aug 232009
 

Flattr this!

Många som använder OpenOffice är studenter och akademiker. För att skriva akademiska texter använder man sig ofta av en referenshanterare. En referenshanterare håller ordning på referenser i vetenskapliga texter och hjälper till att göra korrekt uppställda litteraturlistor. Tidigare använde jag det proprietära programmet EndNote. Det är ett mycket bra program som är marknadsledande.

Nackdelen med EndNote är att det inte har haft fullt stöd för Writer. Det var bökigt att gå igenom flera steg för att få EndNote att nätt och jämnt fungera. Först i den senaste versionen av EndNote lär man ha gjort stödet för Writer acceptabelt. Jag har inte testat det själv. För mig är det för sent. Jag kunde inte vänta år efter år medan EndNote lät bli att utveckla stöd för Writer. Jag använder inte längre EndNote. Jag har hittat ett bättre alternativ: Zotero.

Zotero är albanska för ”att behärska”. Programmet Zotero utvecklas av Center for History and New Media vid George Mason Universitetet i Virginia. Zotero installeras som ett tillägg i webbläsaren Mozilla Firefox. Man måste också installera ett tillägg i OpenOffice. Allt detta går att hämta på Zoteros hemsida här. Efter att ha laddat hem 2MB, två enkla installationer och startat om OpenOffice och Firefox är det klart att köra.

Zotero!

Zotero!

Jag var under många år mycket nöjd med EndNote. Zotero blev emellertid en uppenbarelse. Plötsligt hade jag funktioner jag drömt om i EndNote:

1. Synkronisera referenslistan mot en server på nätet. Det innebär att jag alltid har samma aktuella lista på jobbet, hemma och på min bärbara dator. Jag kan till och med köra Firefox från ett USB-minne och ha med min referenslista i fickan. Man behöver inte bara synkronisera med sig själv. Alla deltagare i en forskargrupp eller studentgrupp kan synkronisera sina referenslistor. På så sätt får alla i gruppen tillgång till alla andras litteratur, kommentarer och anteckningar som det finns gott om utrymme att skriva in.

Denna funktion finns i Zotero 2 som fortfarande är en betaversion. Man bör därför säkerhetskopiera sin referenslista på egen hand och inte helt förlita sig på Zoteros server. Jag använder Zotero dagligen. En gång gick det inte inte att synkronisera under hela tre timmar… Programmet är med andra ord redan mycket stabilt.

2. Firefox finns för Windows, Linux och Mac. Jag kan alltså använda Zotero på 99% av alla datorer i hela världen utan att konvertera en bokstav i min referenslista!

3. Man kan med en knapptryckning lägga in kompletta referenser från bibliotekssökningar, till exempel i Libris, i referenslistan. Allt hamnar rätt, författare, titel och utgivningsår. Man lämnar aldrig Firefox.

Lägga in bok från Libris i referenslistan

Lägga in bok från Libris i referenslistan

Sjöborgs avhandling inlagd

Sjöborgs avhandling inlagd

4. Kompatibilitet. Det är inga problem att importera en referenslista från EndNote. Detta är viktigt. Min lista har hängt med sedan 1993 och innehåller flera tusen poster som jag inte vill knacka in en gång till.

5. Integration i OpenOffice.

6. Enkelt att använda. Zotero är ibland litet klumpigare än EndNote och ibland litet smidigare. På det hela taget är det ett mycket enkelt program.

7. Länkar i referenslistan till pdf-filer eller webbplatser.

8. Den som vill kan bygga ett kontaktnät med forskare över hela världen på Zoteros hemsida.

osv…

Efter ett års användning har jag bara börjat använda det som zotero skulle kunna användas till. Det bästa av allt: Zotero och Firefox är fria. Kostnad 0 kr. Lagliga att ladda ner och installera på så många datorer man vill.

Många tror att öppen programvara är fattigmansalternativ till bättre proprietära program. Så är inte fallet. Zotero är inte likvärdigt med EndNote – Det är bättre. Det bästa beviset är att företaget bakom EndNote stämt utvecklarna bakom Zotero för att ha brutit mot EndNotes licensregler och patent. Målet har avvisats av domstol.

Det är synd om företag som väljer att inte lyssna på sina användare och utvecklar sina produkter för fria program. I slutänden har de bara sig själva att skylla!
Länk till Zotero: http://www.zotero.org/

För er som undrar: Ja, Zotero fungerar i MS Word.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: