aug 152009
 

Flattr this!

Alla som läser det här vet nog vad en pdf-fil är. Ett låst dokument som går att öppna på vilken dator som helst med ett läsarprogram. Jag tror inte alla vet vad en hybridpdf-fil är.

I OpenOffice kan man spara dokument som pdf-filer. Antingen direkt från knappraden med knappen som ser ut som en pdf-fil, eller från menyn Arkiv – Exportera som PDF… Om man gör det från menyn kan man ställa in hur pdf-filen ska sparas.

Här finns det ett sätt att spara pdf-filer som gör att man kan öppna dem både som pdf-filer och som vanliga dokument i OpenOffice. Det är det som är hybridpdf. För att få det att fungera måste man ladda hem och installera tillägget SUN PDF Import Extension. I Linux kan man oftast installera ett tillägg med samma namn (utan SUN) från förrådet.

På den panel man får upp då man klickat på Exportera som pdf… kryssar man i rutan längst ner: Skapa hybridfil.

Skapa hybridpdf genom att krssa för rutan längst ner!

Skapa hybridpdf genom att krssa för rutan längst ner!

Då skapas en fil som ser ut precis som en vanlig pdf-fil.

…Om man dubbelklickar på den öppnas den med en pdf-läsare…

…Om man högerklickar på den händer annat. Beroende på vilket operativsystem man har, väljer man något i stil med öppna med… och väljer lämpligt program i OpenOffice. Då öppnas pdf-filen i det. Man kan arbeta i filen precis som vanligt. Om man vill ha den som pdf-fil igen exporterar man den på nytt.

Jag använder funktionen för viktiga filer som jag snabbt vill kunna skriva ut eller skicka: listor, ansökningar, meritförteckningar med mera. Jag vill att dokumenten ska behålla sin layout, men jag vill också kunna göra ändringar. Jag använder också funktionen när jag arbetar med dokument som måste kunna ändras in i det sista. Det är suveränt att kunna gå in i en pdf-fil och fixa till en felstavning. Ett annat användningsområde för hybridfiler är att det är ett enkelt sätt att begränsa läs- och skrivrättigheter på en server. Man berättar bara för de som ska kunna ändra i ett dokument att det är en hybridfil!

Man kan säga att OpenOffice sparar dubbelt, både som .pdf och som .odf i en enda fil. Filen blir därför något större än om man väljer att spara den som vanlig pdf.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: