystemet Windows. Den som bäst sammanfattar Windows 10 är engelska psalmboken.

Det har som vanligt skrivits åtskilligt om alla fantastiska funktioner, att Microsoft ”lyssnat på sina användare” och hur bättre världen kommer att bli med Windows 10.

Som vanligt är kejsaren naken och Windows 10  kan bäst beskrivas som en reträtt från det totalhavererade Windows 8. Användargränssnittet är ett fördummat Windows 7 med några påklistrade finesser som redan finns i andra operativsystem. Det borde inte överraska någon att Microsoft med jämna mellanrum släpper nya versioner av sitt operativsystem för att få betalt en gång till.

Det är märkligt att datorskribenter och datorintresserade med sådan glädje ser fram mot att än en gång betala för Windows.

Nästa gång jag köper en dator kommer jag att tvingas jag köpa ett operativsystem, Windows 10, som jag inte vill ha, inte behöver och inte kommer att använda. Detta system har inbyggda funktioner som kartlägger hur jag använder min dator. Det ger mig ingen insikt i hur datorn fungerar under ytan och förnekar mig mina rättigheter som datoranvändare. Jag tvingas använda och på ett eller annat sätt betala för Microsofts tjänster och program som jag inte inte vill ha och inte behöver.

 

Windows: En framgångssaga

Om jag ser tillbaka på mina senaste datorer har Windows varit ett totalt fiasko:

Bärbar dator 1

Inköpt för cirka sju år sedan, numera lyckligen avsomnad. Windows Vista följde med och gjorde datorn oanvändbar. Ständiga omstarter, ändlösa uppdateringar, sirapsseg grafik och User Acces Control var tortyr. För att kunna använda maskinen var jag tvungen att installera Linux. Efter det tuffade den på till för cirka ett halvår sedan. För en budgetmaskin fungerade den fantastiskt bra. Det är märkligt att man levererar datorer med ett förinstallerat system som gör datorn oanvändbar. Kan man tänka sig ett större fiasko än att kunden är tvungen att installera ett konkurrerande operativsystem för att få produkten att fungera?

Bärbar dator 2

Inköpt för cirka fyra år sedan. Tjänstgör alltjämt som multimediamaskin. Windows 7 följde med. Eftersom förra datorn tvingat över mig till Linux installerade jag Linux i dualboot. Efter ett par månader insåg jag att det enda jag gjorde i Windows var att uppdatera antivirusprogrammet, tanka systemuppdateringar och uppdatera program ett och ett. Ett fruktansvärt slöseri med tid. Jag tog bort Windows och nu tuffar bara Linux. Windows 7 var sämre, segare och mindre användarvänligt än Linux. Genom att använda Linux upptäckte jag vilket jätteprojekt det är att hålla Windows med program uppdaterade.

Bärbar dator 3

Inköpt för cirka ett år sedan. Windows 8 medföljde och togs bort efter några dygns intensivt lidande. Det var det mest idiotiska jag sett. Det är skamligt att tvinga folk att betala för sådant skräp. Linux snurrar på datorn och den fungerar superbt.

Den enda dator jag har Windows installerat på är min stationära, cirka sex år gamla maskin. Där dualbootar jag Windows 7 och Linux. Det enda jag gör i Windows är att spela spel. Allt arbete gör jag i Linux. Jag skulle otvivelaktigt klara mig utan Windows även om jag får det litet tråkigare…

Jag kör även Windows i Virtualbox. Skälet är att Windows XP är drivrutin till en urgammal scanner i Linux. Så länge scannern fungerar blir XP kvar.

Som synes har jag tvingats göda Microsoft med åtskilliga tusenlappar och fått mycket litet tillbaka. De har levererat oanvändbara, idiotiska eller i bästa fall tekniskt underlägsna system.

 

”Gratis”

Vän av ordning påpekar att det går rykten att Windows 10 kommer att bli gratis om man uppdaterar från äldre Windowsversioner.

Den enda dator som möjligen hade varit intressant att uppgradera är min stationära. Det kommer inte att bli så. För det första är hårdvaran alldeles för gammal för att tåla Windows 10. För det andra kommer sannolikt inte mina gamla spel (de flesta minst tio år gamla) inte att fungera i nyare Windows. Uppdateringen blir därför både omöjlig och meningslös.

”Gratis” betyder inte gratis på nysvenska. Det betyder absolut inte fritt som i fri programvara. ”Gratis” innebär att man binds till Microsofts ekosystem med molnlagring och tjänster. Förr eller senare blir man tvungen att betala för att komma åt filer eller för att få datorn att starta. Fram till det kompenserar sig Microsoft genom att spionera på ens agerande, scanna ens filer och sälja användaruppgifter till annonsörer och andra intressenter.

 

Inlåsning

Windows är en metod att låsa in användare och tvinga dem att betala för att använda sin dator. I och med teknikens transformationer är det mer effektivt och lönsamt att låsa in användare med multipla hårdvaru- och mjukvarulås än med en engångslicens. Apple och Google insåg detta snabbare än Microsoft, men Microsoft gör sitt bästa att hinna ifatt.

Hårdvarulås finns redan i Windows 8 där systemet endast går att installera på en unik dator. På min senaste dator går det bara att uppdatera BIOS i Windows, ett annat hårdvarulås. Jag måste med jämna mellanrum installera Windows 8 och sedan ta bort skräpet, en sann förnedring. Detta är mer datortillverkarens fel (HP) än Microsofts. Dock föds sådana här idiotier i monopolliknande situationer där tillverkare tvingas samarbeta med den dominerande leverantören av operativsystem.

Givetvis kommer hårdvarulås att bli ännu effektivare i Windows 10. Rätten att använda valfritt system blir ännu mer kringskuren och risken att behöva betala flera gånger för Windows ökar.

Dokument i Windows skapas i Microsofts eget bedrövliga OOXML-format och om man ska arbeta med dem måste man förr eller senare betala för Office. De så kallade gratisversionerna saknar basala funktioner och är otillräckliga. De är ett knep för att sprida Microsofts i realiteten proprietära filformat, tvinga användare att använda det och gå över till MS Office.

Office är inte längre ett programpaket utan en prenumeration eller tjänst. Det är bedrägligt eftersom man tappar översikten över hur mycket man betalar och om man avbryter sin prenumeration blir det problem med att öppna de filer man själv skapat. Eftersom MS Office inte finns för Linux är man  dessutom inlåst i Windows. Filformatet gör att filerna inte fungerar i andra kontorsprogram.

Molnet tvingar användare att använda nedbantade versioner av Microsofts program samt Microsofts söktjänst som genererar annonsintäkter. Man överlämnar sina filer på nåd och onåd till Microsoft och blir inlåst i ett system man inte behöver och inte kan ta sig ur eftersom de är inbyggda i ”gratis”-Windows. Det är du som är gratis och inte Windows.

 

Sammanfattning

Microsoft har de sista tio åren inte levererat ett enda operativsystem som fungerat eller som jag varit nöjd med. Jag har trots det tvingats att betala för saker som jag inte velat ha då jag köpt nya datorer. Hur många ytterligare chanser måste jag ge Microsoft? Hur länge måste vi konsumenter betala en avgift till ett amerikanskt storföretag för att få lov att köpa och använda en dator?

Jag har ingen åstundan att låsas in med dubbla mjukvaru- och hårdvarulås i tjänster och program jag inte behöver och inte vill ha och som kränker mina rättigheter och integritet. Därför ser jag inte fram mot Windows 10 och kommer inte att installera det på mina datorer.

Av dessa skäl har jag bestämt att aldrig mer att betala för Windows. Jag kommer till och med att betala mer för nästa dator, utan Windows, än om den levererats med om det blir nödvändigt. Jag vägrar att tvingas in i ett system med dolda kostnader, inlåsning och övervakning.

  6 Responses to “Windows 10”

 1. Mycket väl skrivet och jag kan inget annat än att hålla med dig i det du tagit upp. Det jag själv upplever som mest tragiskt är den närmaste totala avsaknaden av kritisk granskning av den kommande Windows 10. Dagens s.k. journalister ger jag inte mycket för. De verkar snarare vara fullkomligt hjärntvättade och helt sakna förmåga att tänka själva. Det verkar som att det nu ska bankas in i allas medvetande att Windows 10 kommer att bli det bästa som någonsin funnits och därför gäller det att pressa fram allt positivt som går att ta upp. Således blir det stora nyheter att man kan ha flera skrivbord i Windows 10 samt att man dessutom hör och häpna kan använda klipp och klistra i kommandotolken.

  Dessutom skapar Windows i sig själv en marknad för säkerhetsprogramvara. Eftersom Windows som standard inte går att lita på (man får en varning om antivirus inte är installerat) ges här en möjlighet att krama ur ytterligare några kronor ur konsumenten, för ingen vill väl köra en osäkert system. Ur den aspekten finns det inget intresse av att sälja datorer med Linux förinstallerat då en Linuxmaskin inte behöver kompletteras med div. tilläggsprogram för att börja fungera. Därför tjänar man mer på att sälja datorer med ett kasst förinstallerat OS, då alla andra också gör det.

  Jag läste någonstans, kan ha varit i en kommentar på denna blogg ett konkret och vettigt förslag. Detta gick ut på att separera Windowslicensen från själva datorn. Då skulle man kunna köpa en dator med Windows förinstallerat, men man betalar inget för Windows, då datorn köps. Därefter kan konsumenten använda Windows med full funktionalitet under 30 dagar. Då provperioden gått ut har man två val. Antingen köper man en Windowslicens från MS via nätet och med det aktiverar sin licens. Eller så väljer man att ta bort Windows och ersätta det med någon Linuxdistribution. Den som har kvar Windows, men inte köper en licens kommer då provperioden gått ut bara kunna komma åt MS sida, där man har valet att köpa en licens för att kunna fortsätta använda Windows.

  Fördelen med denna lösning är dels att tillverkarna kan fortsätta sälja datorer med Windows förinstallerat. Alla köpare behandlas lika och ingen tvingas betala för en Windowslicens han eller hon inte vill ha. De som vill ha en Windowslicens har 30 dagar på sig att köpa den. De som inte vill ha den, kan lägga pengarna på något annat. Ett i slutändan betydligt mer rättvist system än som det är idag, där alla ska betala för det oavsett om man har behov av det eller inte.

  Tyvärr tror jag inte detta kommer att bli verklighet, för det finns inget intresse varken från säljare eller MS att uppmärksamma konsumenterna på vad licenserna för Windows kostar. Detta blir ännu mer tydligt när företag som Adobe och MS övergår till prenumerationstjänster, där du får betala en summa varje månad. Det blir åtskilliga tusenlappar på några år, utan att för den delen få så värst mycket ny funktionalitet som du inte redan har i ett befintligt Linuxsystem.

 2. Jag har lyckligtvis lyckats undgå de mesta av nyheterna kring Windows 10. En nyhet jag dock fann fascinerande var när det nyligen offentliggjordes att Windows 10 skulle göras tillgängligt för nya Raspberry Pi 2. Min första spontana reaktion är att det är så typiskt Microsoft att inte kunna lämna någon marknad ifred. Gång efter annan har de kapitalt misslyckats med att förutspå nästa nya stora produkt och istället använder de sin enorma storlek för att pressa sig in i efterhand istället. Resultaten brukar bli sådär.

  Netbooken var en sån där produkt som tog Microsoft på sängen och där de snabbt bestämde sig för att de ville ha en del av kakan. De fick tänka om rejält vid arbetet med Windows 7. Sen kom datortillverkarna fram till att det inte var en Netbook konsumenterna egentligen ville ha och de försvann.

  Med Windows 10 på Raspberry Pi 2 så har Microsoft tagit klivet in på enkortsdator-marknaden. Samtidigt skänker det en legitimitet åt Raspberry Pi som en ”riktig dator”. Det är sorgligt att Windows inte bara lyckats dominera marknaden utan även det kollektiva medvetandet. Allt som inte är Windows är udda och avvikande. En person kom rent av till mig en gång med en Linux-laptop och undrade om jag kunde installera ”det vanliga”. Då grät jag nästan.

  Låt oss nu bara hoppas att man kommer att kunna fortsätta köpa enkortsdatorer utan Windows förinstallerat.

 3. Windows 10 är absolut inget alternativ om man redan använder ett riktigt operativsystem såsom Kubuntu 14.04 LTS, det finns förstås många fler Linuxdistributioner som är nästan lika bra och framförallt bra mycket bättre än någon av de senaste Windowsversionerna. Visst, det finns de som är tvingade att använda Windows beroende på att de behöver ha tillgång till specialprogram som endast finns för Windows.

  Vad jag vet så använder du enbart Linux, så jag förstår inte varför du skriver skit om Windows och Microsoft. Kubuntu som jag tror du använder blir väl knappast bättre av det, eller hur? Själv använder jag Kubuntu för att det är bland de absolut bästa operativsystemen som finns för mina behov. Egentligen så är det skrivbordsmiljön KDE jag är ute efter… 🙂 Kubuntu är mest för att jag är van vid Debians pakethanteringssystem sedan länge och Kubuntu håller sej lagom i framkanten vad det gäller nya program och bibliotek. Lite läsning om Kubuntu och hur man kan använda det i sitt arbete > http://www.ubuntu.se/content/1727-Working-Smarter

  Du Påvel, jag skulle bli glad om du kunde skriva lite positivt om Kubuntu och om hur du använder det, istället för allt det negativa om andra OS. Själv är jag ett stort fan av funktionen som kallas aktiviteter. Aktiviteter är förstås bara intressant om man har mer än ett järn i elden…

  De där med ”gratis” är många gånger otroligt töntigt om man tänker som så, att man kanske behöver köpa en maskin (en dator med Windows 10) för att kunna utföra ett arbete som kanske ger en intäkt på 500000 kronor. Då betyder kostnaden för en Windowslicens inte speciellt mycket. Och du har förstås maskinen kvar till nästa 500000 kronors-projekt. Det där med gratis hör väl egentligen mest hemma i piratpartisternas kretsar. Men är inte det där med att vara piratpartist väldigt ute nuförtiden. 😉

 4. Tycker windows är mer användarvänligt i avseende på nätverksdelning.
  Så fort Linuxtillverkarna har gjort synbarhet i nätverk som standard så blir linux ett klart starkare alternativ.
  Sedan 2012 kör jag Ubuntu-linux dagligen, uppdaterar till ny distro-verision 2 ggr per år men funderar på att gå över till LTS efter att uppdateringen till 14.10 tog bort åskådning av nätverk i filhanteraren, efter uppgradering till 15.04 så fick jag dock funktionen tillbaka. 🙂

 5. Det skulle vara trevligt att köpa modern hårdvara utan att påtvingas windows. Jag hoppas någon vill sälja en knappt använd dator till ett bra pris.

 6. Det jag funderar mest över är hur det kommer sig att man kan ägna kraft åt att hata Microsoft som företag. Ni är för roliga.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: