mar 032016
 

Flattr this!

Nu har även den andra NUC:en dött i obotligt hårdvarufel. Därmed är mitt äventyr med NUC slut. Jag har under en månad returnerat två maskiner. De var perfekta de få dagar de fungerade men givetvis går det inte att använda sådana datorer seriöst. En maskin som inte fungerar kan vara ett måndagsexemplar. Två är två för mycket. Jag fick pengarna tillbaka. Det känns fel att testa fler NUC. Även om jag skulle få en felfri maskin skulle jag inte lita på den och det skulle vara besvärligt att alltid ta backuper på allt, misstänka det värsta och misstro maskinen man ska jobba med i flera år.

Jag är mycket besviken på Intel NUC. Stora förhoppningar och mycket arbete har grusats. De timmar maskinerna fungerade var de den dator jag har sökt. Tyvärr verkar det som om den senaste NUC-versionen är ett riktigt stolpskott. Det finns gott om trådar på Intels supportforum och andra ställen med folk som rapporterar liknande fel som de jag råkade ut för. Förmodligen är hårdvaran så dålig att man måste konstruera om dem. Leverantören verkade inte överraskad då jag returnerade maskinen. Kanske finns det inte en enda fungerande Intel NUC Skylake.

Nu står jag åter på ruta 1 då det gäller ny dator. Min gamla blir inte yngre och när jag hade en fungerande modern maskin några veckor märkte jag hur mycket väsen den för och hur långsam den är.

Vad ska jag göra?

 • Gå upp en viktklass och bygga en mini-ITX? Den blir mindre än en vanlig dator men mycket större än en NUC. Redan en mini-ITX har möjligheter (DVD, separat grafikkort) som jag inte utnyttjar och som jag vill komma bort från. Fördelen med ett eget bygge är att det är enkelt att byta delar om något går sönder.
 • Köpa en äldre NUC. Det är tokigt att behöva köpa gårdagens teknik. En gammal NUC blir nästan lika dyr som den senaste.
 • Testa en minidator från någon annan tillverkare. De kan ha samma fel som Intels maskin. Eftersom de har mindre marknadsandelar är supporten nästan obefintlig. Efter det misslyckade NUC-äventyret har jag kanske tappat förtroendet för fler saker än jag borde…
 • Vänta. Kanske kommer problemen med Intel NUC att lösas om några månader. Intel kanske bygger om den eller lyckas eliminera felen. I så fall kan jag lika gärna vänta några månader till så kommer nästa årsmodell med ännu nyare hårdvara. Som bekant kommer det alltid något bättre imorgon…

Som sammanfattning måste jag varna för Intels senaste NUC. Visst, jag och många andra kan ha haft extrem otur, men något är inte som det ska med den senaste NUC:en.

  5 Responses to “NUC:en är död”

 1. Varför inte bygga en normal PC? Det fungerar för mig, har fått den ganska så tyst, under skrivbordet så hörs den knappt, mer som ett vänligt vindsus än irriterande skrammel.

  Ett annat alternativ kanske är Raspiberry Pi 3 på skrivbordet och en riktig PC längre bort/i källaren, och köra NX/X-forwarding, om man har 1gbit nät borde latencyn inte vara något problem.

 2. Vill man ha en tyst maskin kan jag rekommendera en Hdplex H1 med ett thin-ITX-moderkort och strömsnål version av Intels senaste processor. Intel har numera väldigt bra Linuxstöd för både grafikdel och lagring. Jag har en äldre version av samma och den har fungerat perfekt som arbetsstation helt utan fläktar. Jag gör inget tungt på datorn men det kan ändå vara bra med en ”riktig” desktop-cpu och den stora mängd minne dessa moderkort sväljer.

 3. Tack för tipsen!

  Att köra via nätverk med datorn i en garderob blir nog lite besvärligt för mig. Då är tysta komponenter istället. En fullstor dator är det jag vill bort ifrån. Jag har ägt en sådan sedan decennier och det känns som konceptet har överlevt sig självt. Självklart behövs en stor låda om man spelar och sätter in dubbla grafikkort, vattenkylning, extra fläktar och annat. Jag behöver en mycket enklare maskin.

  Någon form av minidator/chassi skulle nog fungera. Jag blev dock fundersam efter NUC-döden och frågan är hur pass bra sådana fungerar för mig. Det lilla formatet gör dem sannolikt känsliga och jag måste ha 100% driftsäkerhet. Kanske är jag bara nojig.

  Sista veckan har jag studerat mini ITX-system och jag tror jag går den vägen. Datorn kommer att ha allt jag behöver och mer därtill. Det blir inte exakt vad jag drömt om, men det är kanske så långt miniatyriseringen kommit för att man fortfarande ska ha en driftsäker och mångsidig dator. Problemet är att det verkar vara ett h-e att sätta ihop dem med det lilla utrymmet. Bygget blir nog ett semesterprojekt!

 4. Fick du WHEA UNCORRECTABLE ERROR?
  Verkar vara ett vanligt problem. Man får hoppas det är någon drivrutin eller något annat de kan lösa med mjukvara så inte är hårdvarufel. Se https://communities.intel.com/docs/DOC-110236

  • Nej, jag fick inte WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Det verkar bara drabba NUC med Windows. Mina problem var helt klart hårdvarurelaterade, sannolikt överhettning. Jag tror inte att någon mjukvarufix kan avhjälpa det. På Intels supportforum finns massor med folk som drabbats av allvarliga problem. NUC6 är ett riktigt stolpskott.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: