aug 082009
 

Flattr this!

Många använder öppen programvara för att den är gratis. Andra använder öppen programvara för att den är bra. När jag får fundera en stund blir det tyngsta skälet för att jag använder öppen programvara äganderätt.

Jag ska förklara vad jag menar. De texter jag skrev på min dator för 15 år sedan kan jag idag knappt öppna. De program jag använde då finns inte längre. Mina filer går inte att öppna i nya program. Program brukar spara dokument i speciella format. Det är den lilla ändelsen med en punkt och några bokstäver sist i filnamnet. Filformat kan vara speciellt för ett program som gör att man bara kan öppna filerna med just det programmet. Det gör att man blir låst vid det programmet. Man kan verkligen fråga sig om det är jag eller det datorprogram jag använde för 15 år sedan som äger min text.

Så fungerar det inte i det OpenOffice med öppen källkod. När man sparar ett dokument i OpenOffice kodar man det inte till ett filformat utan man trycker egentligen bara ihop, komprimerar, dokumentet.

Jag ska visa vad jag menar. Om du inte vill testa på någon viktig fil så skriv in litet stycke text i ett nytt OpenOfficedokument och spara det till exempel på skrivbordet. Kalla det test.

 1. Byt namn på den från test.odt till test.zip. Beroende på vilket operativsystem du använder gör du på litet olika sätt. Ofta högerklickar man på filen och får upp en meny.
 2. Dubbelklicka på .zip-filen. Om du har ett komprimeringsprogram som det fria 7zip http://www.7-zip.org/ öppnas filen.
 3. Dubbelklicka på filen content.xml, trolleri…

Om allt fungerar öppnas dokumentet i din webbläsare. Inte särskilt snyggt och med en massa kryptiska tillägg. De andra filerna i .zip arkivet innehåller information om format och inställningar. Man kan byta tillbaka filändelsen från .zip till .odt så öppnas dokumentet som vanligt i OpenOffice.

Det är kul att kunna imponera på folk genom att göra det svårt för sig och öppna dokument i arkivprogram och webbläsare. Har man någon nytta av det?

Om OpenOffice skulle krascha kan det här vara sista utvägen att rädda skadade filer som inte går att öppna på annat sätt. Testa metoden innan du slänger filer som verkar vara totalförstörda.

Den stora nyttan heter äganderätt. Det är jag som äger mitt dokument. Jag kan öppna det bara jag har ett komprimeringsprogram och en webbläsare. Om OpenOffice läggs ner kan jag fortfarande öppna mina filer.

Man kan aldrig vara säker på vad som händer i framtiden. Jag tror dock att jag har större chans att om 15 år öppna de texter jag skriver idag i OpenOffice än vad jag har att öppna de filer som jag skrev för 15 år sedan. .zip och .xml är stora universella format som kommer att finnas kvar och vara bakåtkompatibla under lång tid.

Det är jag som äger mina dokument!

  6 Responses to “Att äga sina dokument”

 1. Tack för ett bra tips
  I veckan fick vi ett dokument från Värmdö kommun som vi inte kunde läsa då det var skrivet i Writer, all heder åt dom.

  Jag kunde alltså tipsa om detta tips och content.xml packades upp och lästes utan problem!

 2. Det var ett nytt sätt för mig att använda tipset på. Roligt att ni hade nytta av det!

 3. […] En stor del av vår dokumentation lagrar vi idag digitalt. Vi har säkerhetskopior, men har vi säkerhetskopior på själva tillgängligheten? Om vi använder slutna format istället för öppna standarder, är vi säkra på att vi kan öppna dem om femton år? Påvel skriver på sin blogg om Att äga sina dokument. […]

 4. […] En stor del av vår dokumentation lagrar vi idag digitalt. Vi har säkerhetskopior, men har vi säkerhetskopior på själva tillgängligheten? Om vi använder slutna format istället för öppna standarder, är vi säkra på att vi kan öppna dem om femton år? Påvel skriver på sin blogg om Att äga sina dokument. […]

 5. Hej , jag har en Uppsatsarbete som jag ska lämna in nästa vecka, men inte kan öppna, kan du hjälpa mig är du snäll, min email är
  khalidold2090@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: