maj 042015
 

Flattr this!

Efter en dryg vecka gav jag upp Kubuntu 15.04. Det finns för många buggar och funktioner som inte är på plats eller har brister. Jag har rapporterat eller kommenterat ett dussin buggar så jag tycker jag har gjort min plikt och hoppas att utvecklarna har nytta av min frustration.

Problemet är att Plasma 5 inte är färdigt. Jag måste arbeta på mina maskiner och när långa stunder försvinner på buggrapporter, hitta sätt att komma runt buggar och finna arbetsflöden då invanda sätt att göra saker inte längre fungerar, går inte.

Plasma 5 är snyggt och kommer säkert att vara tjänstdugligt om något halvår. Fram till dess kör jag Kubuntu 15.04 i Virtualbox för att följa utvecklingen och hänga med i buggrapporter.

Nu snurrar Ubuntu Gnome på mina båda bruksdatorer. Ett tag funderade jag på att installera något annat och det kanske blir så om jag upptäcker att jag inte är en Gnome. Litet ledsamt är det att ta adjö av KDE.

Jag är fascinerad av vilken skillnad det är mellan Gnome och KDE och skriver kanske en liten analys.

  8 Responses to “Jag har blivit en Gnome helt och hållet!”

 1. Vad bra att du trivs med Linux själv sitter jag med Windows xp pro

 2. Vad är det för buggar du råkat ut för och som du rapporterat eller kommenterat?
  Har än så länge inte råkat ut för något i Kubuntu 15.04.

  • Buggar påverkar personer på olika sätt beroende på hur man använder sin dator. Överlag är jag nöjd med nya KDE och den väg man valt och givetvis fungerar det allra mesta redan. Två snabba buggar ur minnet som påverkat mig och som jag kommenterat:
   Omöjligt skapa genvägar till mappar i Dolphin: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=345174
   Plugins går inte att använda i Gwenview: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=344675
   Det finns fler. Gå exempelvis in på Kubuntus forum: https://www.kubuntuforums.net/forum.php så tar det inte lång tid innan du hittar inlägg från folk som har problem med Kubuntu 15.04.
   Jag saknar dessutom flera widgets till skrivbord och paneler som jag vant mig vid att använda. En sak som slog hårt mot mitt arbetsflöde är att man inte längre kan ha olika widgets/inställningar på olika skrivbord. Dessa ersätts av aktiviteter som jag säkert kommer att vänja mig vid, men de fungerar annorlunda och även här finns saker som inte är färdiga/inte längre fungerar.
   Som sagt, buggar påverkar olika och jag tror verkligen att Plasma 5 blir kanon om några månader!

 3. Om något, så: Fedora med Gnome… så slipper man åka in på mental-sjukhuset 😉

  • Funderar faktiskt på det. Känns som om det kan vara dags för litet distrohoppande och test av distar och skrivbordsmiljöer jag inte kört på länge.

   • Ja då kanske det är dags för det. Sedan Gnome 3 kom, har jag alltid föredragit det, men vet inte så mycket om vad som hänt med KDE… och en annan sak jag undrat över är FreeBSD; programutbud, skrivbord osv. Eftersom jag är 100% nöjd och bugg-fri med Fedora 20 så drar jag mig för att byta. Men skulle se fram emot en rapport om jämförelse, om du kände dig manad 🙂 annars jag rekommenderar Fedora rakt av, jag stödjer helhjärtat även Ubuntu som ett alternativ, men i ärlighetens namn, även Ubuntu LTS har alltid gett mig massor av buggar… tyvärr. Och deras Unity skrivbord… det är skräp, enligt mig… men valfrihet är bra och även det sämsta Linux skrivbordet slår iaf Windows med hästlängder i både användarvänlighet och virusfrihet!!

    • Jo, valfrihet är en välsignelse! Det skadar inte att byta skrivbordsmiljö ibland. Då hittar man nya sätt att göra gamla arbetsuppgifter. Jag har börjat titta litet på distar med minimala skrivbordsmiljöer, typ ”Box”. Jag tycker att Gnome 3 påminner litet om sådana. Jag har aldrig kört BSD, men det är kanske ett alternativ. Jag har helelr aldrig kunnat förlika mig med Unity.

 4. Roligt att du trivs med Gnome. Senast jag testade det var i Ubuntu 13.10 Gnome Edition. Då upplevde jag det som att det behövdes allt för många extensions för att få Gnome användbart, men det kanske har blivit bättre i senare versioner. Annars var det Gnome 3 som gjorde att jag började använda KDE. Kom inte överens med Unity och provade Gnome 3, men det kändes heller inte som någon förbättring mot Gnome 2. Provade då KDE och det kändes rätt från början. Får kanske ta mig tid för en ny test av Gnome 3 och se om jag får revidera mina tidigare erfarenheter av det.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: